Minister zahraničných vecí Litvy Gabrielius Landsbergis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Litovský minister oceňuje nomináciu Kallasovej za šéfku diplomacie Únie, ukazuje to postoj voči Rusku

29.06.2024, 08:35
Autor:
TASRTASR

Lídri krajín Únie vo štvrtok večer v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis privítal v piatok nomináciu estónskej premiérky Kaji Kallasovej za novú šéfku diplomacie Európskej únie. Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

Jej nominácia, na ktorej sa vo štvrtok večer zhodli lídri krajín Únie, znamená podľa Landsbergisa uznanie názorov pobaltských a ďalších krajín na východnom krídle NATO a ich nekompromisného postoja voči Rusku. "Nikdy sa netajila svojím postojom. Jasne sa vyjadrila v súvislosti s hodnotami, ktoré sú pre nás veľmi dôležité," povedal šéf litovskej diplomacie.

Podpora Ukrajiny

Pobaltské krajiny Litva, Lotyšsko a Estónsko patria k najzarytejším podporovateľom Ukrajiny v boji proti ruskej invázii. Ako pripomína DPA, krajiny v tomto regióne susediacom s Ruskom sa obávajú dôsledkov prípadného úspechu Moskvy vo vojne na Ukrajine.

image

Vymenovanie Von der Leyenovej a Kallasovej nie je dobré pre vzťahy s EÚ, tvrdí Rusko

Kremeľ na menovanie Kallasovej reagoval s nevôľou, pričom uviedol, že ak sa stane novou šéfkou diplomacie Únie, tak beztak už zlé vzťahy Bruselu s Moskovu sa ešte zhoršia. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil Kallasovú za Rusku "dobre známu svojimi absolútne neprijateľnými a niekedy extrémne rusofóbnymi výrokmi". Zároveň dodal, že estónska premiérka dosiaľ nijako nevynikla diplomatickými schopnosťami.

Kremeľ sa ohradil

Lídri krajín Únie vo štvrtok večer v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie.

Zhodli sa tiež na tom, že novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa a budúcou šéfkou diplomacie Únie Kallasová. Costa by tak vo funkcii nahradil Charlesa Michela, kým Kallasová by zase vystriedala Josepa Borrella.

Kremeľ sa ohradil aj proti nominácii von der Leyenovej, ktorá podľa Peskova nepodporuje normalizáciu vzťahov s Ruskom.

Costa automaticky nahradí vo funkcii Michela. Von der Leyenová však musí - na zotrvanie vo funkcii - získať na júlovom plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu väčšinu hlasov europoslancov. Ak bude úspešná, tak navrhne Kallasovú za šéfku diplomacie Únie, čo následne tiež bude musieť odobriť europarlament.

01 - Modified: 2024-06-28 13:56:08 - Feat.: 1 - Title: Zákulisné dohody v Bruseli: Do jednej sa mohol dostať aj Smer, má šancu na veľký návrat 02 - Modified: 2024-06-28 10:35:11 - Feat.: 1 - Title: Slovensko rešpektovalo väčšinu pri najvyšších pozíciách v Únii, povedal Pellegrini
01 - Modified: 2024-07-04 20:13:15 - Feat.: - Title: Európska únia a Varšava vyjadrili znepokojenie nad ohlásenou Orbánovou cestou do Moskvy 02 - Modified: 2024-07-03 12:37:14 - Feat.: - Title: Európania pochybujú o ukrajinskom víťazstve, ukázal prieskum. Naďalej však podporujú pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-07-03 09:37:26 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o financie EÚ pre neplnenie záväzkov o obnoviteľných zdrojoch, tvrdí Klimatická koalícia 04 - Modified: 2024-07-04 15:19:35 - Feat.: - Title: Lacnejšie mäso na slovenských pultoch? Vrátilo by sa nám ako bumerang pre spor s Čínou 05 - Modified: 2024-07-01 14:34:08 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu za prvý polrok prekročil štyri miliardy eur, uviedol Kamenického rezort
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. júl 2024 00:39