Poľský premiér Donald Tusk a nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz prišiel do Poľska na prvé medzivládne konzultácie od roku 2018

02.07.2024, 10:50
Autor:
TASRTASR

Vláda Donalda Tuska zásadne zmenila postoj voči Nemecku, zlepšila bilaterálne vzťahy a obnovila takzvaný Weimarský trojuholník.

Nemecký kancelár Olaf Scholz pricestoval v utorok ráno do Varšavy, kde ho s vojenskými poctami privítal poľský premiér Donald Tusk. Obaja šéfovia kabinetov sa zúčastnia na prvých nemecko-poľských medzivládnych konzultáciách od roku 2018, informujú agentúry DPA a PAP.

Scholza v Poľsku sprevádza delegácia dvanástich spolkových a krajinských ministrov. Podľa hovorcu vlády Steffena Hebestreita bude na spoločnom zasadnutí prijatý nemecko-poľský akčný plán, ktorého cieľom je ďalší rozvoj a prehĺbenie bilaterálnych vzťahov.

Po úvodnom rokovaní Scholza s Tuskom sú na programe medzivládne konzultácie a následne spoločná tlačová konferencia predsedov vlád.

image

Nemecká strana FDP chce o rok predĺžiť kontroly na hraniciach, osvedčili sa proti migrácii

Predchádzajúca poľská národno-konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) často kritizovala Nemecko, pričom tvrdila, že chce ovládnuť EÚ a bráni strategickým investíciám v Poľsku, ktoré Berlín považuje za konkurenčné. Požadovala tiež reparácie vo výške 1,3 bilióna eur za škody spôsobené nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

PiS opakovane útočila na vtedajšieho opozičného lídra Tuska a jej šéf strany Jaroslaw Kaczyňski ho nazval "nemeckým agentom".

Vláda Donalda Tuska, ktorá prevzala moc v decembri 2023, zásadne zmenila postoj voči Nemecku, zlepšila bilaterálne vzťahy a obnovila tzv. Weimarský trojuholník, formát trojstrannej spolupráce medzi Poľskom, Nemeckom a Francúzskom.

image

Poľsko, Nemecko a Česko žiadajú Únia o finančnú pomoc s ukrajinskými utečencami, nápor je extrémny

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung má k reštartu vzájomných vzťahov prispieť finančný balík v hodnote niekoľko sto miliónov eur. Bude sa z neho vyplácať odškodné žijúcim poľským obetiam nacizmu a financovať účasť Nemecka na obrane východného krídla NATO.

Súčasťou balíka je aj výstavba nemecko-poľského domu v Berlíne. Má zaplniť medzery v povedomí občanov Nemecka o osudoch Poliakov počas nacistickej okupácie a vytvoriť miesto na uctenie pamiatky jej poľských obetí.

Zatiaľ posledné poľsko-nemecké medzivládne konzultácie sa konali v roku 2018, keď bol predsedom poľskej vlády Mateusz Morawiecki z PiS a nemeckou kancelárkou Angela Merkelová.

01 - Modified: 2024-07-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre Slovákov. Česká koruna a maďarský forint strácajú lesk, susedia doplatili na svoju hrdosť 02 - Modified: 2024-07-03 21:36:14 - Feat.: - Title: Scholz je znepokojený možným víťazstvom krajnej pravice vo Francúzsku, obáva sa holandského scenára 03 - Modified: 2024-07-03 15:35:04 - Feat.: - Title: Berlín zablokoval predaj divízie plynových turbín Volkswagenu do Číny 04 - Modified: 2024-07-03 13:55:56 - Feat.: - Title: HN24: Poľská centrálna banka menovú politiku nemenila 05 - Modified: 2024-07-03 13:47:14 - Feat.: - Title: Nemecko podľa Scholza prechádza ťažkou dobou, očakáva však ekonomický nádych
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. júl 2024 10:13