Kráľ Willem-Alexander víta nového holandského premiéra Dicka Schoofa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Holandsko má po štrnástich rokoch nového premiéra. Rutteho nahradil Schoof

02.07.2024, 11:42
02.07.2024, 14:11
Autor:
TASRTASR

Štyri strany vládnej koalície sa dohodli na úradníckom obsadení postu predsedu vlády, keďže koaliční partneri odmietali ako premiéra Geerta Willdersa.

Holandský kráľ Willem-Alexander dnes do funkcie uviedol novú vládu, ktorá vzišla z viac ako polročných rokovaní vedených šéfom krajnej pravice Geertom Wilderesom a jeho koaličnými partnermi. Premiéra Marka Rutteho, ktorý viedol holandské vlády v posledných 14 rokoch, vystriedal vo funkcii bývalý šéf tajnej služby Dick Schoof.

Je prvým holandským premiérom od druhej svetovej vojny, ktorý nie je členom žiadnej politickej strany, uviedla agentúra AP.

Štyri strany vládnej koalície sa dohodli na úradníckom obsadení postu predsedu vlády, keďže koaliční partneri odmietali ako premiéra Willdersa.

Jeho protiimigračná a euroskeptická Strana za slobodu (PVV) vyhrala novembrové voľby, do zákonodarného zboru sa však dostalo veľké množstvo strán a Wilders musel hľadať partnerov aj medzi umiernenejšími formáciami.

image

Uzavreté stretnutie na 25. poschodí: V Bruseli rokovali ultrapravicové špičky Európy, Salvini hlása revolúciu

Vládu nakoniec zostavil s Rutteho stredopravou Ľudovou stranou pre slobodu a demokraciu (VVD), ďalšou stredopravou stranou Nová spoločenská zmluva (NSC) a s menším pravicovo populistickým agrárnym hnutím BBB.

"Za bezpečné a spravodlivé Holandsko so sociálnym zabezpečením pre všetkých. Kontrola migrácie, dialóg, jasný výber. Môžete so mnou počítať," uviedol na sieti X po návšteve u kráľa 67-ročný premiér. Podľa analytikov ho čaká ťažká robota s vedením kabinetu, v ktorom sa miešajú politické i personálne záujmy krajnej pravice, populistov i centristických strán.

Koaličná dohoda nazvaná "Nádej, odvaha a hrdosť" na 26 stranách počíta s radom opatrení zameraných na obmedzenie počtu migrantov smerujúcich do krajiny s 18 miliónmi obyvateľov. Okrem prísnejších azylových požiadaviek chcú vládne strany tiež zrušiť možnosť zjednocovania rodín prisťahovalcov už žijúcich v Holandsku alebo obmedziť počet zahraničných študentov v krajine.

image

„Ten, čo to vie s Trumpom.“ Nový šéf NATO Rutte chce pokračovať vo vyučovaní na základnej škole

Päticu z celkových 15 dnes menovaných ministrov navrhla Wildersova PVV, ktorá bude mať napríklad ministerku pre azyl a migráciu Marjolein Faberovú či ministra hospodárstva Dirka Beljaartsa.

Rutteho VVD získala štyri posty vrátane ministra obrany Rubena Brekelmansa a financií Eelka Heinena. NSC budú vo vláde zastupovať aj štyria politici, medzi ktorými je aj ministerka vnútra Judith Uitermarková a minister zahraničia Caspar Veldkamp. Farmári z BBB získali dve kreslá vrátane ministerky pôdohospodárstva Femke Wiersmaovej.

Doterajší premiér Rutte sa v októbri stane generálnym tajomníkom NATO.

01 - Modified: 2024-09-22 16:21:22 - Feat.: - Title: Tisícky ľudi si v Holandsku pripomenuli operáciu Market Garden 02 - Modified: 2024-09-20 16:46:58 - Feat.: - Title: V Holandsku sa skončilo cvičenie NATO na boj proti dronom, zapojilo sa 20 krajín 03 - Modified: 2024-09-19 21:33:30 - Feat.: - Title: Jeden človek bol zabitý a ďalší vážne pobodaný pri útoku v Rotterdame 04 - Modified: 2024-09-19 12:13:40 - Feat.: - Title: Súd EÚ podporil nemecké hotely v spore s holandským rezervačným portálom 05 - Modified: 2024-09-18 11:35:06 - Feat.: - Title: Holandsko požiadalo EÚ o trvalú výnimku z migračných pravidiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. október 2024 08:27