Fínska pohraničná stráž hliadkujú na fínsko-ruskej hranici, ktorá je vyznačená úzkou čistinkou v lese pri obci Hoilola vo východnom Fínsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Fínsky parlament prijal zákon, ktorý má zabrániť migrácii cez Rusko

12.07.2024, 16:07
Autor:
ČTKČTK

Fínsko spoločnú hranicu vlani oficiálne uzavrelo po tom, ako tadiaľto do severskej krajiny smerovalo čoraz viac migrantov z krajín ako Sýria a Somálsko.

Fínski zákonodarcovia dnes tesne schválili zákon, ktorý umožní za niektorých podmienok odmietať žiadosti o azyl. Zákon navrhla vláda kvôli obavám z migračnej vlny z Ruska, ktorá je podľa fínskej vlády koordinovaná Moskvou. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Zákon pohraničníkom umožní vracať žiadateľov o azyl pokúšajúcich sa vstúpiť do krajiny z Ruska, s výnimkou detí a hendikepovaných. Fínsko spoločnú hranicu vlani oficiálne uzavrelo po tom, ako tadiaľto do severskej krajiny smerovalo čoraz viac migrantov z krajín ako Sýria a Somálsko.

Migrácia zosilnela po tom, ako Fínsko vstúpilo do NATO v reakcii na ruskú vojnu na Ukrajine. Kremeľ odmieta, že by migráciu používal ako zbraň, a viní Západ z očierňujúcej kampane.

image

Odkaz Kremľu. Fínsko a Taliansko vyjadrili podporu Ukrajine usilujúcej sa o členstvo v NATO

Tento rok, keď sú pozemné hraničné priechody z Ruska do Fínska uzavreté, prišlo do severskej krajiny cez túto hranicu len niekoľko desiatok migrantov, zatiaľ čo vlani ich bolo 1300 bez riadnych dokladov a víz, vyplýva z údajov fínskej pohraničnej stráže.

Dočasný zákon s platnosťou na jeden rok schválilo 167 zákonodarcov, proti boli traja a jeden sa zdržal hlasovania.

Vláda fínskeho premiéra Petteriho Orpa tvrdí, že zákon je potrebný na riešenie manévrov Moskvy, ktorá podľa nej zámerne dováža migrantov do prísne stráženej rusko-fínskej hraničnej zóny. Táto hranica je zároveň vonkajšou hranicou Európskej únie na severe.

"Je to silný odkaz Rusku, silný odkaz našim spojencom, že Fínsko sa stará o svoju vlastnú bezpečnosť, my sa staráme o bezpečnosť hraníc EÚ," povedal Orpo na tlačovej konferencii po hlasovaní. Vyzval tiež migrantov, ktorí zvažujú cestu do Európy cez Rusko, aby sa na ňu nevydávali.

Kritici, vrátane niekoľkých akademikov, právnych expertov a organizácií obhajujúcich ľudské práva, tvrdia, že zákon je v rozpore s fínskou ústavou a medzinárodnými záväzkami Fínska.

image

Ruské vojenské základne pri hraniciach s Fínskom sú takmer prázdne

Podľa nového zákona, ktorý čaká na schválenie prezidentom Alexandrom Stubbom, môžu fínski pohraničníci - za určitých okolností - odmietať žiadosti migrantov o azyl na priechodoch. Nebudú však môcť okrem detí a zdravotne hendikepovaných odmietnuť aj migrantov, ktorých budú považovať za obzvlášť zraniteľných.

Fínsky zákon je podobný krokom, ktoré v posledných rokoch prijali iné európske krajiny, vrátane Poľska a Litvy, aby migrantom sťažili prechod hraníc z Ruska a z Bieloruska, ktoré je spojencom Moskvy.

01 - Modified: 2024-09-07 15:50:53 - Feat.: - Title: Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že obsadilo dedinu Kalynove na východe Ukrajine 02 - Modified: 2024-09-07 14:15:07 - Feat.: - Title: Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že zasiahla ruský muničný sklad 03 - Modified: 2024-09-07 10:50:02 - Feat.: - Title: USA považujú možné dodávky iránskych balistických striel do Ruska za alarmujúce 04 - Modified: 2024-09-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Rusi tajne využívali amerických influencerov, platili im milióny dolárov. Nevedeli sme o tom, bránia sa 05 - Modified: 2024-09-07 07:51:42 - Feat.: - Title: Rusko zaútočilo na Ukrajinu dronmi, v Kyjeve trosky spadli blízko obytných budov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:53