Americký novinár Evan Gershkovich sa dostal na slobodu a vrátil sa do Spojených štátov v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americký novinár Gershkovich v žiadosti o milosť požiadal Putina o rozhovor

02.08.2024, 14:54
Autor:
ČTKČTK

Evan Gershkovich je jedným z troch amerických občanov, ktorých Rusko prepustilo z väzenia v rámci výmeny väzňov so západnými krajinami.

Americký novinár Evan Gershkovich v žiadosti o milosť požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o rozhovor. V rozsiahlom článku o prepustení svojho dopisovateľa z ruského väzenia to napísal denník The Wall Street Journal (WSJ).

Gershkovich je jedným z troch amerických občanov, ktorých Rusko prepustilo z väzenia v rámci štvrtkovej výmeny väzňov so západnými krajinami. Hovorca Kremľa Dimitrij Peskov rozhovor úplne nevylúčil.

Pred svojím prepustením Gershkovich musel podľa WSJ vyplniť oficiálnu žiadosť o milosť, ktorá je adresovaná ruskému prezidentovi. Súčasťou formulára je aj časť, kam môže väzeň uviesť svoj komentár. Práve tam Gershkovich napísal svoju žiadosť o rozhovor s Putinom.

image

Gershkovich, Whelan a Kurmaševová po výmene väzňov s Ruskom pristáli v USA, vítal ich aj Biden

"Ak takúto žiadosť dostaneme - posúdime ju," povedal podľa agentúry TASS Peskov ohľadom Gershkovichovej žiadosti. Podľa hovorcu však Putin dostáva množstvo žiadostí o rozhovor zo strany zahraničných médií.

Gershkovich sa dostal na slobodu a vrátil sa do Spojených štátov v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a západnými krajinami.

Novinára zatkla ruská tajná služba FSB vlani na konci marca v reštaurácii v Jekaterinburgu. V tomto meste na Urale americký novinár pracoval na článku o tom, ako sa miestni ľudia stavajú k vojne na Ukrajine, zaujímal sa tiež o Wagnerovu skupinu.

Ruská generálna prokuratúra Gershkovicha obvinila, že na pokyn americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) "zhromažďoval tajné informácie" o zbrojovke Uralvagonzavod, ktorej závod asi 150 kilometrov severne od Jekaterinburgu vyrába a opravuje tanky a ďalšiu vojenskú techniku.

image

Von der Lyenová: Kremeľ vymenil nevinných občanov EÚ a USA a čestných ruských demokratov za zločincov a vrahov

Minulý mesiac súd v Jekaterinburgu uznal Gershkovicha za vinného zo špionáže a odsúdil ho na 16 rokov väzenia. Už pri procese niektorí diplomati uviedli, že Rusi Gershkovicha pravdepodobne zadržali v snahe zaobstarať si "zásobu" amerických občanov, ktoré by mohli vymeniť za ruských občanov zadržiavaných na Západe.

Rusko a Bielorusko v rámci výmeny prepustili aj ďalších 15 ľudí. Rusko prevzalo pri výmene v Ankare desať ľudí. Išlo o najväčšiu výmenu väzňov medzi Moskvou a Západom od konca studenej vojny.

01 - Modified: 2024-09-19 16:55:56 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil premenovanie 327 miest s ruskými a sovietskymi názvami 02 - Modified: 2024-09-19 16:00:48 - Feat.: - Title: Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy, spôsobili ju nezhody vo vedení spoločnosti 03 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Rusko získalo v Kurskej oblasti späť dve obce, tvrdí čečenský veliteľ 04 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 05 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 21:18