Severokórejský vodca Kim Čong-un a premiér Kim Tok Hun navštevujú záplavami postihnutú oblasť neďaleko hraníc s Čínou v provincii Severný Pchjongan v Severnej Kórei. FOTO: Reuters/KCNA
StoryEditor

Kim Čong-un tvrdí, že médiá v Južnej Kórei šíria fámy o záplavách v KĽDR

03.08.2024, 08:34
Autor:
TASRTASR

Podľa juhokórejských médií sa počet mŕtvych a nezvestných záplav v KĽDR mohol vyšplhať až na 1500.

Severokórejský vodca Kim Čong-un obvinil juhokórejské médiá zo šírenia údajne nepravdivých správ o rozsahu škôd a obetiach záplav v KĽDR. Informuje o tom agentúra AFP.

Severná Kórea začiatkom tohto týždňa informovala, že záplavy v jej severných regiónoch si vyžiadali nespresnený počet obetí, ako aj škody na tisícoch domov.

Vláda v Soule vo štvrtok vyjadrila ochotu "urýchlene poskytnúť" humanitárnu pomoc "severokórejským obetiam katastrofy". Reagovala tak na správy juhokórejských médií, podľa ktorých by sa počet mŕtvych a nezvestných mohol vyšplhať až na 1500.

Správu juhokórejskej televízie Čosun, ktorá hovorila aj o možných úmrtiach záchranárov pri haváriách vrtuľníkov, neskôr prebrali aj ďalšie médiá.

image

Južná Kórea ponúkla KĽDR pomoc so záplavami, zatiaľ nedostala odpoveď

Kim Čong-un podľa štátnej agentúry KCNA označil za fámu tvrdenie, že o život mohlo prísť až 1500 ľudí. Podľa nej na to reagoval "rozhorčene" a odsúdil "zlozvyky a podlú povahu" občanov Južnej Kórey, ktorá sa podľa neho iba snaží "znevážiť a pošpiniť obraz" KĽDR. K ponuke humanitárnej pomoci od Soulu sa nevyjadril.

Pchjongjang ešte v stredu informoval, že vodca žiadal prísne potrestať úradníkov, ktorí zanedbali svoje povinnosti pri predchádzaní katastrofám, čo malo za následok úmrtia alebo zranenia nešpecifikovaného počtu ľudí.

V sobotu však tamojší režim tvrdil, že v regióne Sinuidžu, ktorý podľa pôvodného vyhlásenia zaznamenal najväčšie povodňové škody, nedošlo k žiadnym obetiam. Severokórejské vzdušné sily údajne zachránili vyše 5000 ľudí, pričom 4200 z nich odviezol vrtuľník "v priebehu niekoľkých hodín".

image

Kim Čong-un navštívil zaplavené oblasti pri hraniciach s Čínou

Vzťahy medzi oboma Kóreami sú momentálne na jednom z najnižších bodov za posledné roky. Pchjongjang v roku 2020 jednostranne prerušil všetky oficiálne vojenské a politické komunikačné spojenia so Soulom a vyhodil do vzduchu nepoužívaný medzikórejský styčný úrad na svojej strane hranice.

Tento komunikačný kanál bol síce v roku 2021 obnovený, ale KĽDR na výzvy na kontakt nereaguje od apríla 2023. Napriek tomu sa Soul pokúša nadviazať kontakt s KĽDR dvakrát denne, doplnila AFP.

01 - Modified: 2024-09-19 19:16:21 - Feat.: - Title: Hrozbou pre bezpečnosť je rastúca spolupráca Ruska s KĽDR, Čínou, Iránom, povedal český prezident Pavel 02 - Modified: 2024-09-19 10:49:37 - Feat.: - Title: Zažijeme pravé babie leto? Klimatológ o tom, prečo sa jemu podobné prejavy teraz vyskytujú aj v novembri 03 - Modified: 2024-09-19 08:27:50 - Feat.: - Title: Na severe Talianska sa vyliali dve rieky z korýt, museli evakuovať tisíc ľudí 04 - Modified: 2024-09-18 22:31:00 - Feat.: - Title: KĽDR uviedla, že otestovala novú balistickú raketu. Kim Čong-un chce vyššie útočné kapacity 05 - Modified: 2024-09-18 12:33:44 - Feat.: - Title: Zaplavené auto? Ak voda prekročí túto hranicu, oprava už bude mimoriadne náročná
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 21:44