Dánska premiérka Mette Frederiksenová. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Dánsku sa začal súd s Poliakom obvineným z napadnutia premiérky. Vinu odmietol, z incidentu si nič nepamätá

06.08.2024, 10:10
06.08.2024, 15:38
Autor:
ČTKČTK

Podľa obžaloby bol muž v čase incidentu pod vplyvom alkoholu, ktorý predtým ukradol z obchodu s potravinami.

V Dánsku dnes začal súd s mužom, ktorý čelí obžalobe z júnového útoku na dánsku premiérku Mette Frederiksenovú v centre Kodane. Tridsaťdeväťročný podozrivý Poliak pred súdom vinu odmietol. Zároveň ale uviedol, že si z incidentu prakticky nič nepamätá, pretože bol pod vplyvom alkoholu. Súd by mohol rozhodnúť už v stredu, informovala dánska televízia TV2.

Útočník premiérku, ktorá sa v sprievode osobných strážcov prechádzala centrom dánskej metropoly, udrel päsťou do pravého ramena a spôsobil jej ľahké zranenie. Ihneď potom ho zadržali. Frederiksenová po útoku uviedla, že je v šoku, a zrušila viacero akcií, na ktorých sa mala zúčastniť. Varovala tiež pred rastúcou agresivitou na verejnosti.

Vyšetrovatelia oznámili, že muž bol v čase útoku pod vplyvom alkoholu a drog. Poliak pred súdom podľa televízie TV2 vyhlásil, že Frederiksenovú pri náhodnom stretnutí spoznal, odmietol ale, že by sa jej dotkol. Inak si toho vraj veľmi nepamätá.

Jeden z bodyguardov Frederiksenovej na súde vypovedal, že obvinený premiérku udrel. Svedectvo Frederiksenovej pred súdom sa neočakáva.

image

Z útoku na dánsku premiérku Frederiksenovú obvinili Poliaka. Nepamätám si to, tvrdí

Podľa televízie TV2 sa dotyčný, ktorý žije od roku 2019 v Dánsku, tiež priznal k niektorým obvineniam týkajúcim sa verejného pohoršenia kvôli obnažovaniu na verejnosti a podvodom s automatmi na vratné fľaše v supermarketoch. Časť obvinení odmietol.

Za napadnutie premiérky obžalovanému podľa TV2 hrozí trest väzenia a tiež deportácia spoločne so zákazom vstupu na dánske územie počas šiestich rokov.

Útok sa odohral dva dni pred voľbami do Európskeho parlamentu v čase, keď Frederiksenová viedla kampaň s hlavnou kandidátkou sociálnych demokratov Christel Schaldemoseovou. Premiérkina prítomnosť na námestí Kultorvet, kde bola napadnutá, podľa sociálnodemokratickej strany ale s predvolebnou kampaňou nijako nesúvisela.

Agentúra Reuters pripomenula, že k incidentu došlo tri týždne po tom, ako bol na Slovensku spáchaný atentát na premiéra Roberta Fica, po ktorom bol predseda slovenskej vlády v kritickom stave. V júli sa potom stal terčom atentátu kandidát na amerického prezidenta Donald Trump.

01 - Modified: 2024-09-27 16:00:00 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu diplomacie pre HN: Máme záujem posilniť slovenskú prítomnosť na trhoch globálneho juhu 02 - Modified: 2024-09-21 07:14:00 - Feat.: - Title: Lietadlo z Nórska do Španielska neplánovane pristálo v Dánsku. Dôvodom bola živá myš 03 - Modified: 2024-09-10 14:25:28 - Feat.: - Title: Dánsko obvinilo mužov z terorizmu kvôli podpaľačskému útoku na dom Židovky 04 - Modified: 2024-09-08 06:35:00 - Feat.: - Title: Výbuch v Dánsku na edukačnej akcii o chémii zranil štyroch ľudí 05 - Modified: 2024-08-30 15:36:04 - Feat.: - Title: Mladý dánsky korunný princ odchádza objavovať Afriku. Chce získať prehľad o ochrane prírody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. september 2024 19:24