Úroveň humanitárnej pomoci nie je dostatočná ani v súčasnosti, kedy na juhu krajiny pokračuje pohraničný konflikt medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. FOTO: Reuters
StoryEditor

Libanonská vláda v prípade vojny nevie zabezpečiť ani zlomok humanitárnej pomoci

09.08.2024, 15:53
Autor:
TASRTASR

Ekonomická situácia v Libanone bola zlá už pred začatím konfliktu a krajina nie je schopná poskytovať základné služby ani pre svojich občanov.

Minister libanonskej vlády uviedol, že krajina by mala problém zabezpečiť čo i len zlomok humanitárnych potrieb v prípade vypuknutia vojny s Izraelom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Minister životného prostredia Násir Jásin povedal, že v prípade najhoršieho scenára by jeho krajina potrebovala 100 miliónov dolárov mesačne na potraviny, prístrešie, zdravotnú starostlivosť a iné potreby pre zasiahnutých občanov. Minister dohliada aj na núdzové plánovanie pre prípad širšieho konfliktu.

"Už malý zlomok z tejto sumy, vo výške od 10 do 15 percent, by bol pre vládu veľkým problémom," uviedol Jásin a dodal, že v takomto prípade by sa do humanitárnych aktivít museli zapojiť darcovia.

image

Izrael bude bojovať proti "agresii" Hizballáhu zo všetkých síl, tvrdí izraelský minister obrany Joav Gallant

Úroveň humanitárnej pomoci nie je dostatočná ani v súčasnosti, kedy na juhu krajiny pokračuje pohraničný konflikt medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh. Za uplynulých desať mesiacov konfliktu do Libanonu dorazila iba tretina zo sľúbenej humanitárnej pomoci.

"Financovanie humanitárnych aktivít sa na mnohých miestach zredukovalo na minimálnu úroveň," uviedol libanonský minister.

Ekonomická situácia v Libanone bola zlá už pred začatím konfliktu a krajina nie je schopná poskytovať základné služby ani pre svojich občanov. Konflikt na južnej hranici to zhoršuje ešte viac, keďže v jeho dôsledku muselo opustiť svoje domovy viac ako 100-tisíc Libanončanov.

Agentúra Reuters uvádza, že libanonská vláda v súčasnosti pracuje s dvoma scenármi eskalácie konfliktu. Prvý ráta s obmedzeným konfliktom, ktorý spôsobí vysídlenie 250-tisíc osôb. Druhý počíta s plnohodnotným konfliktom a vysídlením viac ako milióna osôb.

image

Nemecko opäť vyzvalo svojich občanov v Libanone, aby urýchlene opustili krajinu. Očakávajú reakciu Teheránu

V prípade zopakovania udalostí z roku 2006, kedy Izrael spustil blokádu Libanonu, má krajina zásoby pohonných hmôt na päť týždňov a zásoby potravín na päť mesiacov, ozrejmil Jássin.

Napätie v Libanone sa zvyšuje najmä po útoku Izraela na jednu z bejrútskych štvrtí 30. júla, pri ktorom zahynul jeden z lídrov Hizballáhu Fuád Šukr.

01 - Modified: 2024-09-18 22:14:20 - Feat.: - Title: Biely dom varoval pred eskaláciou na Blízkom východe po výbuchoch v Libanone. Podozrenie smeruje na Izrael 02 - Modified: 2024-09-18 21:22:46 - Feat.: - Title: Rezolúcia OSN vyzýva Izrael na ukončenie okupácie palestínskych území. Dáva Jeruzalemu obmedzený čas 03 - Modified: 2024-09-18 20:52:37 - Feat.: - Title: Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí 04 - Modified: 2024-09-18 18:34:00 - Feat.: - Title: Rijád nenadviaže vzťahy s Izraelom pred vznikom palestínskeho štátu, povedal princ 05 - Modified: 2024-09-18 18:08:21 - Feat.: - Title: Evakuovaných obyvateľov severného Izraela vrátime domov, sľúbil Netanjahu. Napätie rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 08:03