Únik plynu z plynovodov Nord Stream 1 a 2. Fotku zaobstarala dánska stíhačka F-16. (27. septembra 2022) FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko vydalo zatykač na ukrajinského potápača za poškodenie Nord Streamu

14.08.2024, 10:15
14.08.2024, 12:42
Autor:
ČTKČTK

Zo sabotáže sa vzájomne obviňujú Rusko a Západ. Všetci svoju účasť popierajú, k zodpovednosti sa doteraz nikto neprihlásil.

Nemecko v rámci vyšetrovania poškodených plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 vydalo európsky zatykač na ukrajinského inštruktora potápania ako predpokladaného člena tímu, ktorý poškodil potrubie podmorského plynovodu Nord Stream. 

S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom dnes informujú nemecké denníky Süddeutsche Zeitung (SZ) a Die Zeit spolu s televíziou ARD. Nemecká generálna prokuratúra sa k týmto tvrdeniam odmietla vyjadriť, podobne ako ministerstvá vnútra a spravodlivosti. Poľská prokuratúra ale dnes potvrdila, že takýto zatykač dostala, uviedla agentúra Reuters.

image

Vyšetrovatelia explózií na Nord Stream 1 a 2 našli stopy výbušnín na jachte

Naposledy žil v Poľsku

Nemeckí vyšetrovatelia sa domnievajú, že muž, o ktorom je známe, že naposledy žil v Poľsku, bol jedným z potápačov, ktorí v septembri 2022 nainštalovali výbušné zariadenia na plynové potrubia vedúce z Ruska do Nemecka na dne Baltským morom, informovali s odvolaním sa na anonymné zdroje uvedené tri nemecké médiá.

Nemecko podľa nich v júni požiadalo poľské úrady, aby podozrivého zadržali. 

Poľská prokuratúra dnes uviedla, že Ukrajinec v Poľsku nebol zadržaný a že v júli odcestoval z Poľska späť na Ukrajinu. Nemecko síce vystavilo na potápačov zatykač, ale nezanieslo ho do databázy osôb v pátraní, a tak ho poľskí pohraničníci nezadržali, povedala portálu Onet hovorkyňa generálneho prokurátora Anna Adamiaková.

Auto zachytil fotoradar

Švédsky denník Expressen, ktorý bol súčasťou pátrania v spolupráci s nemeckými médiami, napísal, že podozrivým zo sabotáže a zo spôsobenia explózie je štyridsaťštyriročný Volodymyr Žuravlov.

image

Dánsko uzavrelo vyšetrovanie sabotáže Nord Streamu, nebude nikoho stíhať

Nemeckí vyšetrovatelia sa mu podľa denníka dostali na stopu kvôli tomu, že auto, v ktorom išiel, zachytil fotoradar neďaleko prístavu, z ktorého vyplávala jachta Andromeda so skupinou predpokladaných diverzantov. Podľa skorších informácií jachta vyplávala z Rostocku.

Predpokladá sa, že podozrivý Ukrajinec medzičasom Poľsko opustil, napísal s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje magazín Der Spiegel.

Ďalší muž a žena - rovnako aj ukrajinskí inštruktori potápaní - boli identifikovaní v rámci nemeckého vyšetrovania sabotáže. Podľa SZ, Die Zeit a ARD na nich ale doteraz nebol vydaný zatykač.

K zodpovednosti sa nikto neprihlásil 

Ak sa uvedené informácie potvrdia, bol by to prvý prielom v dlho vedenom vyšetrovaní, poznamenal britský denník Financial Times.

Záhadou podľa agentúry Reuters zostáva, kto stál za výbuchmi, ktoré zničili tri zo štyroch potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2. Tie sa po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 stali kontroverzným symbolom závislosti Nemecka od ruského plynu.

image

Poškodenie plynovodov Nord Stream koordinoval ukrajinský dôstojník, tvrdia svetové média

Zo sabotáže sa vzájomne obviňujú Rusko a Západ. Všetci svoju účasť popierajú, k zodpovednosti sa doteraz nikto neprihlásil.

Vyšetrovanie, ktoré viedli švédske úrady, našlo stopy výbušnín na viacerých predmetoch získaných z miesta výbuchu. Tým sa potvrdilo, že explózie boli úmyselné.

V januári 2023 uskutočnilo Nemecko raziu na lodi, ktorá podľa neho mohla byť použitá na prepravu výbušnín. Nemci potom OSN oznámili, že podľa ich názoru mohli zariadenia k potrubiu v hĺbke 70 až 80 metrov pripojiť vyškolení potápači, uviedol Reuters.

01 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku 02 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 03 - Modified: 2024-09-18 13:43:46 - Feat.: - Title: Politici AfD na tajnej schôdzke debatovali o prevrate, píšu nemecké médiá 04 - Modified: 2024-09-18 13:32:41 - Feat.: - Title: Nemecko si tento rok od investorov požičia menej než plánovalo 05 - Modified: 2024-09-18 05:53:45 - Feat.: - Title: Na párty lodi v Berlíne sa preborila strecha, zranených je najmenej deväť ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 06:14