Žena kráča pri cestnej zátarase v severnej časti etnicky rozdeleného mesta Mitrovica v Kosove. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kosovský premiér vyzýva na znovuotvorenie kľúčového mosta v Mitrovici, Západ sa obáva napätia

14.08.2024, 22:32
Autor:
TASRTASR

Most je pre osobnú automobilovú dopravu uzavretý už viac ako desať rokov, pričom menšinoví etnickí Srbi na ňom od roku 2011 opakovane stavajú barikády.

Kosovský premiér Albin Kurti v stredu vyzval na úplné znovuotvorenie mosta v konfliktnom meste Mitrovica a uviedol, že to bude ďalší krok k voľnému pohybu a nikoho to neohrozí. Západné mocnosti sa však obávajú, že by to mohlo zvýšiť napätie. Správa pochádza z agentúry AP.

Most je pre osobnú automobilovú dopravu uzavretý už viac ako desať rokov, pričom menšinoví etnickí Srbi na ňom od roku 2011 opakovane stavajú barikády, pretože tvrdia, že ak by po ňom mohli etnickí Albánci voľne cestovať do svojej časti mesta na severe Kosova, uskutočnili by sa proti nim "etnické čistky".

Rozdelené mesto

Mitrovica je rozdelená na severnú časť s prevahou Srbov a na južnú časť s prevahou etnických Albáncov a obe strany sa zriedkavo miešajú.

Kosovo bolo bývalou srbskou provinciou, kým 78-dňová bombardovacia kampaň NATO v roku 1999 neukončila vojnu medzi srbskými vládnymi silami a etnickými albánskymi separatistami, ktorá si vyžiadala približne 13-tisíc mŕtvych, najmä etnických Albáncov, a vytlačila srbské sily.

image

Francúzska diplomacia vyzvalo Kosovo na zastavenie zvyšovania napätia so Srbmi. Ohrozuje normalizáciu vzťahov

Srbsko neuznáva nezávislosť Kosova, ktorá bola vyhlásená v roku 2008.

Most je zatiaľ otvorený pre obchodnú a pešiu dopravu, hoci miestne zastupiteľstvo v Mitrovici minulý rok rozhodlo, že by mal byť plne sprístupnený aj pre osobné vozidlá.

Tento návrh však vyvolal rozpaky západných mocností, ktoré sa obávajú obnovenia medzietnického konfliktu v prípade, že po moste bude voľný pohyb vozidiel. Kurti uviedol, že sloboda pohybu, právny štát a mier a bezpečnosť sú základnými dôvodmi, prečo chce most úplne otvoriť.

Protest proti otvoreniu

"Otvorenie mosta nie je proti nikomu, a už vôbec nie proti našim partnerom," povedal Kurti na zasadnutí vlády. "Kosovo je normálny štát a jeho mosty by mali byť tiež normálne - čo znamená otvorené," dodal.

Most na rieke Ibar rozdeľuje Mitrovicu. Etnickí Srbi minulý týždeň na severe Kosova protestovali proti otvoreniu mosta, ktorý ich podľa nich chráni pred etnickými čistkami. Srbská vláda tiež vyzvala, aby most zostal uzavretý.

Kosovské mierové sily pod vedením NATO, známe ako KFOR, vyzvali Prištinu, aby sa zdržala jednostranných krokov, ktoré "by mohli vyvolať napätie".

Od minuloročných nepokojov v severnej Mitrovici sily KFOR zvýšili svoje počty a vybavenie pozdĺž kosovsko-srbských hraníc vrátane mosta v Mitrovici.

Päť západných mocností - USA, Británia, Francúzsko, Nemecko a Taliansko - minulý týždeň vyzvali Kosovo, aby daný most v súčasnosti neotváralo.

 Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že táto skupina, ako aj Únia a NATO, vyzýva kosovskú vládu, aby sa "vrátila k úzkej a konštruktívnej spolupráci so Spojenými štátmi a ďalšími medzinárodnými partnermi".

"Otvorenie mosta pre automobilovú dopravu teraz zvyšuje potenciál násilia a ohrozuje miestne obyvateľstvo, ako aj vojakov KFOR - vrátane Američanov, ktorí pracujú na podpore mieru a bezpečnosti v Kosove," uviedol Washington.

Vzťahy medzi Kosovom a Srbskom sú naďalej napäté a 13 rokov trvajúce normalizačné rozhovory, ktoré sprostredkovala Únia, nedosiahli pokrok, najmä po prestrelke medzi maskovanými srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou v septembri minulého roka, pri ktorej zahynuli štyria ľudia.

Európska únia a USA naliehajú na obe strany, aby plnili dohody, ktoré srbský prezident Aleksandar Vučič a Kurti dosiahli vo februári a marci minulého roka.

01 - Modified: 2024-08-09 14:33:33 - Feat.: 1 - Title: Francúzska diplomacia vyzvalo Kosovo na zastavenie zvyšovania napätia so Srbmi. Ohrozuje normalizáciu vzťahov 02 - Modified: 2024-08-08 20:10:34 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia zvažuje sprísnenie opatrení voči Kosovu, ak bude prehlbovať napätie 03 - Modified: 2024-08-07 16:40:15 - Feat.: 1 - Title: Stovky Srbov protestovali proti znovuotvoreniu mosta v Mitrovici, boja sa nátlaku z Kosova
01 - Modified: 2024-09-06 11:53:45 - Feat.: - Title: Lajčák vyzval Srbsko a Kosovo, aby zvýšili úsilie o normalizáciu vzťahov 02 - Modified: 2024-08-24 06:17:44 - Feat.: - Title: Boj o kreslo sa začína. Japonský exminister obrany Šigeru Išiba oznámil kandidatúru na post premiéra 03 - Modified: 2024-08-21 21:05:58 - Feat.: - Title: August 1968 pripomína, kam môže viesť politika jedného správneho názoru a odmietanie suverenity, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-08-22 12:03:49 - Feat.: - Title: Chmelár končí ako poradca premiéra. Fico ma odvolal kvôli kritike Kuffovho správania, tvrdí 05 - Modified: 2024-08-21 15:48:26 - Feat.: - Title: Módí pricestoval do Poľska ako prvý indický premiér od roku 1979, po rokovaniach smeruje na Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 19:13