Americká viceprezidentka Kamala Harrisová (vpravo) a prezident USA Joe Biden počas spoločného vystúpenia na predvolebnom mítingu na univerzite Prince George v meste Largo. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Biden a Harrisová po týždňoch vystúpili spolu, aby vyzdvihli zníženie cien liekov

15.08.2024, 22:10
Autor:
ČTKČTK

Prezidenta a viceprezidentku na pódiu privítali búrlivé ovácie a diváci následne skandovali "ďakujeme, Joe", zatiaľ čo Harrisová hovorila o Bidenovi.

Americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová dnes spolu prvýkrát vystúpili pred voličmi od chvíle, keď Biden minulý mesiac vzdal obhajobu mandátu a prenechal Harrisovej prezidentskú kandidatúru za Demokratickú stranu.

Na mítingu neďaleko Washingtonu vyzdvihovali úspech svojej vlády v podobe dohody s farmaceutickými firmami o znížení cien desiatich liekov hojne používaných v programe štátneho zdravotného poistenia.

Búrlivé ovácie

Prezidenta a viceprezidentku na pódiu privítali búrlivé ovácie a diváci následne skandovali "ďakujeme, Joe", zatiaľ čo Harrisová hovorila o Bidenovi. Po krátkom prejave sa viceprezidentka vzdialila a ponechala priestor šéfovi Bieleho domu, ktorý povedal, že by bola skvelou prezidentkou, opísal priebeh denník The New York Times.

Biden vzdal opätovnú kandidatúru na prezidenta 21. júla po týždňoch, keď bol 81-ročný prezident pod silnejúcim tlakom spolustraníkov po nevydarenej televíznej debate.

image

Kandidát na amerického viceprezidenta Vance súhlasil s účasťou v ďalšej debate so svojím demokratickým rivalom

Po odstúpení z volieb okamžite podporil Harrisovú, ktorá si zakrátko zabezpečila miesto kandidátky Demokratickej strany pre novembrové voľby. Biden odvtedy príliš na verejnosti nevystupuje, zatiaľ čo Harrisová obchádza kľúčové volebné štáty.

Témou dnešného mítingu bolo oznámenie vlády, že systém štátneho zdravotného poistenia Medicare sa dohodol s výrobcami liečiv na znížení cien až o 79 percent pri desiatich hojne používaných liekoch.

Program Medicare

Rokovania umožnil zákon z roku 2022, ktorý je považovaný za vlajkovú loď Bidenovho prezidentstva a zahŕňal aj podporu odklonu od fosílnych palív. Nové ceny liekov, ktoré podľa vlády môžu Američanom ušetriť za prvý rok až šesť miliárd dolárov, majú začať platiť v roku 2026, uvádza agentúra Reuters.

"Konečne sme porazili Big Pharma," vyhlásila dnes Harrisová s odvolaním sa na veľkých hráčov farmaceutického priemyslu. "Medicare mal zákonom zakázané vyjednávať o nižšej cene liekov. A tie náklady sa potom prenášali na našich seniorov, "citoval ju denník The Washington Post.

image

Po Trumanovi, Johnsonovi a Nixonovi je tu Trump. V stávke je nezávislosť Fedu

Program Medicare je určený prevažne pre starších Američanov a využíva ho asi 66 miliónov ľudí. Nová dohoda sa vzťahuje na lieky používané na liečbu cukrovky, rakoviny krvi a prevenciu srdcového zlyhania alebo krvných zrazenín. Veľké farmaceutické firmy brojili proti Bidenovmu plánu na zníženie cien liekov a neúspešne sa proti nemu pokúšali podať žaloby.

Teraz sa stáva ústredným bodom predvolebnej kampane, v ktorej Harrisová čelí republikánskemu exprezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Pre kandidátku demokratov môže byť jedným z argumentov v snahe presvedčiť voličov, že je schopná bojovať proti nárastu životných nákladov z posledných rokov, ktorý je pre mnohých zásadnou témou. Harrisová o ňom chce hovoriť aj na piatkovom mítingu v štáte Severná Karolína, kde má predstaviť svoje ekonomické plány.

01 - Modified: 2024-08-15 16:08:57 - Feat.: 1 - Title: Kandidát na amerického viceprezidenta Vance súhlasil s účasťou v ďalšej debate so svojím demokratickým rivalom 02 - Modified: 2024-08-15 14:15:15 - Feat.: 1 - Title: Po Trumanovi, Johnsonovi a Nixonovi je tu Trump. V stávke je nezávislosť Fedu 03 - Modified: 2024-08-15 06:37:45 - Feat.: 1 - Title: Kandidáti na amerického viceprezidenta Walz a Vance sa 1. októbra stretnú v predvolebnej debate 04 - Modified: 2024-08-15 05:06:00 - Feat.: 1 - Title: Americký sen za Bidena je mŕtvy. Trump v Severnej Karolíne sľúbil opatrenia v oblasti hospodárstva či inflácie
01 - Modified: 2024-09-01 15:49:53 - Feat.: - Title: Kamala Harrisová je predvídateľnejšia ako Donald Trump, vyhlásil hovorca Kremľa 02 - Modified: 2024-08-31 14:22:34 - Feat.: - Title: Harrisová chce, aby pri debate s Trumpom boli celý čas zapnuté mikrofóny 03 - Modified: 2024-08-30 06:02:33 - Feat.: - Title: Trump u žien v prieskumoch klesol, v prípade zvolenia im však sľubuje bezplatné mimotelové oplodnenie 04 - Modified: 2024-08-30 04:52:07 - Feat.: - Title: Frakovanie nezakážem, dodávky zbraní Izraelu nepreruším, povedala Harrisová CNN 05 - Modified: 2024-08-30 04:24:14 - Feat.: - Title: Harrisová by Trumpa porazila v tesnom pomere, ukazuje prieskum Wall Street Journal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. september 2024 13:25