Model protilodnej rakety Naval Strike Missile z produkcie nórskej spoločnosti Kongsberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Austrália bude vyrábať útočné strely s nórskou zbrojárskou spoločnosťou

22.08.2024, 16:48
Autor:
TASRTASR

Továreň sa začne stavať koncom tohto roka. Austrálska vláda prispeje na vznik tohto výrobného zariadenia sumou 574 miliónov amerických dolárov.

Austrália vo štvrtok predstavila dohodu o výrobe rakiet na domácom území, čím sa snaží posilniť vojenské spôsobilosti v čase regionálnych pretekov v zbrojení. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Protilodné strely Naval Strike Missile (NSM) a viacúčelové strely s plochou dráhou letu Joint Strike Missile (JSM), ktoré sú ešte vo vývoji, sa budú vyrábať v meste Newcastle severne od Sydney, oznámil austrálsky minister obranného priemyslu Pat Conroy.

Továreň sa začne stavať koncom tohto roka. Austrálska vláda prispeje na vznik tohto výrobného zariadenia sumou 574 miliónov amerických dolárov.

image

Austrália postaví najväčšiu solárnu farmu na svete, jej energia by mala stačiť pre tri milióny domácností

"Ide o investície do nášho pokročilého, technologicky vyspelého výrobného priemyslu a o rozvoj našej suverénnej obrannej priemyselnej základne," povedal Conroy.

Predstaviteľ rezortu obrany uviedol, že továreň začne produkovať v roku 2027 a bude schopná vyrobiť 100 rakiet ročne. Oba typy rakiet vyvinula nórska zbrojárska spoločnosť Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

Strely JSM sú jediné, ktorými možno vyzbrojiť supermoderné bojové lietadlá F-35. Austrália má dve eskadry týchto strojov - vo Williamtowne neďaleko Newcastlu a na základni Austrálskeho kráľovského letectva (RAAF) Tindal v severnej Austrálii.

Znepokojenie nad masívnymi výdavkami Číny na obranu a ruskou agresiou na Ukrajine viedli mnohých spojencov USA k vyjadreniu obáv z nedostatku kapacít na výrobu munície.

image

Austrália zvýšila stupeň teroristickej hrozby kvôli nárastu extrémnych ideológií

Austrália patrí medzi niekoľko ázijsko-tichomorských krajín, ktoré výrazne zvyšujú výdavky na obranu.

V roku 2023 dosiahli výdavky na obranu v Ázii rekordných 510 miliárd USD, tvrdí Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS) so sídlom v Londýne. Austrália v uplynulých rokoch pristúpila k celému radu ambicióznych obranných projektov vrátane vývoja flotily ponoriek s jadrovým pohonom.

Austrália tiež vyvíja so Spojenými štátmi nadzvukovú strelu a na budúci rok začne s USA spoločne vyrábať riadené strely.

01 - Modified: 2024-09-13 05:12:02 - Feat.: - Title: Musk označil austrálsku vládu za fašistov po návrhu pokút pre IT gigantov 02 - Modified: 2024-09-12 07:17:35 - Feat.: - Title: Austrália predložila návrh zákona na posilnenie boja proti zločinom z nenávisti 03 - Modified: 2024-09-12 05:48:00 - Feat.: - Title: Odstránenie krívd z minulosti. Austrália odoberie vyznamenania bývalým vojenským veliteľom v Afganistane 04 - Modified: 2024-09-11 17:05:00 - Feat.: - Title: Nórsko zrušilo obmedzenia na vývoz zbraní a vojenského materiálu do Turecka 05 - Modified: 2024-09-10 06:13:35 - Feat.: - Title: Austrália plánuje obmedziť prístup na sociálne siete deťom do 16 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 10:07