Ľudia sa zhromažďujú na predvolebnom mítingu Alternatívy pre Nemecko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prišlo cunami hnevu a kontrarevolúcia. Vláda zažila debakel, píšu nemecké médiá

02.09.2024, 10:07
Autor:
ČTKČTK

Sociálni demokrati dosiahli v oboch spolkových krajinách jednociferný zisk, v Durínsku sa zelení a liberálni slobodní demokrati vôbec nedostali do parlamentu.

O politickom zemetrasení či cunami hnevu píšu dnes nemecké médiá v reakcii na výsledok nedeľných volieb vo východonemeckých spolkových krajinách Sasko a Durínsko.

V oboch získala vyše 30 percent hlasov Alternatíva pre Nemecko, označovaná za pravicovo populistickú až krajne pravicovú. V Durínsku dokonca zvíťazila. Pre strany celonemeckej vlády kancelára Olafa Scholza bolo hlasovanie podľa médií katastrofou a debaklom.

Varovanie pre demokratov

"Výsledok volieb musí byť varovaním pre všetkých demokratov, ako je možné dlhodobo rozkolísať politické pomery, keď občania považujú za zlé zo samej podstaty, o čom vláda rozhoduje a čo robí," píše v komentári Frankfurter Allgemeine Zeitung. Podľa neho voliči v Sasku a Durínsku strany celonemeckej vládnej koalície "kolektívne potrestali", o výsledku píše ako o "cunami hnevu".

Sociálni demokrati dosiahli v oboch spolkových krajinách jednociferný zisk, v Durínsku sa zelení a liberálni slobodní demokrati vôbec nedostali do parlamentu.

image

Víťazstvo v Durínsku, tesne druhí v Sasku. Výsledky potvrdili triumf AfD

"Boli to celonemecké témy, ktoré AfD zaistili enormnú podporu a ktoré Spojenectvu Sahry Wagenknechtovej dopomohli k raketovému štartu," napísal FAZ.

Nová ľavicová formácia BSW, ktorá kombinuje ľavicovú hospodársku politiku a politiku skeptickú k imigrácii, skončila v oboch krajinách na treťom mieste. Kancelár Scholz by si mal podľa komentára FAZ teraz uvedomiť, že kľúčovou témou, ktorá občanov zaujíma, je migrácia.

Aj podľa denníka Frankfurter Rundschau bola nedeľa "vskutku historickým dňom". "SPD, zeleným a FDP sa vrátilo ako bumerang, že sa v posledných mesiacoch zaoberali len sami sebou," napísal FR v komentári.

Spory v koalícii

Aj mnoho vládnych politikov už v nedeľu pripisovalo neúspech vo voľbách vnútorným sporom v berlínskej koalícii. Časopis Der Spiegel označil výsledok vládnych strán v krajinských voľbách v Sasku a Durínsku za "debakel" a "katastrofu".

Denník Süddeutsche Zeitung sa v komentári venuje nadchádzajúcim koaličným rokovaniam, ktoré budú vzhľadom na rozloženie síl v snemoch veľmi zložité. Sasko a Durínsko sa podľa neho ocitli na hranici toho, že im nebude možné vôbec stabilne vládnuť. Rovnako to vidí napríklad web spravodajskej stanice NTV.

image

Historické víťazstvo, hlási líder AfD. Podľa prognóz jeho strana vyhrala v Durínsku

Analýza spravodajskej relácie Tagesschau nemeckej verejnoprávnej televízie ARD sa venuje fenoménu strany AfD, ktorá ovládla voľby - v Durínsku zvíťazila, v Sasku skončila len tesne druhá. Podľa tejto analýzy dlho platilo, že priaznivci AfD volia ako protest. "To sa však zmenilo. Prvýkrát volili ľudia AfD, pretože jej najviac dôverujú, že je schopná vyriešiť ich problémy," napísal Tagesschau.

Denník Münchner Merkúr píše dokonca o "kontrarevolúcii" na východe. Podľa neho po zániku Nemeckej demokratickej republiky, kam dnešné Sasko a Durínsko patrili, "prevzali západonemecké strany východ". Teraz sa však situácia obracia.

Tiež spravodajský web stanice NTV napísal, že strany Scholzovej vládnej koalície - SPD, zelený a FDP - sú na východe "cudzím telesom".

Kľúčovou otázkou podľa denníka Münchner Merkúr je, či dokáže konzervatívna únia CDU/CSU, ktorá je teraz na celonemeckej úrovni v opozícii, zohrať úlohu stabilného centra a získať späť konzervatívnych voličov, ktorí sčasti prešli ku krajne pravicovej AfD a novej krajne ľavicovej formácii BSW. Riadne spolkové voľby Nemecko čakajú o rok v septembri.

01 - Modified: 2024-09-02 07:03:15 - Feat.: 1 - Title: Víťazstvo v Durínsku, tesne druhí v Sasku. Výsledky potvrdili triumf AfD 02 - Modified: 2024-09-01 21:40:44 - Feat.: 1 - Title: Slováci sa radujú, po víťazstve nad Kazachstanom postúpili na olympiádu 03 - Modified: 2024-09-01 20:29:29 - Feat.: 1 - Title: Svet si pripomína 85 rokov od začiatku druhej svetovej vojny, v Poľsku bola ceremónia 04 - Modified: 2024-09-01 17:36:18 - Feat.: 1 - Title: Historické víťazstvo, hlási líder AfD. Podľa prognóz jeho strana vyhrala v Durínsku
01 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 02 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu 03 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku 04 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 05 - Modified: 2024-09-18 13:43:46 - Feat.: - Title: Politici AfD na tajnej schôdzke debatovali o prevrate, píšu nemecké médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. september 2024 17:11