Prezident Emmanuel Macron vymenoval bývalého vyjednávača EÚ pre brexit za nového francúzskeho premiéra. FOTO: Michel Euler
StoryEditor

Macron vymenoval nového premiéra. Stane sa ním bývalý minister zahraničných vecí

05.09.2024, 13:43
05.09.2024, 16:49
Autor:
ČTKČTK
  • Hľadanie premiéra bolo hľadaním osobnosti, ktorá by proti sebe nemala väčšinu v parlamente.
  • Vo francúzskom systéme nežiadajú vlády parlament o dôveru, väčšina poslancov môže však kabinet odvolať.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes vymenoval za premiéra bývalého ministra zahraničných vecí a niekdajšieho brexitového vyjednávača Európskej únie Michela Barniera, uviedla stanica BFM TV.

image

Váhajúci Macron aj menšinová vláda. Kam sa vydá po voľbách rozpoltené Francúzsko?

Francúzsko čakalo na novú vládu dva mesiace, od predčasných parlamentných volieb. O Barnierovi z pravicovej strany Republikáni sa ako o možnom kandidátovi začalo špekulovať až tento týždeň.

Prejav Macrona ani Barniera sa podľa médií zatiaľ neočakáva.

Výsledky parlamentných volieb

Parlamentné voľby na prelome júna a júla vo Francúzsku vyhrala ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP), ale nezískala väčšinu v Národnom zhromaždení. Druhí skončili Macronovi centristi a tretí krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej a Jordana Bardellu.

Hľadanie premiéra bolo hľadaním osobnosti, ktorá by proti sebe nemala väčšinu v parlamente. Vo francúzskom systéme nežiadajú vlády parlament o dôveru, väčšina poslancov môže však kabinet odvolať.

Prezident Barniera "poveril zostavením vlády (národnej) jednoty, ktorá bude slúžiť krajine a francúzskemu ľudu", uviedol Elyzejský palác vo vyhlásení.

image

Ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko chce iniciovať proces odvolania Macrona. Vinia ho zo zlyhaní

Macron sa počas konzultácií vopred "uistil, že premiér a budúca vláda budú spĺňať podmienky, aby boli čo najstabilnejší a mali šancu spojiť čo najviac ľudí," uviedol podľa AFP prezidentský úrad.

Bardella po vymenovaní Barniera uviedol, že ho jeho strana bude súdiť až podľa otváracieho prejavu. Le Penová vyhlásila, že RN sa určite nebude podieľať na Barnierovej vláde. Predstaviteľ krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon hovoril o "ukradnutých voľbách", kedy bol premiérom vymenovaný radový člen strany, ktorá skončila posledná v hlasovaní.

Predstavitelia Macronovej strany Obnova (Renaissance) uviedli, že nebudú automaticky proti, ale ich súhlas tiež nie je vopred daný, píše server denníka Le Monde. "Popretie demokracie dosiahlo svoj vrchol," napísal zase šéf socialistov Olivier Faure.

Barnier nie je začiatočník

Barnierove skúsenosti z brexitových vyjednávaní nepriamo pripomenula predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Viem, že Michel Barnier má na srdci záujmy Francúzska a Európy, ako dokazuje jeho dlhoročná skúsenosť," uviedla nemecká politička.

Na spoločnú prácu v Bruseli poukázal aj niekdajší predseda Európskeho parlamentu (EP) a súčasný šéf talianskej diplomacie Antonio Tajani. Podľa terajšej predsedníčky EP Roberty Metsolaovej dokázal Barnier na všetkých doterajších postoch, že je dobrým vodcom a má víziu.

Barnier má ekonomické vzdelanie a popri mnohých ministerských postoch bol v rokoch 2010 až 2014 európskym komisárom pre vnútorný trh.

Tieto skúsenosti sa mu teraz podľa komentátorov budú hodiť pri prvej veľkej úlohe, ktorá ho čaká na domácej pôde. Nová francúzska vláda totiž musí do 1. októbra poslancom predložiť návrh rozpočtu na budúci rok.

image

Francúzsku hrozí, že prekročí plánovaný cieľ rozpočtového deficitu. Zvyšuje to tlak na Macrona

Barnier, ktorý sa stal najstarším premiérom Francúzska, na čele vlády vystriedal tridsaťpäťročného Gabriela Attala, ktorý bol naopak najmladším šéfom vlády. Viedol ju osem mesiacov, z toho 51 dní v demisii.

01 - Modified: 2024-09-15 07:39:29 - Feat.: - Title: Paríž sa oficiálne rozlúčil s tohtoročnými hrami, Macron počas ceremoniálu udeľoval vyznamenania 02 - Modified: 2024-09-14 22:08:39 - Feat.: - Title: Le Penová vyzvala na budúcoročné voľby. Politická situácia vo Francúzsku je neudržateľná, tvrdí 03 - Modified: 2024-09-12 13:00:20 - Feat.: - Title: Najdlhšie slúžiaci člen vlády francúzskeho prezidenta Macrona končí politickú kariéru 04 - Modified: 2024-09-11 13:44:29 - Feat.: - Title: Nový francúzsky premiér oznámi zloženie vlády na budúci týždeň 05 - Modified: 2024-09-09 10:05:47 - Feat.: - Title: Nový francúzsky premiér pokračuje v konzultáciách o novej vláde. Exprezident Hollande ju nepodporí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 16:53