Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rakúsko nebude prijímať migrantov odmietnutých na nemeckej hranici, vyhlásil minister

09.09.2024, 20:07
Autor:
ČTKČTK

Nemecko hranice s Rakúskom kontroluje už od roku 2015, nanovo chce ale efektívnejšie odmietať migrantov už na svojich hraniciach.

Rakúsko neprevezme žiadnych migrantov, ktorých na svojich hraniciach odmietne Nemecko. Nemeckým denníkom Bild a Frankfurter Allgemeine Zeitung to dnes povedal rakúsky minister vnútra Gerhard Karner.

Nemecko hranice s Rakúskom kontroluje už od roku 2015, nanovo chce ale efektívnejšie odmietať migrantov už na svojich hraniciach.

"Rakúsko nebude prijímať osoby, ktoré budú Nemeckom odmietnuté. Tam nie je žiadny manévrovací priestor," vyhlásil Karner. Podľa neho má síce Nemecko právo posielať migrantov späť, ak je za ich azylové konanie zodpovedná iná krajina EÚ, je na to však potrebné formálne konanie a súhlas dotknutého členského štátu. Odmietať migrantov na hranici vo vnútri schengenského priestoru v rámci kontrol podľa Karnera povolené nie je.

image

Nemecko zavádza dočasné kontroly na všetkých pozemných hraniciach. Dôvodom je hrozba islamského terorizmu

V Nemecku sa v posledných týždňoch vedie diskusia o sprísnení migračnej politiky. Rozprúdil ju predovšetkým augustový teroristický útok v Solingene, pri ktorom neúspešný žiadateľ o azyl zo Sýrie na mestských slávnostiach zabil troch ľudí a osem ďalších zranil.

Impulz tejto rozprave pridali voľby vo východonemeckých spolkových krajinách Sasku a Durínsku, v ktorých získala protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) vyše 30 percent hlasov. Durínske voľby strana dokonca vyhrala a k víťazstvu mieri aj v krajinských voľbách v Braniborsku o dva týždne.

Aj Rakúsko sa pripravuje na voľby, o novom zložení dolnej komory parlamentu sa bude hlasovať 29. septembra.

Rakúsko v rámci boja proti nelegálnej migrácii a prevádzačstvu v súčasnosti uplatňuje hraničné kontroly na hraniciach so svojimi ďalšími susedmi - Slovenskom, Maďarskom, Slovinskom a Českou republikou. Kontroly na hraniciach so Slovenskom a Českom sú zatiaľ predĺžené do 15. októbra, a so Slovinskom a Maďarskom sú kontroly na hraniciach plánované do 11. novembra.

image

Nemecko je preťažené. Bavorský premiér žiada zníženie počtu žiadostí o azyl v krajine pod 100-tisíc ročne

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová dnes oznámila, že nariadila od budúceho pondelka dočasné kontroly na všetkých pozemných hraniciach Nemecka. Okrem rakúskej hranice, ktorú Nemci kontrolujú od migračnej krízy v roku 2015, a českej, poľskej a švajčiarskej hranice kontrolovanej od vlaňajšieho októbra, tak bude spolková polícia strážiť aj hranicu s Francúzskom, Luxemburskom, Belgickom, Holandskom a Dánskom.

Cieľom opatrenia je podľa Faeserovej znížiť počet prípadov nelegálnej migrácie a zvýšiť vnútornú bezpečnosť Nemecka, predovšetkým s ohľadom na možné ohrozenie islamistickým terorizmom a cezhraničnou kriminalitou.

Podľa ministerky vláda vyvinula aj model pre "efektívne odmietanie migrantov na hraniciach, ktoré bude v súlade s európskym právom". Detaily zatiaľ Faeserová zverejniť nechcela. Najprv o nich chce rokovať s opozíciou. V súčasnosti je podľa agentúry DPA možné odmietnuť niekomu vstup na pozemnú hranicu len v prípade, že má uložený zákaz vstupu do krajiny, alebo nepožiada o azyl.

01 - Modified: 2024-09-17 20:16:13 - Feat.: - Title: Nemecká AfD by podľa ďalšieho prieskumu pred voľbami opäť zvíťazila v Brandenbursku 02 - Modified: 2024-09-17 18:00:00 - Feat.: - Title: Točia v bludnom kruhu. Optimizmus Nemecka sa stratil 03 - Modified: 2024-09-17 15:50:06 - Feat.: - Title: Salvini sľubuje, že zostane vo funkcii, aj keď ho odsúdia. Očakáva však oslobodzujúci verdikt 04 - Modified: 2024-09-17 14:03:13 - Feat.: - Title: V Rakúsku uzavreli pre lodnú dopravu celý úsek Dunaja 05 - Modified: 2024-09-17 13:10:16 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. september 2024 22:16