Pvá fáza parlamentných volieb v meste Bijbehara na juhu Kašmíru. FOTO: Reuters
StoryEditor

V indickom teritóriu Džammú a Kašmír sa konajú prvé voľby po desiatich rokoch

18.09.2024, 11:50
Autor:
TASRTASR

Deväť miliónov registrovaných voličov si v trojfázových voľbách vyberá poslancov do 90-členného zákonodarného zhromaždenia.

V indickom zväzovom teritóriu Džammú a Kašmír sa v stredu konajú prvé voľby za uplynulých desať rokov. Himalájska oblasť sa dlhodobo potýka s násilím militantov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Deväť miliónov registrovaných voličov si v trojfázových voľbách vyberá poslancov do 90-členného zákonodarného zhromaždenia. Hlasy sa sčítajú 8. októbra a výsledky sa očakávajú v ten istý deň.

"Svoj hlas som dal rozvoju. Posledných desať rokov sme nemohli uplatniť svoje demokratické právo a som rád, že ... môžem odovzdať svoj volebný lístok," uviedol 23-ročný prvovolič.

Džammú a Kašmír je jediné indické územie s moslimskou väčšinou. Od vyhlásenia nezávislosti Indie v roku 1947 si na celé územie robí nároky Pakistan a obe krajiny preto viedli dve vojny. V súčasnosti každá z nich spravujú iba časť územia.         

Do roku 2019 mal Džammú a Kašmír pod indickou správou osobitný štatút čiastočnej autonómie. Vláda premiéra Naréndru Módího tento štatút zrušila a indický najvyšší súd potvrdil rozhodnutie vlády.

image

Napätie medzi Indiou a Pakistanom a vraždenie v Bangladéši. Pod bývalou pýchou Britského impéria tiká rozbuška

"Keďže sa začína prvá fáza volieb do zhromaždenia Džammú a Kašmíru, vyzývam všetkých ... aby volili v hojnom počte a posilnili oslavu demokracie," uviedol indický premiér na platforme X.

V minulosti sa povstalecké skupiny aktivizovali práve počas volebnej kampane v Kašmíre, a tak bola volebná účasť zväčša slabá. V aprílových a májových celoštátnych voľbách však zväzové teritórium zaznamenalo najvyššiu volebnú účasť za posledných 35 rokov (58,46 percenta).

V súčasných voľbách sa o podporu uchádzajú regionálne strany sľubujúce obnovenie osobitného štatútu či opozičná strana Kongres, ktorá sa spojila s významnou regionálnou skupinou. Celoindická strana BJP sľubuje rozvoj a koniec militantov.

Zákonodarné zhromaždenie bude mať právomoc diskutovať o miestnych otázkach, prijímať zákony a schvaľovať rozhodnutia o správe územia. Nemá však právo obnoviť osobitný štatút, to ostáva v kompetencii federálnej vlády.

01 - Modified: 2024-09-17 14:38:18 - Feat.: - Title: Američania sú veľkí lokálpatrioti. Myslia si, že sú epicentrom všetkého diania, a tak sa i správajú (ROZHOVOR) 02 - Modified: 2024-09-17 06:51:54 - Feat.: - Title: Šéfa polície v indickej Kalkate odvolali po protestoch proti vražde lekárky 03 - Modified: 2024-09-16 22:26:56 - Feat.: - Title: Nástupca Nokie chrlí jeden mobil za druhým. Novinky bude vyrábať vo fabrike, kde schádza z pásu aj nový Pixel 04 - Modified: 2024-09-14 19:38:52 - Feat.: - Title: Vládne strany dostali na frak, tvrdí v reakcii na krajinské voľby v Nemecku politológ 05 - Modified: 2024-09-12 21:51:50 - Feat.: - Title: Senegalský prezident rozpustil parlament, vyhlásil predčasné voľby. Jeho strana má šancu na väčšinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. september 2024 20:39