Zaplavené nábrežie Dunaja v centre Budapešti. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Klíma extrémne mení počasie. Rekordné zrážky spôsobujú chaotické záplavy na štyroch kontinentoch

21.09.2024, 09:51
Autor:
ČTKČTK

Podľa klimatológov síce za sériou prudkých búrok stoja rôzne meteorologické javy, vedci sa však zhodujú v tom, že príčinou je globálne otepľovanie.

Strednú Európu, Severnú a Južnú Karolínu v Spojených štátoch, ale tiež Afriku alebo mesto Šanghaj v Číne zasiahli v uplynulom týždni prudké dažde. To len podčiarkuje, ako extrémne sa mení počasie v dôsledku klimatických zmien.

Záplavy v Európe

Podľa klimatológov síce za sériou prudkých búrok stoja rôzne meteorologické javy, vedci sa však zhodujú v tom, že príčinou je globálne otepľovanie. Napísala to agentúra Bloomberg.

Milióny evakuovaných

Výskum ukázal, že teplejší vzduch je schopný prenášať viac vlhkosti, a preto je pravdepodobnejšie, že spôsobí intenzívne zrážky. Následky zmeny klímy navyše nie sú v otepľujúcom sa svete vnímané všade rovnako. V Afrike zomrelo najmenej 1000 ľudí a milióny ďalších sa museli evakuovať, v Európe je počet obetí zatiaľ výrazne nižší.

"V týchto silných dažďoch, ktoré stoja za veľkými záplavami, vidíme viditeľné odtlačky klimatických zmien," povedala profesorka hydrológie na univerzite v Readingu Hannah Clokeová. "Musíme si ale uvedomiť, že ľudia zmenili krajinu, a tým zvýšili pravdepodobnosť, že budú povodniam sami čeliť," dodala.

image

Stále sa nevedia dostať k svojej úrode. Farmár zo Záhoria pre HN priblížil, čo teraz zažíva

Pomaly postupujúca búrka Boris minulý týždeň rozpútala prívalové dažde na Slovensku, v Poľsku, Česku, Rumunsku, Rakúsku, Maďarsku a v Nemecku. V dolnorakouskom Sankt Pölten napršalo za päť dní 409 milimetrov zrážok, čo je takmer dvojnásobok oproti predchádzajúcim piatim dňom.

Prívalové dažde súvisia s tryskovým prúdením, čo je úzky a rýchlo sa pohybujúci pás vzduchu v smere od západu na východ v stredných zemepisných šírkach. V zimných mesiacoch je toto prúdenie pokojnejšie, pretože chladný vzduch bráni vzduchu, aby sa vychýlil zo svojej dráhy. V lete a na začiatku jesene má však vzduch tendenciu kličkovať, takzvane vybočovať a niekedy uviaznuť na poryve teplého vzduchu.

Intenzívne horúčavy

Súčasné radarové a satelitné snímky ukazujú, že "tryskové prúdenie je zjavne vybočené do veľkých, ostrých meandrov, čo spôsobuje stagnáciu poveternostných systémov na severnej pologuli," Uviedla Jennifer Francisová, ktorá je vedúcou vedeckou pracovníčkou Woodwellovho centra pre výskum klímy so sídlom v americkom štáte Massachusetts.

Podľa nej nie je jasné, čo presne spôsobilo pokrivenie tryskového prúdenia, ale jedným z vinníkov sú "intenzívne vlny morských horúčav" spôsobené globálnym otepľovaním. Priemerná teplota hladiny mora bola v auguste o 0,96 stupňa Celzia vyššia ako zvyčajne, čo z neho robí druhý najteplejší mesiac v zaznamenanej histórii.

image

Nespíme, bojujeme! Záplavová vlna postupuje Poľskom, v meste Brzeg Dolny začali pretekať protipovodňové valy

Americké pobrežné štáty Severná a Južná Karolína zasiahli rekordné zrážky a vietor o sile tropickej búrky, za ktorými podľa Francisovej opäť stojí vybočené tryskové prúdenie. Dobrovoľníci so zrážkomermi podľa Národnej meteorologickej služby zaznamenali 460 milimetrov zrážok za 12 hodín, čo by znamenalo, že išlo o tisícročnú búrku.

"V mnohých oblastiach USA pozorujeme jasný trend častejších a intenzívnejších prívalových zrážok, ale zároveň nevidíme úmerný nárast povodní," povedal klimatológ z Goddardovho inštitútu pre vesmírne štúdiá NASA Ben Cook. "Pravdepodobne to spôsobila premena infraštruktúry," vegetácia a vysychanie pôdy, dodal.

Výdatné zrážky

Od začiatku septembra, keď do Afriky dorazili rekordné zrážky, sa zo západného a stredného Sahelu a susedných krajín evakuovalo minimálne 2,9 milióna ľudí. Dažde prišli za tradičného monzúnového obdobia, bolo ich však príliš veľa - podľa jednej z predpovedí tam spadne 500 percent priemerných ročných septembrových zrážok.

Takéto výdatné zrážky sa v Afrike objavili "pravdepodobne kvôli otepľovaniu spôsobenému fosílnymi palivami," povedala profesorka klimatológie Friederike Ottová z Kráľovskej univerzity v Londýne.

image

Počet obetí povodní v Česku stúpol na päť, nezvestných je najmenej osem ľudí

Priemerná teplota na Zemi je v súčasnosti približne o 1,3 stupňa Celzia vyššia ako pred priemyselnou revolúciou. Nadmerné zrážky zasiahli vyše 14 krajín a zničili napríklad kamerunské kakaové plantáže alebo narušili produkciu obilia v Čade, kde sa podľa úradov tiež utopili tisícky hospodárskych zvierat.

Čínska Šanghaj sa medzitým pripravuje na ďalšie prívalové dažde, hoci oblasť v pondelok zasiahol tajfún Bebinca, najsilnejšia búrka za posledných viac ako 70 rokov.

Úrady tohto dvadsaťpäťmiliónového mesta zastavili dopravu, zrušili lety a pozastavili dodávky potravín. Podľa štátnych médií zomreli dvaja ľudia. Čínu tiež tento mesiac zasiahol hurikán, ktorý vo Vietname spôsobil záplavy v delte rieky Mekong.

Podľa výkonného riaditeľa Tyndallovho centra pre výskum klimatických zmien na Východoanglickej univerzite Ashera Minnsa bolo mnoho extrémnych prejavov počasia v posledných rokoch horších, ako klimatológovia predpovedali. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať, pretože sa ďalej zvyšujú emisie skleníkových plynov a planéta sa neustále ohrieva.

01 - Modified: 2024-09-20 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Stále sa nevedia dostať k svojej úrode. Farmár zo Záhoria pre HN priblížil, čo teraz zažíva 02 - Modified: 2024-09-20 11:41:07 - Feat.: 1 - Title: Poľsko rozširuje oblasť, pre ktorú platí stav živelnej pohromy 03 - Modified: 2024-09-20 06:06:08 - Feat.: 1 - Title: Nespíme, bojujeme! Záplavová vlna postupuje Poľskom, v meste Brzeg Dolny začali pretekať protipovodňové valy
01 - Modified: 2024-09-20 10:21:16 - Feat.: - Title: Vedci: Riešením povodní na Slovensku nie je ďalšie prehradzovanie riek, projekt Insula Magna je hrozbou 02 - Modified: 2024-09-19 10:49:37 - Feat.: - Title: Zažijeme pravé babie leto? Klimatológ o tom, prečo sa jemu podobné prejavy teraz vyskytujú aj v novembri 03 - Modified: 2024-09-19 08:27:50 - Feat.: - Title: Na severe Talianska sa vyliali dve rieky z korýt, museli evakuovať tisíc ľudí 04 - Modified: 2024-09-18 12:33:44 - Feat.: - Title: Zaplavené auto? Ak voda prekročí túto hranicu, oprava už bude mimoriadne náročná 05 - Modified: 2024-09-17 09:35:04 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia SNG nevyriešila problém so zatekaním a spodnou vodou, po zrážkach spôsobuje škody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. september 2024 09:54