Na snímke z videa zverejnenom mediálnym úradom Ansar Allah sa pravdepodobne zobrazuje odpálenie balistickej strely, ktorá pristála na otvorenom priestranstve v strednom Izraeli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nálety USA a Británie v Jemene neznížili vojenskú spôsobilosť húsíovcov

24.09.2024, 14:13
Autor:
TASRTASR
  • Koalícia vedená Saudskou Arábiou podniká útoky na pozície húsíovcov už osem rokov.
  • Tvrdí to podpredseda medzinárodne uznanej jemenskej vlády Ajdarús az-Zubajdí.

Americké a britské nálety v Jemene, ktoré mali za cieľ ukončiť narúšanie lodnej dopravy zo strany húsíjských povstalcov, výrazne neznížili ich vojenskú spôsobilosť.

V rozhovore pre denník The Guardian to v utorok povedal podpredseda medzinárodne uznanej jemenskej vlády Ajdarús az-Zubajdí.

image

Armáda USA zničila drony i rakety húsijských povstalcov. Ohrozujú obchodnú trasu

Iránom podporovaní húsíovia, ovládajúci v Jemene tie najľudnatejšie oblasti, útočia na lode v Červenom mori už od vlaňajšieho októbra. Povstalci tieto útoky podnikajú na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Západ ako agresor

Az-Zubajdí v rozhovore s britským denníkom vyjadril obavu, že húsíovia využívajú americko-britské nálety, prvýkrát vykonané začiatkom roka, aby získali podporu pre svoje aktivity a vykreslili Západ ako agresora v Jemene.

"Nálety namiesto toho, aby húsíov odradili, majú opačný účinok. V istom zmysle im pomáhajú a posilňujú ich. Miestna verejná mienka je taká, že húsíovci majú navrch, pretože mobilizujú ľudí okolo myšlienky, že na nich útočia Spojené kráľovstvo a USA, a oni sa (len) bránia," povedal Az-Zubajdí, predseda separatistickej Južnej prechodnej rady, tri kreslá v osemčlennej prezidentskej rade - koaličnej vláde so sídlom v meste Aden.

image

ANALÝZA: Raketové prestrelky medzi Izraelom a Hizballáhom, vyhrážky z Teheránu i Bejrútu. Hrozí regiónu vojna?

Az-Zubajdí tvrdí, že koalícia vedená Saudskou Arábiou podniká útoky na pozície húsíovcov vrátane raketových odpaľovacích zariadení už osem rokov, no povstalci sa napriek tomu dokázali prispôsobiť a nájsť riešenia, ako ukryť svoje vojenské spôsobilosti.

Výzva k inej stratégii

Vyzval preto na zmenu na lepšie koordinovanú stratégiu medzi Západom, regiónom a jemenskou vládou. Podľa neho zároveň nastal čas uznať, že povstalci nemajú záujem na dohode o deľbe moci v Jemene, návrh ktorej im pred rokom predstavila Saudská Arábia a potom aj Organizácia spojených národov.

image

Húsíovia sľubujú vojenskú reakciu na stupňovanie napätia zo strany Izraela

"Je jasné, že do (jemenských) prístavov Hudajdá a Salíf v Červenom mori priplávali bez kontroly lode s kvalitnými zbraňami od Iráncov aj Rusov," uviedol jemenský predstaviteľ. Tieto prístavy sú pod kontrolou húsíovcov.

01 - Modified: 2024-09-24 15:03:28 - Feat.: - Title: USA nepoľavia v podpore Ukrajiny, povedal Biden na Valnom zhromaždení OSN 02 - Modified: 2024-09-24 13:39:34 - Feat.: - Title: Koniec vojny s Ruskom je bližšie, než si mnohí myslia. Musíme byť veľmi silní, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-09-24 05:47:41 - Feat.: - Title: Muž, ktorý zastrelil desať ľudí v obchode v Colorade, dostal doživotný trest 04 - Modified: 2024-09-24 05:13:47 - Feat.: - Title: USA nesúhlasia so stratégiou Izraela v Libanone, chcú predstaviť svoje návrhy 05 - Modified: 2024-09-23 17:15:13 - Feat.: - Title: Spojené štáty posielajú ďalších vojakov na Blízky východ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 17:14