Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Koniec vojny s Ruskom je bližšie, než si mnohí myslia. Musíme byť veľmi silní, povedal Zelenskyj

24.09.2024, 15:39
Autor:
ČTKČTK
  • Volodymyr Zelenskyj priame rozhovory s Ruskom vylučoval, v lete však svoj postoj zmiernil a naznačil, že by priame rozhovory mohli začať v novembri.
  • Neustúpil však od požiadavky, aby Rusko opustilo celé ukrajinské územie.

Koniec vojny s Ruskom je bližšie, než si mnohí myslia, uviedol v dnes zverejnenom rozhovore s americkou stanicou ABC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval tiež spojencov, aby jeho krajinu posilnili ďalšími dodávkami zbraní.

"Myslím, že sme mieru bližšie, než si myslíme," povedal Zelenskyj. "Sme bližšie ku koncu vojny. Len musíme byť veľmi silní, veľmi silní," dodal s tým, že posilnenie Ukrajiny je základom "plánu víťazstva", ktorý chce pri svojej terajšej ceste po Spojených štátoch predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a ďalším americkým činiteľom.

image

Rokovať s Rusmi z pozície sily. Zelenskyj priviezol Bidenovi „plán víťazstva“

Ukrajina sa vyše dva a pol roka bráni rozsiahlej ruskej agresii, jej možnosti na bojisku však do veľkej miery závisia od dodávok zbraní a ďalšej pomoci zo Západu. "Žiadame našich priateľov, našich spojencov, aby nás posilnili. Je to veľmi dôležité," povedala ABC hlava ukrajinského štátu.

Plán podľa Zelenského počíta s posilnením Ukrajiny a natoľko silným "psychologickým" dopadom na Rusko, že sa Moskva rozhodne vojnu ukončiť diplomatickou cestou. Minulý týždeň Zelenskyj uviedol, že realizácia plánu závisí od rýchlych rozhodnutí spojencov, predovšetkým USA.

image

Ukrajina je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil Zelenskyj

Zelenskyj, ktorý predtým priame rozhovory s Ruskom vylučoval, v lete svoj postoj zmiernil a naznačil, že by priame rozhovory mohli začať v novembri. Neustúpil však od požiadavky, aby Rusko opustilo celé ukrajinské územie.

Moskva minulý týždeň oznámila, že sa nebude zúčastňovať na Ukrajine organizovaného mierového samitu a že trvá na svojich územných požiadavkách voči krajine, ktorú vo februári 2022 vojensky prepadla.

01 - Modified: 2024-09-24 12:57:54 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacií krajín EÚ v OSN diskutovali o Ukrajine aj Blízkom východe 02 - Modified: 2024-09-24 12:35:29 - Feat.: - Title: Nálety USA a Británie v Jemene neznížili vojenskú spôsobilosť húsíovcov 03 - Modified: 2024-09-24 11:08:56 - Feat.: - Title: Pri ruskom útoku v Doneckej oblasti zahynula jedna osoba, dve sú zranené 04 - Modified: 2024-09-24 10:54:51 - Feat.: - Title: TikTok zrušil účty ruských štátnych médií pre obavy pred voľbami v USA 05 - Modified: 2024-09-24 10:39:43 - Feat.: - Title: Rusko ukončí špeciálnu operáciu na Ukrajine, keď dosiahne svoje ciele, vyhlásil Peskov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. september 2024 15:39