StoryEditor

Libanončania utekajúci pred útokmi Izraela podporu od štátu nečakajú, pomáhajú si sami

25.09.2024, 21:11
Autor:
ČTKČTK

Pomoc vysídleným v Libanone, dlhodobo sužovanom politickou a ekonomickou krízou, organizujú skupiny dobrovoľníkov.

Najmenej 100-tisíc Libanončanov ušlo už tento týždeň z domovov pred izraelskými masívnymi leteckými útokmi, ktoré cielia na hnutie Hizballáh a pri ktorých podľa tamojšej vlády zomrelo vyše 600 ľudí, vrátane 50 detí. Školy, v ktorých tento týždeň nie je kvôli bojom vyučovanie, slúžia ako dočasné ubytovne, mnohé sú ale už plné.

Pomoc vysídleným v Libanone, dlhodobo sužovanom politickou a ekonomickou krízou, organizujú skupiny dobrovoľníkov, napísal dnes denník The National.

Krízová situácia

Mnohí Libanončania utekajú tiež do Sýrie, kam sa tento týždeň začali kvôli izraelským úderom vracať aj tisíce Sýrčanov, ktorí pred rokmi utiekli pred občianskou vojnou, napísala agentúra AP. Na možnú migračnú vlnu sa pripravuje aj Cyprus, ak by sa kvôli bojom uzavrelo medzinárodné letisko v Bejrúte.

"Vo svete majú krajiny ministerstva pre krízové situácie a núdzové plány. My v Libanone nič také nemáme, "povedal starosta jednej zo štvrtí na predmestí Bejrútu, v ktorej sa v ôsmich školách ukrýva 1400 ľudí.

"Technicky síce spadáme pod ministerstvo vnútra, ale musíme si pomôcť sami," dodal starosta Nidal Džurdí, ktorý kúpil z vlastných peňazí 200 matracov. "Máme len 800 matracov pre 1400 ľudí," dodal s tým, že na jedlo prispievajú mimovládne organizácie a jednotlivci zo susedstva.

Politické spory, 15 rokov občianskej vojny (1975-1990) a vážne ekonomické problémy v posledných rokoch ochromili centrálnu moc štátu v Libanone a zároveň posilnili milície. Z niektorých sa stali politické strany.

Najsilnejšou z milícií, ktorá je tiež politickou stranou, je hnutie Hizballáh, ktoré vedie od 80. rokov minulého storočia ozbrojený boj s Izraelom.

Politické spory

Libanon kvôli politickým sporom nemá už skoro dva roky zvoleného prezidenta, úradujúcou hlavou štátu je od konca októbra 2022 premiér Nadžíb Mikátí, ktorého vláda je tiež úradnícka. Štátne úrady v krajine sú paralyzované a väčšina obyvateľov od nich žiadnu pomoc už ani nečaká.

"Štát? Ten je na dovolenke," povedal denníku The National Alí, ktorý našiel spolu s 15 členmi svojej rodiny útočisko v opustenej budove na západe Bejrútu. S pomocou ďalších dobrovoľníkov zo susedstva, kde žil ako malý, vytvorili za tri dni 12 takýchto squatov. "Videl som včera spať ľudí na plážach a pod mostami," povedal Alí. "Keď nájdeme opustený byt, využijeme ho. Snažíme sa zohnať matrace, jedlo a vodu pre ľudí, ktorí utekajú pred izraelským bombardovaním, "dodal.

Tisíce ľudí prúdi k hranici so Sýriou, aby unikli izraelským útokom v Libanone

Cesty smerujúce do Bejrútu boli aj dnes plné áut s utečencami z juhu Libanonu. Ľudia spia v zaparkovaných autách, bez dek a vankúšov, bez jedla, opísala humanitárna pracovníčka serveru BBC. Zablokované cesty a izraelské letecké útoky, o ktorých nikdy neviete, kde udrie, komplikujú tiež zásobovanie, dodala.

Letecké útoky

"Ušli sme počas leteckých útokov, ani neviem, ako sme sa sem dostali," povedal BBC dvadsaťsedemročný muž, ktorý utiekol z južného Libanonu s manželkou, dvoma dcérami a tromi vnúčatami. Ale keď prišli k jednej zo škôl v Bejrúte, ktorá slúži ako ubytovňa, zistili, že už tam nie je miesto. Podobne sú na tom ďalšie rodiny, ktoré sedia na chodníkoch s kuframi a niektorí aj s hospodárskymi zvieratami.

Niektorí majú šťastie a vošli sa do bytov svojich príbuzných. "Môj byt je malý aj pre mňa a moje deti, ale musíme sa nejako vojsť," povedala denníku The National žena na predmestí Bejrútu, ktorá vo svojom dvojizbovom byte ubytovala 15 príbuzných.

"Vzala som deti a utekala preč, len tak v pantofliach," opísala útek z dediny z južného Libanonu Zajnab. "Je nás tu v byte u mojej sestry veľa, ale zároveň nemám, kam ísť," dodala.

Z Libanonu začali kvôli izraelskému masívnemu ostreľovaniu utekať aj tisíce Sýrčanov, ktorých pred niekoľkými rokmi z vlasti vyhnala občianska vojna. 

Od pondelka sa podľa agentúry AP začali pri hraniciach so Sýriou tvoriť niekoľkokilometrové rady áut, mnohí utekajú pešo. Okrem Sýrčanov tade do susednej krajiny utekajú aj Libanončania.

Na migračnú vlnu je pripravený aj Cyprus, povedala dnes jeho vláda. Tá už v auguste oznámila, že aktivovala evakuačný plán ESTIA, ktorý má v pohotovosti od vlaňajšieho októbra, keď sa začala vojna v Pásme Gazy.

Tento plán bol využitý napríklad aj v roku 2006, keď dlhodobý konflikt Izraela s Hizballáhom prerástol do mesačnej vojny. Vtedy Cyprus z Libanonu evakuoval tisíce cudzincov. Tento týždeň tiež Británia oznámila, že na Cyprus pošle 700 vojakov, ktorí by v prípade núdze pomohli evakuovať z Libanonu britských občanov.

01 - Modified: 2024-09-25 18:55:41 - Feat.: 1 - Title: Macron počas silnejúceho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom vyzval na upokojenie obe strany 02 - Modified: 2024-09-25 17:33:51 - Feat.: 1 - Title: Šéf izraelskej armády povedal vojakom, aby boli pripravení na vstup do Libanonu 03 - Modified: 2024-09-25 17:26:37 - Feat.: 1 - Title: Úplná vojna na Blízkom východe je možná, no existuje aj možnosť urovnania, povedal Biden 04 - Modified: 2024-09-25 16:01:39 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy dnes klesajú, opatrenia na podporu dopytu v Číne nemusia stačiť
01 - Modified: 2024-09-26 04:54:37 - Feat.: - Title: Spojené štáty, Európska únia a arabské krajiny vyzvali na dočasné prímerie v Libanone 02 - Modified: 2024-09-25 21:25:54 - Feat.: - Title: Boj s Hizballáhom potrvá, kým sa Izraelčania nebudú môcť vrátiť domov, povedal Netanjahu 03 - Modified: 2024-09-25 18:55:41 - Feat.: - Title: Macron počas silnejúceho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom vyzval na upokojenie obe strany 04 - Modified: 2024-09-25 17:33:51 - Feat.: - Title: Šéf izraelskej armády povedal vojakom, aby boli pripravení na vstup do Libanonu 05 - Modified: 2024-09-25 15:24:25 - Feat.: - Title: Útok Hizballáhu smerom na Tel Aviv je hlboko znepokojujúci. Ešte sa totálnej vojne vyhnúť dá, znie USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. september 2024 06:54