Belgický premiér Alexander De Croo po boku belgického kráľa Filipa a pápeža Františka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Belgický premiér skritizoval pápeža za sexuálne zneužívanie v cirkvi. Obete musia byť vypočuté, povedal

27.09.2024, 13:11
27.09.2024, 16:05
Autor:
ČTKČTK

Podľa odchádzajúceho šéfa belgickej vlády by mala cirkev urobiť konkrétne kroky na vyrovnanie sa s minulosťou a uprednostniť záujmy obetí nad záujmami inštitúcie.

Belgický premiér Alexander De Croo dnes pri návšteve pápeža Františka v Belgicku skritizoval katolícku cirkev za prípady sexuálneho zneužívania aj za snahy o ich ututlanie. Pápež František je teraz na niekoľkodňovej návšteve Belgicka, De Croo svoju kritiku predniesol v prejave na zámku Laeken, kde bol prítomný pápež František aj belgická kráľovská rodina.

Podľa odchádzajúceho šéfa belgickej vlády by mala cirkev urobiť "konkrétne kroky" na vyrovnanie sa s minulosťou a "uprednostniť záujmy obetí nad záujmami inštitúcie".

Ako poznamenala agentúra Reuters, premiérov prejav bol jedným z najostrejších, aké kedy smerom k pápežovi pri jeho zahraničných cestách zazneli. Bežne sú totiž dodržiavané nepísané pravidlá, že všetky prípadné rozhorčenia je riešené mimo verejných prejavov.

image

Na dosiahnutie mieru sú potrebné poctivé kompromisy, vraví pápež František

Ku kritike sa pridal aj kráľ Filip

"Dnes už len slová nestačia. Potrebujeme tiež konkrétne kroky," vyhlásil De Croo. "Obete musia byť vypočuté. Musí byť stredobodom záujmu. Majú právo na pravdu. Prehrešky treba uznať," dodal belgický premiér s tým, že ak má cirkev hľadieť do budúcnosti, musí čeliť svojej minulosti.

Pravdou podľa Reuters však je, že silné slová použil vo svojej reči aj belgický kráľ Filip, ktorý žiadal, aby cirkev "neustále" pracovala na odčinení svojich zločinov a pomohla "obetiam uzdraviť sa".

image

Všetci sme povolaní. Pápež vyzval zabrániť každému druhu zneužívania detí a mladistvých

"Deťom bolo spôsobené hrozné utrpenie, ktoré si so sebou nesú po zvyšok života. Trvalo príliš dlho, kým sme našli spôsoby, ako sa s touto nenahraditeľnou ujmou vysporiadať," uviedol belgický kráľ. Poznamenal ale tiež, že pápež už skôr "hroznú tragédiu" sexuálneho zneužívania v cirkvi odsúdil a podnikol kroky na boj proti týmto "ohavným činom".

Pápež: Cirkev sa musí hanbiť a žiadať o odpustenie

Pápež tak urobil aj dnes počas svojho prejavu na zámku Laeken. Katolícka cirkev sa podľa neho "musí hanbiť a žiadať o odpustenie" za sexuálne násilie spáchané duchovnými v Belgicku na maloletých.

"Cirkev sa musí snažiť vyriešiť túto situáciu s kresťanskou pokorou a urobiť všetko preto, aby sa to už neopakovalo," povedal pápež počas svojho prejavu pred belgickými predstaviteľmi. Dodal tiež, že je "zarmútený" tragédiou nútených adopcií detí odobratých ich matkám, na ktorých sa medzi 50. a 70. rokmi v Belgicku podieľali aj rádové sestry.

Obetiam sa však neospravedlnil, poznamenal denník The Brussels Times.

image

Pápež ponúkol útočisko väznenej mjanmarskej političke, čelí viacerým obvineniam

Vlnu pobúrenia vyvolal v minulosti v Belgicku najmä prípad biskupa Rogera Vangheluweho, ktorý riadil diecézu v Bruggách a v minulosti sa priznal, že sexuálne zneužíval svojich synovcov. Po priznaní musel opustiť vedenie diecézy, Vatikán mu však v roku 2012 umožnil odísť do dôchodku bez ďalšieho trestu.

Nadriadení biskupa sa navyše snažili jeho činy zatajiť. Kňazského stavu ho potom pápež zbavil až tento rok na jar. Agentúra AP poznamenala, že vtedy išlo o jasný krok s cieľom získať si Belgičanov na svoju stranu pred plánovanou terajšou cestou.

V Belgicku strávi pápež tri dni, dnes by mal navštíviť aj Katolícku univerzitu v Lovani, od ktorej založenia na budúci rok uplynie 600 rokov. Na programe má tiež stretnutie s 15 obeťami sexuálneho zneužívania v katolíckej cirkvi.

Návštevu František zakončí v nedeľu na štadióne v Bruseli omšou, ktorej by sa mali zúčastniť belgickí katolíci aj veriaci z Nemecka, Francúzska alebo Holandska.

01 - Modified: 2024-09-26 19:43:38 - Feat.: - Title: Pápež František prišiel po 30 rokoch do Belgicka, predtým sa zastavil v Luxembursku 02 - Modified: 2024-09-26 11:58:59 - Feat.: - Title: Na dosiahnutie mieru sú potrebné poctivé kompromisy, vraví pápež František 03 - Modified: 2024-09-25 18:22:28 - Feat.: - Title: Blanár chce hovoriť o rozsudku v prípade Chovanec s belgickou ministerkou. Rozsudok kritizuje 04 - Modified: 2024-09-25 11:43:07 - Feat.: - Title: Súd v Belgicku rozhodol: Za smrť Jozefa Chovanca nie je zodpovedný nikto 05 - Modified: 2024-09-24 10:05:51 - Feat.: - Title: Pápež ponúkol útočisko väznenej mjanmarskej političke, čelí viacerým obvineniam
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. september 2024 16:05