Muž dokumentuje zničené budovy po izraelskom leteckom útoku na južnom predmestí Bejrútu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ankara označila izraelskú operáciu v Libanone za pokus o inváziu. Obavy z eskalácie má aj Madrid či Moskva

01.10.2024, 13:18
Autor:
ČTKČTK

Vážne obavy z ďalšej destabilizácie regiónu vyjadril okrem iného Kremeľ, španielske ministerstvo zahraničia či Úrad OSN pre ľudské práva.

Turecké ministerstvo zahraničia označilo pozemnú operáciu, ktorú dnes na juhu Libanonu začala izraelská armáda, za pokus o inváziu.

Vážne obavy z ďalšej destabilizácie regiónu kvôli tomu dnes vyjadril okrem iného Kremeľ, španielske ministerstvo zahraničia či Úrad OSN pre ľudské práva.

Nový generálny tajomník NATO Mark Rutte podľa denníka El País pred dnešným prevzatím funkcie uviedol, že dúfa v čo najrýchlejšie ukončenie nepriateľských akcií v Libanone.

"Avšak, že sledujeme pozorne to, čo sa deje v Libanone. Ale NATO tam zjavne nemá žiadnu konkrétnu úlohu," povedal Rutte dnes novinárom pred tým, ako prevzal vedenie Severoatlantickej aliancie. "Ako aliancia sme v úzkom kontakte s našimi tamojšími spojencami a očakávame, že nepriateľské akcie skončia čo najskôr," dodal.

image

Izrael vpadol do Libanonu. Armáda hovorí o intenzívnych bojoch

Obavy z ďalšej eskalácie

Turecké ministerstvo zahraničia dnes vyzvalo Izrael, aby čo najrýchlejšie stiahol svojich vojakov z Libanonu. "Porušenie suverenity a územnej celistvosti Izraelom pozemným útokom predstavuje pokus o nelegálnu inváziu," uviedla turecká diplomacia podľa agentúry AFP.

"Bezpečnostná rada OSN musí zabezpečiť rešpektovanie medzinárodného práva a prijať potrebné opatrenia proti tomuto útoku, ktorého cieľom je okupácia Libanonu," dodalo turecké ministerstvo. Upozornilo tiež, že sa obáva novej migračnej vlny.

image

Južný Libanon je spiacou nočnou morou. Predtým tam izraelských vojakov vítali kvetmi, teraz sú nepriateľmi

Obavy z ďalšej destabilizácie regiónu vyjadril aj hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý spomenul aj ďalší izraelský vzdušný úder na sýrsku metropolu, pri ktorom dnes podľa sýrskych médií zomreli traja civilisti.

"Sme naďalej hlboko znepokojení," povedal Peskov podľa agentúry Reuters. Dodal, že Moskva je v trvalom kontakte s Damaškom. "Samozrejme odsudzujeme takéto útoky proti zvrchovanému štátu," uviedol s odvolaním sa na izraelské údery v Libanone, ktoré cielia na militantné hnutie Hizballáh, a v Sýrii, kde izraelská armáda ostreľova pozície proiránskych milícií, ktoré sú spojencom Hizballáhu.

Špirála násilia sa musí zastaviť

"Tento neznesiteľný konflikt sa musí už zastaviť. Nemôžeme pripustiť, aby sa vojna stala normálnym spôsobom vzťahov medzi krajinami Blízkeho východu," povedal dnes španielsky minister zahraničia José Manuel Albares. "Na dosiahnutie mieru existuje len jeden spôsob: Rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva. Táto špirála násilia sa musí zastaviť," dodal.

Pred dôsledkami možnej "rozsiahlej pozemnej operácie" v Libanone varovala dnes hovorkyňa Úradu OSN pre ľudské práva (OHCHR) Liz Throssellová.

"Ozbrojené násilie medzi Izraelom a Hizballáhom eskalovalo a prinieslo už hrozivé následky pre civilistov.Obávame sa, že rozsiahla izraelská pozemná invázia do Libanonu len zhorší ich utrpenie," povedal Throssellová novinárom v Ženeve podľa AFP.

image

Libanon zažíva jedno z najhorších období svojej histórie, vyhlásil premiér Mikátí

Izraelská armáda zosilnela pred dvoma týždňami letecké útoky na libanonské územie, kde cieli na militantné hnutie Hizballáh. Dnes začala aj pozemnú operáciu na juhu Libanonu, ktorú označila za obmedzenú a presne zacielenú na zničenie pozícií Hizballáhu, ktorý ostreľova sever Izraela.

Operáciu podporil americký minister obrany Lloyd Austin, ktorý si telefonoval so svojím izraelským náprotivkom Joavom Galantom. 

Zhodli sa na nutnosti odstrániť v južnom Libanone zázemie pre možný útok Hizballáhu na sever Izraela, uviedol Pentagon po telefonáte oboch ministrov krátko po tom, ako Izrael oznámil začatie pozemnej operácie. Washington zároveň varoval Irán, aby sa nepokúšal rozšíriť konflikt do širšieho blízkovýchodného regiónu.

01 - Modified: 2024-10-01 16:20:38 - Feat.: - Title: Česko zablokovalo vyhlásenie EÚ vyzývajúce na prímerie v Libanone, píšu zahraničné médiá 02 - Modified: 2024-10-01 15:02:21 - Feat.: - Title: USA, Británia a Austrália uvalili sankcie na ruských hackerov zo skupiny Evil Corp 03 - Modified: 2024-10-01 14:48:30 - Feat.: - Title: Izraelská armáda povolala na sever ďalšie záložné brigády, Jeruzalem chce pozemnú ofenzívu ukončiť čo najskôr 04 - Modified: 2024-10-01 14:28:41 - Feat.: - Title: OSN varuje Izrael pred rozsiahlou pozemnou inváziou do Libanonu, obáva sa civilných obetí 05 - Modified: 2024-10-01 14:15:32 - Feat.: - Title: Pre ofenzívu v Libanone Izrael obmedzil zhromaždenia pred sviatkom Roš ha-šana
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. október 2024 18:20