Palivové nádrže na okraji vojenskej pristávacej dráhy na atole Diego García, najväčšom ostrove Čagoských ostrovov. FOTO: Reuters
StoryEditor

Strategické Čagoské ostrovy patria Mauríciu, uznal Londýn po desaťročiach sporov

03.10.2024, 14:15
Autor:
ČTKČTK

Súčasťou Čagoských ostrovov je tropický atol Diego García, ktorý britská a americká vláda používajú ako vojenskú základňu.

Británia uznala zvrchovanosť Maurícia nad Čagoskými ostrovmi, vzdialeným, ale strategicky dôležitým súostrovím v Indickom oceáne. Británia a Maurícius sa o územie sporili niekoľko desaťročí. O dohode dnes spoločne informovali premiéri oboch krajín Keir Starmer a Pravind Jugnauth, uviedla stanica BBC.

Súčasťou Čagoských ostrovov je tropický atol Diego García, ktorý britská a americká vláda používajú ako vojenskú základňu. Súčasťou dohody je aj právo používať túto vojenskú základňu najmenej ďalších 99 rokov.

Maurícius teraz môže začať program presídľovania pôvodných obyvateľov na Čagoské ostrovy, s výnimkou vojenskej základne na ostrove Diego García.

"Dohoda vyrieši krivdy minulosti a preukáže záväzok oboch strán podporovať blaho obyvateľov Čagoských ostrovov," uviedli premiéri v spoločnom vyhlásení. Obe krajiny budú "spolupracovať v oblasti ochrany životného prostredia, námornej bezpečnosti, boja proti nelegálnemu rybolovu, nelegálnej migrácii a obchodovania s drogami a ľuďmi".

Británia sa tiež zaviazala Mauríciu poskytnúť finančnú podporu a granty na realizáciu strategických projektov.

image

Briti sa vzdávajú poslednej africkej kolónie. Atoly sú oporným bodom americkej vojenskej stratégie

Rokovania o nezávislosti vtedajšej britskej kolónie Maurícius sa konali v roku 1965 v Londýne. Zástupcovia Maurícia sa neskôr obrátili na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) v Haagu s tvrdením, že Británia tesne pred vyhlásením nezávislosti ich krajiny súostrovie účelovo oddelila, čo odporuje Charte OSN.

Tvrdili tiež, že Briti pri vyjednávaní o rozdelení ich krajiny používali vyhrážky a politický nátlak. Súd im v roku 2019 dal za pravdu a vyzval Britániu, aby sa Čagoských ostrovov vzdala.

01 - Modified: 2024-10-03 11:10:15 - Feat.: - Title: Britská stanica BBC pre chybu moderátorky zrušila chystaný rozhovor s expremiérom Johnsonom 02 - Modified: 2024-10-03 04:52:41 - Feat.: - Title: Starmer preplatí časť darov, ktoré prijal v opozícii i ako premiér. Čelí obvineniam z pokrytectva 03 - Modified: 2024-10-02 14:35:49 - Feat.: - Title: V Británii evidujú rekordný nárast antisemitských incidentov 04 - Modified: 2024-10-02 14:48:31 - Feat.: - Title: V neistých časoch je potrebné posilniť spoluprácu medzi EÚ a Britániou, vyhlásila šéfka eurokomisie 05 - Modified: 2024-10-02 07:36:30 - Feat.: - Title: Starmer cestuje do Bruselu, chce zlepšiť vzťahy s Európskou úniou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. október 2024 14:29