Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čína sa tvári ako atraktívny partner, ale usiluje sa o úpadok demokracie, tvrdia české tajné služby

10.10.2024, 10:54
10.10.2024, 11:16
Autor:
ČTKČTK

Čína podľa riaditeľa českej Bezpečnostnej informačnej služby si na ceste za svojím cieľom byť dominantnou ekonomickou silou podriaďuje všetko.​

Čína sa snaží navonok pôsobiť ako priateľ a atraktívny partner západných krajín, usiluje sa ale o úpadok demokracií a svetový poriadok založený na úspechu totalitných štátov. Na dnešnej konferencii o rizikách ekonomickej a technologickej závislosti od Číny to povedal riaditeľ českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Michal Koudelka.

Čína podľa Koudelku si na ceste za svojím cieľom byť dominantnou ekonomickou silou podriaďuje všetko.

Dôležitým prostriedkom je pre Čínu udržiavanie a získavanie kontaktov vo svete, buduje si cez ne svoje renomé a postavenie. Kontakty získava predovšetkým cez obchodné vzťahy a investície, ale tiež cez spriaznených politikov, myslí si Koudelka.

image

Juhoamerický „Kuvajt“: Spojené štáty v Guyane pumpujú ropu, celá krajina však patrí Číne

"To platí vo všetkých demokratických krajinách, to platí tiež v Českej republike a typickým príkladom je pročínska politika bývalého prezidenta Miloša Zemana," uviedol. Zeman mal k BIS aj Koudelkovi osobne dlhodobo výhrady, opakovane odmietal vládny návrh na jeho vymenovanie do generálskej hodnosti.

Západ by nemal dopustiť scenár z Ukrajiny

Pri akýchkoľvek vzťahoch s Čínou si treba uvedomovať, že ide o najmocnejšiu svetovú diktatúru, ktorá sa neostýchá masívne obmedzovať práva vlastného obyvateľstva, povedal Koudelka. "Je to diktatúra, ktorá sa pripravuje na budúci vojenský stret," uviedol. Čína cieľavedome robí kroky, ktoré jej umožnia anektovať Taiwan, dodal.

Západ by podľa neho nemal dopustiť scenár z Ukrajiny a mal by pomôcť potenciálnej obeti vybudovať takú obranu, že potenciálnemu útočníkovi sa agresia neoplatí. "Akákoľvek aktivita po agresii nenahradí dnešnú pasivitu," zdôraznil.

image

Ruské a čínske lode vyplávali do Pacifiku. Trénovali obranu proti ponorkám

Prakticky pri každom kontakte s Taiwanom atakuje Čína českých politikov a štátnych úradníkov, uviedol Koudelka. "Snažia sa za pomoci tlaku a nepriamych vyhrážok odradiť ČR a jej predstaviteľov od akejkoľvek podpory či komunikácie s Taiwanom," uviedol. Ocenil, že tlaku nepodľahol šéf Senátu Miloš Vystrčil a Taiwan navštívil.

"Bol to jasný odkaz, že ČR s nemieni zohnúť, a to v čase, keď prezident Zeman vyhlasoval, že jazdí do totalitnej Číny sa učiť, ako stabilizovať spoločnosť," dodal.

Obchodné vzťahy ako zbraň

Ceste za svojím cieľom byť dominantnou ekonomickou silou podriaďuje Čína všetko, povedal šéf kontarozviedky.

"Vrátane špionáže, ktorá je akceptovaná ako prostriedok na zvýšenie bohatstva a sily Číny. Každý čínsky občan, inštitúcia, firma má povinnosť zo zákona spolupracovať so spravodajskými službami, ak o to požiadajú," uviedol. Čínska spravodajská aktivita má všetky formy od najjednoduchších po špičkové technológie a kybernetické útoky.

image

Čína zámerne dodáva priveľa lítia, aby sa zbavila rivalov, tvrdí americký činiteľ

Čína neváha používať obchodné vzťahy ako zbraň, podľa Koudelku je potrebné sa vyvarovať nepriamych obchodných závislostí, ktoré je možné proti Česku využiť.

"Čína k svojej budúcej stabilite potrebuje svetový poriadok založený na úspechu totalitných a autoritárskych štátov a úpadku demokracií," uviedol. Navonok sa tvári ako priateľ a atraktívny partner, ale vždy sa bude snažiť obmedziť a ovplyvniť svoje slobodné náprotivky.

01 - Modified: 2024-10-19 21:57:13 - Feat.: - Title: Nová fáza globálnej expanzie. Čína chce obísť západné clá výstavbou tovární v zahraničí 02 - Modified: 2024-10-19 13:45:00 - Feat.: - Title: Na budovu čínskeho konzulátu v Mjanmarsku zaútočili výbušným zariadením 03 - Modified: 2024-10-19 06:59:15 - Feat.: - Title: Trump by v prípade čínskej agresie voči Taiwanu uvalil vysoké clá. Vojenskú silu by som nemusel použiť, tvrdí 04 - Modified: 2024-10-18 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Prečo je strašiak deflácie v krajine draka varovaním pre celý svet 05 - Modified: 2024-10-18 17:14:51 - Feat.: - Title: Spojené štáty narušili vzťahy s Ruskom. Politikou sankcií poškodzujú americký dolár, tvrdí Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. október 2024 20:04