Vozidlá mierových síl OSN (UNIFIL) jazdia v južnom Libanone blízko hraníc s Izraelom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Misia OSN bola znovu pod izraelskou paľbou, hlásia dvoch zranených

11.10.2024, 11:28
11.10.2024, 15:10
Autor:
ČTKČTK

Libanonský dočasný premiér označil streľbu na jednotky OSN za zločin. Bezpečnostnú radu OSN vyzval na to, aby schválila rezolúciu o zastavení bojov v Libanone.

Misia OSN na juhu Libanonu UNIFIL bola znovu pod izraelskou paľbou. Uviedli to dnes agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie libanonského ministerstva zahraničia a nemenovaného zdroja z OSN. Pri incidente utrpeli zranenia dvaja vojaci zo Srí Lanky. Izraelská armáda oznámila, že incident preveruje.

O dnešnej izraelskej streľbe na stanovišti jednotiek UNIFIL v Nákure na juhu Libanonu informoval agentúru Reuters zdroj z OSN. Podľa neho boli zranení dvaja vojaci. Agentúra AFP cituje vyjadrenie libanonského ministerstva zahraničia, ktoré odsúdilo nový izraelský útok na stanovište UNIFIL, kde slúžia vojaci zo Srí Lanky. Podľa ministerstva na pozíciu strieľal izraelský tank.

Izraelská armáda potvrdila, že dostala správu o "poškodení stanovišťa" jednotiek UNIFIL, pri ktorom boli zranení dvaja vojaci, uviedol portál The Times of Israel. "Správa sa preveruje," uviedla armáda.

image

Mierová misia OSN na juhu Libanonu tvrdí, že sa ocitla pod izraelskou paľbou

Porušenie humanitárneho práva

Jednotky UNIFIL boli pod izraelskou paľbou už v stredu a vo štvrtok. Podľa misie OSN izraelský tank vo štvrtok vystrelil na kontrolnú vežu hlavného veliteľstva misie v Nákure a tým zranil dvoch vojakov z Indonézie. Izrael vo štvrtok uviedol, že jednotky OSN varoval pred streľbou a odporučil im odísť viac na sever, pretože v oblasti sú teraz intenzívnejšie boje.

Štvrtkovú izraelskú streľbu na pozície UNIFIL odsúdili viaceré krajiny sveta. Dnes dopoludnia tak urobili aj Čína, Rusko či španielsky premiér Pedro Sánchez.

image

Španielsky premiér vyzýva na zastavenie predaja zbraní Izraelu

Generálny tajomník OSN António Guterres v približne rovnakom čase, keď agentúry informovali o novom incidente, uviedol, že útoky na mierové misie OSN predstavujú porušenie medzinárodného humanitárneho práva a ich opakovanie je neprípustné.

Libanonský dočasný premiér Nadžíb Miíkátí dnes označil streľbu na jednotky OSN za zločin. Bezpečnostnú radu OSN vyzval na to, aby schválila rezolúciu o zastavení bojov v Libanone.

Taliansko sa nechystá vojakov stiahnuť 

Taliansko, ktoré má v rámci misie druhý najsilnejší kontingent, svojich vojakov nepremiestni, ako žiada Izrael, povedal dnes novinárom taliansky minister obrany Guido Crosetto. "Nepresunieme sa len z toho dôvodu, že nás niekto vyzýva silou, aby sme odišli," uviedol minister.

Podľa neho sa Taliansko ani nechystá svojich vojakov z misie stiahnuť. OSN však bude na budúci týždeň o pokračovaní mierovej misie rokovať, povedal Crosetto.

image

Izrael odporúča mierovej misii OSN v Libanone, aby sa presunula viac na sever. Ohrozujú ju boje

Izraelská armáda minulý týždeň začala pozemnú operáciu v libanonskej prihraničnej oblasti, kde pôsobí práve aj misia OSN. Izrael tvrdí, že chce zničiť vojenskú infraštruktúru libanonského hnutia Hizballáh, ktoré od vlaňajšieho októbra ostreľuje sever Izraela.

V rámci misie UNIFIL slúži vyše 10-tisíc vojakov. Najväčšie kontingenty majú s viac ako 1000 vojakmi Indonézia a Taliansko, nasledujú India či Malajzia. Misia má dohliadať na plnenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701, ktorá bola schválená v roku 2006 po predchádzajúcej izraelskej vojenskej operácii na juhu Libanonu proti Hizballáhu. 

01 - Modified: 2024-10-11 18:01:38 - Feat.: - Title: Izraelský úder zabil dvoch libanonských vojakov, oznámila armáda. Tí sa do bojov nezapájajú 02 - Modified: 2024-10-11 17:48:13 - Feat.: - Title: Hizballáh chce poraziť Izrael, no je otvorený aj mierovému úsiliu. Videli toho ešte len veľmi málo, tvrdí 03 - Modified: 2024-10-11 17:40:07 - Feat.: - Title: Nové izraelské nálety v Gaze zabili 34 ľudí, uvádzajú arabské médiá. Tvrdia, že cielili na utečenecký tábor 04 - Modified: 2024-10-11 16:58:52 - Feat.: - Title: Izraelská armáda preveruje incidenty, pri ktorých utrpeli zranenia osoby z Dočasných síl OSN v Libanone 05 - Modified: 2024-10-11 15:19:55 - Feat.: - Title: Na severe Izraela zahynul Thajčan po zásahu raketou z Libanonu
Rozhovor týždňa: Analytik Martin Slosiarik
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. október 2024 20:01