Prezident Peter Pellegrini a nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Vstup Ukrajiny do NATO nie je realistický, zhodli sa Scholz a Pellegrini

24.10.2024, 13:19
24.10.2024, 14:02
Autor:
ČTKČTK

Prezident Peter Pellegrini sa dnes v Berlíne stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a slovenský prezident Peter Pellegrini sa dnes zhodli, že vstup Ukrajiny do NATO, ako to žiada ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom takzvanom pláne víťazstva, nie je teraz realistický.

Novinárom to pri svojej nástupnej návšteve v Berlíne povedal Pellegrini. Podľa neho z jeho rozhovoru s kancelárom tiež vyplynulo, že medzi svetovými lídrami rastie presvedčenie, že by sa na vojnu na Ukrajine a jej budúci vývoj malo pozerať realistickejšie.

"S pánom kancelárom sme sa zhodli, že dnes otázka vstupu Ukrajiny nie je na stole, ani nemôže prísť na stôl, ani nie je realistická," povedal Pellegrini po stretnutí s Scholzom. Slovenský prezident dodal, že ani v Nemecku nevnímajú Zelenského plán "ako hotovú vec".

image

Kimova sestra pohrozila Južnej Kórei a Ukrajine. Označila ich za „zlé psy“

Rozprávali sa o Ukrajine aj migrácii

Pellegrini upozornil, že Berlín navštívil krátko po tom, ako o Ukrajine a vývoji v ruskej vojne proti tejto krajine rokoval Scholz s americkým prezidentom Joem Bidenom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a britským premiérom Keirom Starmerom.

Z jeho rozhovoru so Scholzom podľa slovenského prezidenta vyplynulo, "že aj u ďalších svetových lídrov dochádza k výzve po realistickom pohľade na budúci vývoj" vojny na Ukrajine. Zároveň dodal, že podľa Nemecka i Slovenska musí byť v prípade mierových rokovaní rozhodovanie v prvom rade na Ukrajine.

image

Ako vidia vývoj situácie Ukrajinci? Príde mier, ale potom sa budeme pripravovať na ďalšiu vojnu

V rozhovore so Scholzom podľa Pellegriniho zaznela tiež obava, že by kvôli nadchádzajúcej zime a Rusmi zničenej ukrajinskej infraštruktúre mohla Európu čakať ďalšia vlna ukrajinských utečencov. Slovensko je podľa prezidenta pripravené sa o nich v takom prípade postarať.

Okrem Ukrajiny rokovali Scholz a Pellegrini tiež o migrácii. Slovenský prezident povedal, že kancelárovi garantoval, "že Slovensko nebude ani tranzitnou krajinou, cez ktorú budú migranti, ktorí mieria do Nemecka, len tak voľne prechádzať".

Spoločné vyjadrenie pre tlač nebolo

Pellegrini, ktorý sa ujal prezidentského úradu v polovici júna, dnes zavítal do Berlína na nástupnú návštevu. Nemecko je kľúčovým obchodným partnerom Slovenska. Okrem Scholza sa stretol aj s prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom, ktorý ho prijal v zámku Bellevue s vojenskými poctami.

image

Slovensko má v Slovákoch žijúcich v zahraničí potenciál, vyhlásil Pellegrini

Ani v prípade stretnutia so Scholzom, ani so Steinmeierom nebolo na programe spoločné vyjadrenie pre tlač, čo nemeckojazyčná mutácia webu Politic označila za "nápadné" a dala to do súvislosti s tým, čo označila ako ostrú zákrutu strany Hlas-SD doprava. Pellegrini bol donedávna predsedom Hlasu-SD.

Pellegrini ale v rozhovore s novinármi označil takéto tvrdenie za dezinterpretáciu. "Z dvadsiatich siedmich oficiálnych návštev prezidentov mal (Steinmeier) nejaké mediálne spoločné výstupy asi trikrát," povedal. Súvisí to podľa neho s protokolárnym nastavením nemeckého prezidentského úradu.

Prezidentská kancelária k tomu vo vyjadrení uviedla, že z ďalších piatich slovenských prezidentských návštev v Nemecku mala tlačovú konferenciu so Steinmeierom len raz bývalá prezidentka Zuzana Čaputová, aj vtedy išlo ale podľa neho skôr o výnimku kvôli spoločnej podpore dohodnutej akcie.

01 - Modified: 2024-10-24 09:54:58 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko sľúbili Libanonu takmer 200 miliónov eur, chcú koniec bojov 02 - Modified: 2024-10-24 09:35:33 - Feat.: - Title: Obchodná vojna medzi USA a EÚ by najviac zasiahla Nemecko, tvrdí ekonomický inštitút 03 - Modified: 2024-10-24 08:05:04 - Feat.: - Title: Slovensko má v Slovákoch žijúcich v zahraničí potenciál, vyhlásil Pellegrini 04 - Modified: 2024-10-24 05:00:35 - Feat.: - Title: Pellegrini odletel na návštevu Nemecka, stretne sa so Scholzom aj Steinmeierom 05 - Modified: 2024-10-23 19:56:37 - Feat.: - Title: Americký výrobca čipov Wolfspeed odložil plány na fabriku v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. október 2024 14:02