Iránci pália izraelskú vlajku počas zhromaždenia pri príležitosti Dňa Quds a pohrebu členov Zboru islamských revolučných gárd. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty po izraelských úderoch vyzvali Irán, aby paľbu neopätoval

26.10.2024, 08:51
Autor:
ČTKČTK
  • Izrael v noci na dnešok zasiahol vojenské objekty v Iráne v odvete za iránsky raketový útok zo začiatku októbra.
  • Po úderoch Izrael uviedol, že pri tejto akcii dosiahol svoje ciele a varoval Irán, aby nesiahal k odvete.

Spojené štáty vyzvali Teherán, aby neopätoval útok po úderoch, ktoré na vojenské objekty v Iráne vykonal v noci na dnešok Izrael. Podobne reagoval aj britský premiér Keir Starmer, píše agentúra Reuters.

Izraelský útok na Irán sa očakával už niekoľko týždňov, predpokladalo sa však, že ho židovský štát vykoná až po amerických prezidentských voľbách 5. novembra, napísal v tejto súvislosti spravodajský web BBC.

Dôvod na obavy podľa neho v tejto chvíli majú najmä arabskí spojenci USA z radov krajín v Perzskom zálive, ktorých vlády nedávno Iránu oznámili, že nedopustia, aby bolo ich územie využité na izraelský útok na Irán.

"Ak sa Irán znova rozhodne reagovať, budeme pripravení a bude to mať pre Irán opäť dôsledky," uviedli vo vyhlásení vysoko postavení predstavitelia v administratíve prezidenta Joea Bidena. Doplnili, že si taký scenár neprajú.

image

Irán chystá odvetu za izraelské útoky. Izrael sa dočká primeranej odpovede, tvrdí agentúra

"Týmto by mali skončiť priame údery medzi Izraelom a Iránom," uvádza sa ďalej vo vyhlásení s tým, že Washington je pripravený "viesť snahy o ukončenie vojny v Libanone" a pokúsiť sa dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy spolu s vrátením rukojemníkov unesených z Izraela.

Britský premiér Starmer uviedol, že by Irán na izraelský útok nemal reagovať. Vyzval tiež na zdržanlivosť na všetkých stranách.

Izrael v noci na dnešok zasiahol vojenské objekty v Iráne v odvete za iránsky raketový útok zo začiatku októbra. Po úderoch Izrael uviedol, že pri tejto akcii dosiahol svoje ciele a varoval Irán, aby nesiahal k odvete.

Irán uviedol, že jeho protivzdušná obrana väčšinu izraelských útokov úspešne odrazila a spôsobené škody sú iba "obmedzeného rozsahu". Vysoko postavený činiteľ vlády prezidenta Bidena uviedol, že izraelský úder bol primeraný a mal by predstavovať koniec vzájomných útokov medzi oboma krajinami.

01 - Modified: 2024-10-26 08:15:00 - Feat.: - Title: V Spojených štátoch budú opäť voliť prezidenta. Overte si v kvíze, čo viete o tých predchádzajúcich 02 - Modified: 2024-10-26 06:04:34 - Feat.: - Title: Irán po izraelskom útoku obnovuje lety vo svojom vzdušnom priestore 03 - Modified: 2024-10-26 05:55:49 - Feat.: - Title: Irán chystá odvetu za izraelské útoky. Izrael sa dočká primeranej odpovede, tvrdí agentúra 04 - Modified: 2024-10-26 05:40:34 - Feat.: - Title: Prišla izraelská odveta. Po troch vlnách úderov hlásia expolózie aj z Teheránu 05 - Modified: 2024-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Najcennejšia mŕtvola na Blízkom východe. Zo šéfa Hamasu sa stala komodita
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. október 2024 10:21