Nemecký kancelár Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholz varuje Irán pred eskaláciou po izraelských útokoch. Zdržanlivosť môže otvoriť cestu k mieru, tvrdí

26.10.2024, 15:58
Autor:
TASRTASR

Izrael v noci na sobotu podnikol v troch vlnách útoky na vojenské ciele v Iráne, pričom zahynuli dvaja vojaci. Podľa Izraela išlo o odplatu za iránsky útok zo začiatku októbra, keď Irán vypálil smerom na Izrael takmer 200 rakiet.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu varoval Irán pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po tom, čo Izrael v noci na sobotu podnikol letecké útoky na vojenské ciele v Iráne.

Kancelár uviedol, že zdržanlivosť by mohla otvoriť cestu k mieru v regióne. Informujú agentúry AFP a Reuters.

"Môj odkaz Iránu je jasný: nemôžeme pokračovať v masívnej eskalácii reakcií. To sa musí skončiť. Len tak môžeme otvoriť možnosť mierového vývoja na Blízkom východe," napísal Scholz na sieti X.

image

Prišla izraelská odveta. Po troch vlnách úderov hlásia expolózie aj z Teheránu

Nemecký kancelár zároveň vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanone a na prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantným hnutím Hamas v palestínskej enkláve.

Vyzval tiež na dodržiavanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 o zastavení bojov medzi Izraelom a Hizballáhom. "Očakávame, že sa Hizballáh stiahne za rieku Lítaní, aby umožnil mierový vývoj," dodal Scholz.

Izrael v noci na sobotu podnikol v troch vlnách útoky na vojenské ciele v Iráne, pričom zahynuli dvaja vojaci. Podľa Izraela išlo o odplatu za iránsky útok zo začiatku októbra, keď Irán vypálil smerom na Izrael takmer 200 rakiet.

image

Irán chystá odvetu za izraelské útoky. Izrael sa dočká primeranej odpovede, tvrdí agentúra

Po naliehavých výzvach spojencov a susedov na zdržanlivosť, sa podľa agentúry Reuters nezdalo, že by bola izraelská odveta zameraná na najcitlivejšie ropné a jadrové ciele krajiny. Irán po sobotnom izraelskom útoku prisľúbil odvetu.

Egyptská letecká spoločnosť EgyptAir v sobotu oznámila zrušenie letov do irackého Bagdadu a mesta Arbíl na severe Iraku, s odvolaním na vývoj v regióne po izraelských útokoch na susedný Irán.

Spoločnosť taktiež zrušila sobotňajší let do Ammánu, hlavného mesta Jordánska, a dodala, že pozastavenie letov bude trvať, kým nedôjde k stabilizácii situácie.

01 - Modified: 2024-10-27 14:01:01 - Feat.: - Title: Izraelské útoky na severe Pásma Gazy si vyžiadali desiatky obetí 02 - Modified: 2024-10-27 13:46:07 - Feat.: - Title: Netanjahu označil útok na Irán za "presný". Splnil svoje ciele, vraví 03 - Modified: 2024-10-27 12:18:03 - Feat.: - Title: Izraelské útoky na Irán netreba zveličovať no ani bagatelizovať, vraví Chameneí. Označil ich za chybu 04 - Modified: 2024-10-27 11:41:05 - Feat.: - Title: Hamas a Hizballáh už nie sú účinným nástrojom Iránu, vyhlásil izraelský minister obrany Galant 05 - Modified: 2024-10-27 09:06:08 - Feat.: - Title: Do ľudí na zastávke v Izraeli narazila dodávka, z miesta hlásia zranených
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. október 2024 15:01