Julian AssangeReuters
StoryEditor

Švédsko zastavilo vyšetrovanie zakladateľa WikiLeaks, naďalej mu hrozí zatknutie

19.05.2017, 11:30
Autor:
ČTKČTK

Švédska prokuratúra zastavuje predbežné vyšetrovanie zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assangea v prípade znásilnenia, ktorého sa údajne dopustil v roku 2010. Oznámilo to dnes švédske štátne zastupiteľstvo, ktoré následne doplnilo, že stiahlo európsky zatykač na Assangea.

Podľa londýnskej polície však Austrálčanovi aj naďalej hrozí zatknutie, ak opustí ekvádorskú ambasádu v Londýne, na ktorej sa kvôli švédskemu stíhaniu v posledných rokoch skrýval.

Švédsko vyšetrovalo Assangea sedem rokov. "Vrchná štátna zástupkyňa Marianne Nyová dnes rozhodla prerušiť predbežné vyšetrovanie v prípade podozrenia zo znásilnenia, ktoré sa týka Juliana Assangea," uviedla švédska prokuratúra. Neskôr tiež oznámila zrušenie zatykača na Assangea. Upozornila však zároveň, že vyšetrovanie by mohlo byť obnovené, ak sa Assange vydá do Švédska do roku 2020.

Zatiaľ nie je jasné, či Assange bude chcieť opustiť ekvádorské útočisko v britskej metropole. Na veľvyslanectve juhoamerickej krajiny sa ukrýval z obavy, že Švédsko by ho následne mohlo vydať do Spojených štátov kvôli trestnému vyšetrovaniu činnosti WikiLeaks.

Ak Assange opustí ekvádorskú ambasádu, bude zatknutý, uviedla dnes londýnska polícia. Odvoláva sa na zatykač vydaný londýnskym magistrátnym súdom z roku 2012. Assange sa 29. júna 2012 odmietol súdu podriadiť a metropolitná polícia je "povinná zatykač naplniť, ak by ambasádu opustil", uviedla polícia podľa agentúry Reuters.

Štyridsaťpäťročný Assange prebýva na ekvádorskom veľvyslanectve od roku 2012. Chcel sa tak vyhnúť vydaniu do Švédska, pričom obvinenie zo znásilnenia odmieta. Považoval ho za obyčajnú zámienku pre to, aby ho Švédsko ďalej mohlo vydať do Spojených štátov, kde by mu hrozil vysoký trest za vyzradenie tajných informácií.

Americký prezident Donald Trump minulý mesiac povedal, že by podporil akékoľvek rozhodnutie ministerstva spravodlivosti USA Assangea obviniť. Server WikiLeaks dnes na svojom twitterovom účte napísal, že Británia odmieta potvrdiť či vyvrátiť, či dostala z USA žiadosť o vydanie Assangea.

"Toto je úplné víťazstvo Juliana Assangea. Teraz má možnosť opustiť ambasádu, ak chce. Assangeov prípad sme vyhrali. Je samozrejme šťastný a cíti úľavu. Prekážalo mu, že to trvá tak dlho," povedal švédskemu rozhlasu Assangeov švédsky právnik Per Samuelsson.

Assange sa proti európskemu zatykaču vo Švédsku niekoľkokrát odvolal, naposledy na začiatku mája. Sudcovia však odmietali vziať do úvahy okrem iného aj stanovisko pracovnej skupiny pre svojvoľné zadržiavanie pri OSN, ktorá v roku 2016 odporúčala európsky zatykač na Assangea zrušiť. To sa stalo až dnes.

Server Wikileaks založil Assange v roku 2006. Od tej doby portál zverejnil okrem iného státisíce utajovaných amerických vojenských správ, diplomatických depeší alebo okolo 8000 strán dokumentov o programovom arzenále CIA.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 04 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 04:38