Reuters
StoryEditor

Severná Kórea potvrdila "úspešný" test rakety. Prizeral sa mu vodca, tvrdí agentúra

22.05.2017, 08:06
Autor:
ČTKČTK
Raketa sa má rýchlo začať vyrábať vo veľkom, tvrdí severokórejská oficiálna agentúra KCNA.

Severná Kórea potvrdila, že "úspešne" odpálila balistickú strelu stredného doletu. Testu sa prizeral aj vodca Kim Čong-un a systém je pripravený na vojenské použitie, informovala severokórejská oficiálna agentúra KCNA. Na žiadosť Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska, ktoré nový odpal severokórejskej rakety ostro odsúdili, sa v utorok zíde Bezpečnostná rada OSN.

"Raketa sa má rýchlo začať vyrábať vo veľkom"

Podľa KCNA je otestovaná zbraň odteraz pripravená pre využitie vo vojenských operáciách. Na odpálenie rakety údajne dohliadal Kim Čong-un a "schvaľuje nasadenie tohto zbraňového systému".

Podľa agentúry AFP išlo o pozemné verziu rakety Pukguksong-2 odpaľovanej inak z ponoriek a poháňanej pevným palivom. "Taktické a technické údaje sú v súlade s požiadavkami strany a tento typ rakety sa má rýchlo začať vyrábať vo veľkom na vyzbrojiť strategické sily severokórejskej ľudovej armády," citovala KCNA severokórejského vodcu.

Severná Kórea v nedeľu z oblasti severne od Pchjongjangu odpálila balistickú raketu, ktorá preletela asi 500 kilometrov a dopadla do mora východne od Kórejského polostrova.

Japonsko vyjadrilo ostrý protest proti ďalšiemu raketovému testu, ktorý je podľa neho jasným a neprijateľným porušením rezolúcie OSN. Znepokojenie dal najavo okrem iného aj Washington.

Severná Kórea zosilňuje úsilie

Japonský premiér Šinzó Abe chce, aby sa severokórejské raketové testy dostali aj na program rokovania summitu krajín G7, ktorý bude tento mesiac v Taliansku.

Predchádzajúci test balistickej rakety Severná Kórea podnikla minulú nedeľu. Ten tiež označila za úspešný s tým, že cieľom bolo overiť schopnosť strely niesť veľkú jadrovú hlavicu. Išlo o raketu Hwasong-12, ktorá letela zhruba 700 kilometrov.

Nedeľný test bol 11. severokórejskou skúškou rakety od začiatku roka. Vlani boli takých testov desiatky a dvakrát išlo o jadrovú skúšku.

Severná Kórea zosilňuje svoje úsilie o vyvinutie medzikontinentálnej balistickej rakety schopnej dopraviť jadrovú hlavicu až do Ameriky. Prezident Donald Trump uistil, že to sa nestane.

01 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 04 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:05