StoryEditor

S tajnými službami spolupracoval nielen Medgyessy

12.08.2002, 00:00
Maďarské médiá sa na tohtoročnú uhorkovú sezónu sťažovať nemôžu. Po konfliktoch s demonštrantmi žiadajúcimi opätovné prerátanie hlasov z aprílových parlamentných volieb zostáva hlavnou politickou témou kauza možných stykov maďarských politikov s tajnými službami bývalého komunistického režimu.

Všetko sa začalo odhalením, že terajší premiér Péter Medgyessy v rokoch 1978 - 1982 pracoval pre vtedajšiu komunistickú kontrarozviedku. Lavína spustená v polovici júna denníkom Magyar Nemzet blízkym, opozičnému FIDESZ-u, však neustále rastie a strháva so sebou kdekoho.
Pod vplyvom Medgyessyho kauzy začali v maďarskom parlamente činnosť dva zvláštne výbory. Prvý presadila opozícia a jeho úlohou je preskúmať Medgyessyho minulosť. Z činnosti výboru sa doteraz veľa zaujímavých informácií von nedostalo, všetci vypočúvaní ministri vnútra a tajných služieb po roku 1990 napríklad tvrdili, že o tejto stránke Medgyessyho minulosti nič nevedeli. Samotného premiéra výbor vypočúval 1. augusta. Trojhodinové zasadnutie bolo na Medgyessyho žiadosť verejné a záznam je dokonca možné stiahnuť si z premiérovej internetovej stránky. Medgyessy v podstate zopakoval svoju predchádzajúcu obhajobu. Na prácu pre kontrarozviedku pristúpil dobrovoľne, nedostával za to zvláštny plat, priznal však občasné menšie prémie. Jeho úlohou bolo analyzovať možné ekonomické hrozby pre maďarskú národnú bezpečnosť a navrhnúť cesty na ich prekonanie. Pomáhal tak zvládnuť následky ropnej krízy v rokoch 1978 - 1979 a bránil odhaleniu rokovaní smerujúcich k vstupu Maďarska do Medzinárodného menového fondu v roku 1982. Bolo totiž potrebné tajiť ich pred Moskvou i pred ortodoxným krídlom domácej komunistickej strany. Po vstupe do MMF Medgyessy prácu pre kontrarozviedku ukončil, hoci dostal ponuku pokračovať. (Podľa ďalšieho dokumentu publikovaného v Magyar Nemzet bol povýšený a preradený do zálohy.) Ešte predtým bol vymenovaný za námestníka ministra financií. "Nikdy som nepodával žiadne hlásenia o svojich spolupracovníkoch," tvrdil Medgyessy. O svojej minulosti vraj predtým nehovoril z toho dôvodu, že bol viazaný mlčanlivosťou a navyše, neurobil nič protiprávne ani nemorálne. Koaliční členovia výboru boli s premiérovou odpoveďou spokojní, podľa opozičných sú naopak Medgyessyho odpovede v rozpore s konkrétnymi poznatkami o práci komunistických tajných služieb. "Nevysvetlil, prečo musel takúto prácu robiť prísne utajene," uvádza príklad pochybností člen výboru, poslanec FIDESZ-u István Simicskó.
Väčšiu pozornosť vyvolávajú informácie od druhého výboru, ktorý má na návrh vládnych poslancov skúmať prípadné vzťahy medzi komunistickými tajnými službami a ministrami a prvými námestníkmi ministerstiev všetkých demokratických vlád od roku 1990, spolu 193 osôb. Na to si výbor vyžiadal príslušné dokumenty tak od súčasných tajných služieb, ako aj z historického archívu. Podľa doteraz definitívne nepotvrdených správ malo nejaké styky s bývalými tajnými službami viac než tucet členov doterajších demokratických vlád. "To však neznamená, že by s nimi všetci aktívne spolupracovali," dodáva k tomu predseda výboru z vládneho Zväzu slobodných demokratov Imre Mécs. Už podľa prvých dokumentov medzi nimi malo byť až päť osôb z predchádzajúcej vlády FIDESZ-u premiéra Viktora Orbána, ktorý dnes najhlasnejšie žiada Medgyessyho odstúpenie. Traja z nich vraj pracovali pre kontrarozviedku, jeden mal byť rovnako ako Medgyessy tajným dôstojníkom kontrarozviedky pod krycím kódom D-008 (Medgyessy bol D-209), ďalší dvaja obyčajnými agentmi. Iní dvaja členovia Orbánovej vlády mali byť dokonca spolupracovníkmi oddelenia III/III, úlohou ktorého bol boj proti vnútornému nepriateľovi režimu.
Na informácie, že by tiež mohli mať vo svojich radoch spolupracovníkov komunistických tajných služieb, reagovali predstavitelia FIDESZ-u veľmi podráždene. Prácu výboru už predtým považovali za zastierací manéver, ktorý mal odpútať pozornosť od kauzy Medgyessy. Minulý týždeň sa dokonca zástupcovia opozície odmietli zúčastňovať na práci výboru. "Prezradenie informácií bolo porušením štátneho tajomstva," tvrdí zástupca FIDESZ-u vo výbore Róbert Répássy.
Na konečné výsledky vyšetrovaní si teda ešte budeme musieť počkať. Obidve kauzy sú veľmi chúlostivé najmä vzhľadom na blížiace sa komunálne voľby, ktoré budú 20. septembra. Podľa prieskumov verejnej mienky doteraz problémy s minulosťou premiéra vládnych socialistov nijako vážne neuškodili, dve tretiny Maďarov nevidí dôvod na jeho odstúpenie, preferencie vládnych strán od aprílových volieb stále narastajú, preferencie FIDESZ-u sú dnes naopak už o desať percent nižšie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:33