Reuters
StoryEditor

Kresťania v Egypte pochovali obete islamistického útoku. Pomstíme ich, kričali

27.05.2017, 11:41
Autor:
ČTKČTK
Na pohreb siedmich obetí piatkového útoku na Koptov sa dnes v kostole v malej egyptskej dedine Dajr Džarnús dostavilo niekoľko tisíc koptských kresťanov.

Náreky a plač sa po chvíli premenili na zlosť a mladí Kopti začali protestný pochod, pri ktorom vyhlasovali, že budú svoju vieru brániť, napísala agentúra Reuters.

Neznámi strelci v piatok zaútočili na autobus a ďalšie vozidlá s Koptami v provincii Minja južne od Káhiry. Pri útoku prišlo o život najmenej 29 ľudí a ďalších 24 osôb bolo zranených. Medzi mŕtvymi bolo aj viacero detí.

​"Krvou a dušou budeme brániť náš kríž ... Pomstíme sa za nich, alebo zomrieme ako oni," volali mladí Kopti, ktorí začali pochod.

Podľa svedkov piatkového incidentu autobus a ďalšie vozidlá s Koptami, ktorí mali po púštnej ceste namierené do kláštora svätého Samuela, zastavilo asi osem až desať maskovaných mužov vo vojenských uniformách a následne na veriacich začali strieľať.

Egyptské ministerstvo vnútra uviedlo, že atentátnici na miesto prišli v troch vozidlách. Ženám vraj zobrali všetky zlaté šperky. Keď útočníci z miesta uháňali, jednému vozidlu praskla pneumatika, preto atentátnici zastavili nákladné vozidlo, zabili jeho posádku, ktorú tvorili koptskí murári, a v odcudzenom vozidle ušli.

Jeden z útočníkov mal pri sebe podľa svedkov kameru, čo by mohlo naznačovať, že na internete bude zverejnené video z útoku. Bezpečnostné zložky po útočníkoch začali rozsiahle pátranie.

Agentúra AP s odvolaním sa na vládne zdroje v piatok napísala, že egyptské letectvo zaútočilo na vojenské základne vo východnej Líbyi. Svedkovia z miesta útoku agentúre AFP oznámili, že letectvo zaútočilo na štyri miesta vo východolíbyjskom meste Derna, ktoré ovláda milícia blízka teroristickej sieti Al-Kájda.

K útoku na Koptov, ktorý sa stal deň pred začiatkom islamského pôstneho mesiaca ramadánu, sa však zatiaľ nikto neprihlásil. Piatkový masaker nasledoval po sérii útokov na koptských kresťanov, ku ktorým sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát.

Jeden zo svedkov útoku, ktorý okolo miesta incidentu prechádzal, agentúre Reuters povedal, že policajti na kontrolných stanovištiach s islamistami sympatizujú, alebo prinajmenšom nenávidia Koptov. Podľa neho sa Koptom neponáhľali pomôcť a dokonca zabránili ambulancii v prejazde. Dodal, že pri útoku prišlo o život troj a štvorročné dieťa.

Pohrebná modlitba za sedem z obetí masakru v kostole v Dajr Džarnús sa konala v koptčine, čo je posledný živý jazyk, ktorý je príbuzný starej egyptčine. "Zaslúžili si to snáď? Len šli do práce a potom ich zabili," povedala jedna žena na pohrebe o zabitých murároch. "Boh sa za nás pomstí. Nebudeme páchať násilie, pretože sme kresťania a máme lásku v srdci. Stačí, že oni skončia v pekle," dodala.

Islamisti, ktorých cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Abdal Fattah Sísího, znásobili útoky v Egypte po zvrhnutí vtedajšieho islamistického prezidenta z teraz zakázaného Moslimského bratstva Muhammada Mursího v roku 2013.

Radikáli koptských kresťanov vinia z podpory zosadenia Mursího. V krajine platí trojmesačný výnimočný stav po tom, čo na začiatku apríla zabili samovražední atentátnici v dvoch kostoloch - v Tante a v Alexandrii - 45 ľudí. K tomuto masakru sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Radikáli vtedy varovali pred ďalšími útokmi. Koptská menšina, ktorá tvorí asi desať percent z 94 miliónov obyvateľov Egypta, je najväčším kresťanským spoločenstvom na Blízkom východe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 03:29