trump merkelováTASR/AP
StoryEditor

Trump nie je dôveryhodný partner. Merkelová nad americkým prezidentom zlomila palicu

29.05.2017, 11:24
Autor:
ČTKČTK
Merkelová svojím nedeľňajším vyhlásením v Mníchove o nutnosti starého kontinentu spoliehať sám na seba otvorila novú kapitolu v transatlantických vzťahoch.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová už pre svoju vlasť a ani Európu nepovažuje amerického prezidenta Donalda Trumpa za dôveryhodného partnera. Tak hodnotia kancelárkin postoj po stretnutí s Trumpom, s ktorým minulý týždeň rokovala na summitoch NATO i skupiny siedmich globálnych ekonomík G7, vplyvné americké médiá ako The New York Times a The Washington Post.

Denník The Washington Post označil slová Merkelovej, ktorú považuje za faktickú vodkyňu Európy, za zatiaľ vôbec najtvrdšie hodnotenie Trumpovej historicky prvej návštevy európskeho kontinentu v úlohe prezidenta USA. Denník poznamenal, že hoci kancelárka ani raz v kritickom príhovore nezmienila Trumpovo meno, nie je pochýb o tom, že práve na amerického prezidenta jej slová mierili.

Zemetrasenie v transatlantických vzťahoch

"Doby, v ktorých sme sa mohli plne spoliehať na ostatných, takpovediac skončili," citoval The New York Times prejav Merkelovej s jej dodatkom, že k tomuto názoru "dospela v posledných dňoch". A práve v uplynulom týždni sa s Trumpom stretla v Bruseli na summite NATO a potom v Taliansku na vrcholnej schôdzke predstaviteľov G7.

"Tvrdý komentár Merkelovej je možným zemetrasením v transatlantických vzťahoch. S klesajúcou ochotou USA zasahovať v zámorí sa Nemecko v partnerstve s Francúzskom stáva dominantnou silou," napísal The New York Times. Ten zároveň dodal, že nový francúzsky prezident Emmanuel Macron už jasne ukázal, že chce s Nemeckom spolupracovať.

The New York Times si takisto všimol, že Merkelová si stále viac zvyká na fakt, že Británia opúšťa Európsku úniu, čo je tiež jeden z dôvodov, prečo kancelárka vyzvala, aby Európa vzala osud do svojich rúk.

"Zdá sa to byť koniec éry, kedy Spojené štáty udávali krok a Európa kráčala v ich stopách," vyhlásil niekdajší americký vyslanec pri NATO Ivo Daalder. "Dnes Spojené štáty mieria v kľúčových záležitostiach smerom, ktorý sa zdá byť úplne opačný s tým, kam smeruje Európa. Vyhlásenie Merkelovej je uznaním tejto novej skutočnosti," dodal.

Európa sa viac musí spoliehať na seba

Nemecké médiá zdieľali z veľkej časti presvedčenie kancelárky Angely Merkelovej, že sa Európa bude musieť spoliehať viac sama na seba. V reakcii na nezhody s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na summite siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7) v talianskej Taormine píšu aj o tom, že by Európa mala hľadať aj iné spojenectvá.

Summitu, ktorý poznamenali hlboko rozdielne názory na otázky životného prostredia alebo migrácie, sa dnes na titulných stranách venujú prakticky všetky veľké nemecké denníky. "Merkelová už USA nepovažuje za spoľahlivé," stojí napríklad v titulku Süddeutsche Zeitung. Podobne to vidí aj Die Welt, ktorý svoj hlavný text nazval: "Spoľahnúť sa na USA - 'tie časy sú už do istej miery preč'", alebo Frankfurter Allgemeine Zeitung s titulkom "Merkelová: My Európania musíme vziať svoj osud do svojich rúk" .

​Prakticky rovnaké slová vo svojom komentári volí denník Rhein-Neckar-Zeitung. "Keď Američania odmietajú hrať vedúcu úlohu, musia vziať Európania svoj osud do vlastných rúk - ako Angela Merkelová správne požaduje. Jednoduché to ale každopádne nebude. Pretože Európania nie sú vždy tak jednotní, ako boli na Sicílii v opozícii proti Donaldovi Trumpovi."

Denník Tagesspiegel vyjadruje presvedčenie, že by na situáciu Európa, Japonsko a Kanada mali v krátkodobom horizonte reagovať posilnením svojho angažmán v oblasti migrácie a boja proti hladu, napríklad výrazným zvýšením svojej doterajšej pomoci.

Spojené štáty z kola von

Pre zvýšenú spoluprácu tejto skupiny krajín sa vyslovuje denník Flensburger Tageblatt. "EÚ aj NATO a G7 teraz vedia, s kým majú čo do činenia, a že z Washingtonu sa v najbližších rokoch nedá nič očakávať. Európa a krajiny ako Japonsko, Kanada alebo Čína sa zblížia. Trump sa mýli, keď si myslí, že sa presadil. Stratil spojencov, dlhoročných priateľov a možnosť utvoriť koalíciu, ktorá by prospievala tiež USA," píše denník.

"Európania sa aj naďalej musia pragmaticky snažiť o vyvažovanie záujmov. Nemôžu ale zatvárať oči pred tým, že v búrlivom svete 21. storočia budú musieť prevziať viac zodpovednosti za svoju bezpečnosť a svoj blahobyt, než kedy predtým. Pritom sa nesmú podceňovať, ale ani preceňovať. Trumpova Amerika sa každopádne usiluje o zásadnú zmenu," myslí si Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Veci budú o to ťažšie, že Trump nesleduje len presvedčenie ostatných, ale má tiež špecificky svoje kritériá úspechu. Zatiaľ čo veľká časť ľudstva jeho výstupy sleduje z neveriacim zdesením, vrátil sa prezident späť do USA s presvedčením, že jeho prvá zahraničná cesta bola veľkým úspechom," myslí si zase Süddeutsche Zeitung.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:09