Reuters
StoryEditor

Koná sa Bilderberg, ktorý dráždi predstavivosť konšpirátorov. Kto a o čom tam diskutuje?

03.06.2017, 00:00
Kritici Bilderbergu sa domnievajú, že sa za zatvorenými dverami pravidelne uzatvárajú tajné dohody upravujúce chod sveta.

Po štvorročnej pauze zavítala Bilderberská konferencia znovu do zámoria. Stretnutie sa začalo vo štvrtok 1. júna a v pláne boli štyri dni diskusií okrem iného o Donaldovi Trumpovi, globalizácii, informačných vojnách či o populizme. Žiadne iné medzinárodné stretnutie nebudí toľko dohadov a špekulácií ako rokovania takzvaného Bilderberského klubu.

Päťdesiate stretnutie

Tento rok sa koná neformálne stretnutie vplyvných osobností z politiky, biznisu a médií už päťdesiatykrát a zároveň po niekoľkýkrát v Chantilly, v americkom štáte Virginia. Jeho organizátori očakávajú účasť 131 osobností z 21 štátov.

Miesto konania konferencie odráža aj jednu z jej hlavných tohtoročných tém: budúcnosť medzinárodných vzťahov po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentom. Luxusný hotel, v ktorom budú jej účastníci viesť neformálne rozhovory, je totiž takmer na dosah Bieleho domu vo Washingtone.

Ako vyplýva z webových stránok skupiny, bude sa v Chantilly diskutovať tiež o globalizácii a možnostiach jej spomalenia. Účastníci by mali hovoriť aj o situácii na Blízkom východe, v Rusku a v Číne a venovať sa dôvodom nárastu populizmu vo svete.

Tento rok sa konferencie zúčastní napríklad generálny tajomník Severoatlanickej aliancie Jens Stoltenberg či šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Americkú vládu zastupujú poradca pre otázky národnej bezpečnosti Herbert McMaster či minister obchodu Wilbur Ross.

K tradičným hosťom Bilderberskej konferencie patrí niekdajší americký minister zahraničných vecí a poradca pre otázky národnej bezpečnosti Henry Kissinger či bývalý šéf Európskej komisie José Manuel Barroso.

Zo štátov strednej a východnej Európy tento rok do Chantilly príde bývalý poľský minister zahraničia Radosław Sikorski. Slovensko ani Česko podobne ako vlani zastúpenie mať nebudú. V minulosti sa rokovania bilderberskej skupiny zúčastnil Ivan Mikloš, vtedy ešte vo funkcii ministra financií a z Česka napríklad Karel Schwarzenberg či diplomat Karel Kovanda.

Konšpiračné teórie

Počas konferencie platia takzvané pravidlá Chatham House. Tie dovoľujú ďalšie využívanie informácií, ktoré tam zazneli, za predpokladu, že nebude zverejnená totožnosť ich autorov. Diskrétnosť má účastníkom dovoliť otvorenú diskusiu. Po konferencii potom dostane každý z jej účastníkov, vrátane tých, ktorí boli pozvaní v minulosti, protokol sumarizujúci priebeh debát.

Kritici Bilderbergu sa domnievajú, že sa za zatvorenými dverami pravidelne uzatvárajú tajné dohody upravujúce chod sveta, a to úplne mimo demokratických procedúr.

Argumentujú tým, že v minulosti nastali zakaždým po týchto stretnutiach udalosti, ktoré mali globálny dopad. Medzi také patrí zavedenie eura, krach banky Lehman Brothers či utečenecká kríza.

Ďalej poukazujú na to, že mnohí z účastníkov krátko potom odštartovali veľkú kariéru. To platí pre Margaret Thatcherovú, ktorá sa na konferencii zúčastnila v roku 1977 a následne sa stala premiérkou, aj pre Baracka Obamu, ktorý tu vystúpil niekoľko mesiacov pred zvolením v roku 2008.

Aby predišli rôznym dohadom, začali organizátori Bilderbergu pred niekoľkými rokmi na webových stránkach zverejňovať mená účastníkov i program rokovania.

Svoje meno dostalo stretnutie podľa hotela Bilderberg v holandskom Oosterbeeku. Z toho dôvodu sa schôdzok pravidelne zúčastňuje aj holandský panovník. 

01 - Modified: 2022-04-26 13:58:15 - Feat.: - Title: EÚ dopletá bič na trollov a konšpirátorov 02 - Modified: 2022-04-10 18:30:04 - Feat.: - Title: Sága rodu Rothschildovcov. Príbeh neskutočne bohatej rodiny, ktorá navždy zmenila svet (nielen konšpirátorov) 03 - Modified: 2022-03-30 11:21:43 - Feat.: - Title: Prokremeľskej propagande dôveruje viac ako pätina Slovákov a Sloveniek. Špeciálny vzťah k nej majú popierači covidu 04 - Modified: 2022-03-22 19:58:34 - Feat.: - Title: Naď dal Blahovi príležitosť zapáčiť sa Putinovi 05 - Modified: 2022-03-09 07:55:18 - Feat.: - Title: Veria, že vojna je hoax a zbrane sú z dreva. Najzdieľanejšie konšpiračné teórie je však jednoduché vyvrátiť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:32