veľká británia európska únia brexitReuters
StoryEditor

Totálny zmätok. Európa si láme hlavu, čo britský pat urobí s brexitom

09.06.2017, 10:30

Keď Theresa Mayová v polovici apríla iniciovala predčasné voľby, odôvodnila to potrebou posilniť svoju pozíciu v rokovaní o odchode ostrovného kráľovstva z Európskej únie. Jej risk nevyšiel a Európa si teraz láme hlavu, ako výsledok volieb ovplyvní britský rozvod s Bruselom.

Nesmierne zložité rokovania o vyviazaní Británie z únijných štruktúr by mali začať už 19. júna. Lenže teraz sa nevie, kto sformuje budúcu britskú vládu a ktorým smerom sa vlastne Briti vydajú.

Mayová sa oháňa stabilitou

​"Táto krajina v tejto chvíli viac ako čokoľvek iné potrebuje obdobie stability," vyhlásila zachmúrená Mayová po tom, čo obhájila kreslo vo svojom volebnom okrsku. Tou dobou už v nej zrejme hlodali pochybnosti, či konzervatívci vôbec v parlamente získajú väčšinu.

"Ak Konzervatívna strana získa najviac kresiel a pravdepodobne aj najviac hlasov, potom bude našou povinnosťou zaistiť obdobie stability," dodala Mayová, ktorá ešte pred pár týždňami očakávala triumfálne víťazstvo. Teraz je jasné, že jej risk nevyšiel a toryovci si v parlamente pohoršia.

"Prišla o poslancov, hlasy, podporu a dôveru. To je jej mandát," reagoval vodca labouristov Jeremy Corbyn, ktorého strana si v porovnaní so súčasným stavom polepšila o tri desiatky kresiel. Labouristi sa už nechali počuť, že voľby znamenajú odmietnutie tvrdého brexitu, teda odchodu Británie zo spoločného európskeho trhu. "Dnešná noc znamená odmietnutie Theresy Mayovej a jej verzie extrémneho brexitu," vyhlásil labourista Keir Starmer.

Corbyn v piatok ráno vyhlásil, že rokovania o brexite by mali pokračovať. "Budú musieť pokračovať, pretože už bol spustený článok 50 a vláda bude musieť za jedenásť dní s rozhovormi začať. Naša pozícia je jasná. V brexite kladieme dôraz na pracovné miesta, takže pre nás je najdôležitejšia obchodná dohoda s Európou," povedal pre Sky News Corbyn, ktorý vlani pred referendom len veľmi vlažne agitoval za zotrvanie v EÚ.

Britská povolebná "opica" z hľadiska Bruselu znamená jediné: odklad začiatku vyjednávania o odchode Británie z Európskej únie a zvýšené riziko, že rokovania nakoniec stroskotajú. "Volebný pat je z pohľadu trhov tým najhorším možným výsledkom, pretože posilňuje neistotu pred rozhovormi o brexite a ďalej skracuje už tak krátku dobu na zabezpečenie dohody pre Britániu," myslí si analytik Craig Erla.

Odklad rozhovorov o brexite nehrozí, znie z Bruselu

Európski politici ale v prvých reakciách špekulácie o odklade odmietajú. Eurokomisár zodpovedný za rozpočet Günther Oettinger nemeckej rozhlasovej stanici Deutschlandfunk povedal, že Brusel potrebuje operatívnu britskú vládu. "So slabým rokovacím partnerom sa zvyšuje nebezpečenstvo, že rokovania pre obe strany skončia zle," povedal eurokomisár.

Eurokomisár pre hospodárske a menové otázky, dane a clá Pierre Moscovici povedal rozhlasovej stanici Europe 1, že výsledok britských volieb bude mať vplyv na "ducha" vyjednávanie o brexite. Vylúčil však, že by volebný verdikt viedol k odkladu samotných rozhovorov o brexite. "Harmonogram nie je alternatívny," upozornil Moscovici.

"Vždy sme si boli vedomí, že tieto vyjednávania (o brexite) nebudú jednoduché. V skutočnosti budú dlhé a zložité," uviedol predseda francúzskej vlády Edouard Philippe v rozhovore poskytnutom rozhlasovej stanici Europe 1. "Neverím však tomu, že z týchto výsledkov (britských volieb) možno vyčítať zmenu stanoviska vyjadrenú Britmi ohľadom brexitu," dodal.

Námestník nemeckého ministra zahraničia Michael Roth vyhlásil, že pri vyjednávaní o brexite nemožno strácať čas. "Potrebujeme rozhovory začať čo najskôr, pretože čas beží. Na rokovania o brexite máme necelé dva roky, takže teraz by sme strácať čas nemali," povedal diplomat televízii ZDF.

Jedno je isté: Britský rozvod s Európou sa ďalej komplikuje. "Brexit je teraz totálny zmätok," zhodnotil výsledok volieb politický komentátor ITV Robert Peston.

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:47