ScaliseReuters
StoryEditor

Stav postreleného republikánskeho kongresmana je kritický, navštívil ho Trump

15.06.2017, 11:49
Autor:
ČTKČTK

Republikánsky poslanec amerického Kongresu Steve Scalise je stále v kritickom stave po tom, čo ho v stredu na predmestí Washingtonu postrelil starší ľavicový aktivista. Prezident Donald Trump dnes člena Snemovne reprezentantov v nemocnici navštívil, informovala agentúra AP.

Podľa lekárov útočník Scaliseho postrelil do ľavého boku, strela následne prešla naprieč panvou, kde spôsobila fraktúru niekoľkých kostí, poškodila vnútorné orgány a spôsobila vážne krvácanie. V nemocnici sa kongresman podrobil operácii, bude ale musieť podstúpiť ešte niekoľko ďalších, uviedli zdravotníci.

​Scaliseho v nemocnici navštívil prezident Trump s manželkou Melaniou. Podľa Bieleho domu mu doniesli kvety a porozprávali sa s jeho rodinou. Hovorca prezidenta Sean Spicer označil scénu nad Scaliseho nemocničným lôžkom za "emotívnu".

"Práve som opustil nemocnicu," napísal Trump neskôr na twitteri. Scalise je podľa neho "jeden z tých naozaj skvelých ľudí" a "naozajstný bojovník". "Modlite sa za Stevea," vyzval prezident.

Prezident s manželkou strávili v nemocnici približne pol hodiny, potom sa zišiel ešte s príslušníkmi kongresovej polície, ktorá má na starosti ochranu budovy a okolie parlamentu a ktorá bola pri incidente prítomná.

Scaliseho a ďalšie tri osoby postrelil na baseballovom tréningu v Alexandrii neďaleko americkej metropoly šesťdesiatšesťročný ľavicový aktivista James Hodgkinson, ktorý podľa odkazu na facebooku chcel "zničiť" Donalda Trumpa a jeho spoločníkov. Policajti útočníka na mieste zastrelili.

Scalise dostal jeden zásah, takisto jedna strela zasiahla aj kongresového asistenta Zacha Bartha, ktorý utrpel ľahké zranenie nohy. Z nemocnice už bol prepustený. Vážnejšie bolo strelné zranenie lobistu Tysona Foodsa, ktorého v kritickom stave operovali. Zranení boli ešte dvaja členovia kongresové polícia, jeden z nich bol postrelený do členka.

Hodgkinson podľa CNN vystupoval na facebooku ostro proti Trumpovi, ktorého označoval za zradcu. Ocenil tiež kreslený vtip, ktorý naznačoval, že by Scalise mal byť zastrelený. Šesťdesiatšesťročný útočník mal niekoľko záznamov v trestnom registri, okrem iného kvôli dopravným priestupkom a obvineniam z násilia, poznamenala BBC.

V minulosti tiež pôsobil ako dobrovoľník v prezidentskej kampani Bernieho Sandersa, ktorý sa neúspešne uchádzal o kandidátskou nomináciu demokratov. Sanders sa od Hodgkinsona dištancoval a jeho čin dôrazne odsúdil.

01 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 02 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:13