StoryEditor

Medgyessy oživuje vzťahy s Ruskom

22.12.2002, 23:00

Rusko-maďarské vzťahy za uplynulé roky výrazne ochladli. Rusko urazil vstup Maďarska do NATO a jeho účasť vo vojne v Kosove, predchádzajúca vláda Viktora Orbána zasa Moskvu ignorovala z ideologických dôvodov. Keď na konci minulého týždňa maďarský premiér v osobe Pétera Medgyessyho prvý raz po siedmich rokoch opäť navštívil Moskvu, bolo o čom hovoriť. Na zlepšení vzťahov záleží aj ruskému vedeniu, s Medgyessym okrem ruského premiéra Michaila Kasjanova a predsedu dumy Genadija Selezňova vyše hodiny rokoval prezident Vladimir Putin.
Počas návštevy bolo uzavretých mnoho dohôd predovšetkým ekonomického charakteru. Rusko-maďarský vzájomný obchod klesol v minulom roku o 6,6 percenta, tento rok podľa predbežných údajov o ďalších 7 percent. Vzájomný obchod navyše vykazuje výrazný schodok v neprospech Maďarska, za minulý rok stálo proti ruskému exportu do Maďarska v hodnote 2,5 miliardy forintov iba 0,5 miliardy maďarského vývozu do Ruska. Maďarom sa podarilo v Moskve dohodnúť niekoľko kontraktov na vývoz ovocia, konzerv a motorov do autobusov Ikarus do Ruska v celkovej hodnote 15 miliónov dolárov a niekoľko maďarských investícií v Rusku. Maďarský energetický podnik MOL a ruský Jukos podpísali dohodu o spoločnej ťažbe ropy na západnej Sibíri. Objem investícií je v tomto prípade 350 až 400 miliónov dolárov, každá z obidvoch firiem bude hradiť polovicu tejto sumy. "Taktiež u nás radi uvidíme ruské investície, ktoré budú priehľadné a budú zodpovedať našim právnym predpisom," povedal premiér Medgyessy. Pripomenul tým prípad z minulosti, keď ruský energetický gigant Gazprom vykupoval akcie maďarských chemických podnikov prostredníctvom nastrčenej firmy registrovanej v Írsku. Tento prípad vtedy tiež prispel k zhoršeniu vzťahov obidvoch krajín.
Ďalšou otázkou bol ruský dlh voči Maďarsku. Po predchádzajúcich čiastkových dohodách o nákupoch ruských výrobkov, ktorých presná cena stále nie je známa, a po odčítaní sumy, ktorú Rusko v rámci dlhov spochybňuje, ide stále zhruba o 280 až 300 miliónov dolárov. "Dohodli sme sa na riešení tohto dlhu, Maďarsko dostane počas jedného mesiaca 90 miliónov dolárov v hotovosti," povedal Medgyessy po rokovaniach so svojím ruským kolegom Kasjanovom. Budapešti sa tak podľa maďarského premiéra vráti 36 percent dlhu, čo je podľa neho viac, než koľko by dostala, keby ho predala tretej strane. Azda najcitlivejšou témou je otázka umeleckých predmetov a historických cenností, vyvezených z Maďarska Červenou armádou na konci druhej svetovej vojny, ktorých vrátenie žiada Budapešť bez úspechu už dlhé roky. Maďarsko v druhej svetovej vojne bojovalo na strane nacistického Nemecka a Rusko preto považuje tieto predmety za svoju právoplatnú vojnovú korisť. Samo pritom nemá dostatok prostriedkov na to, aby ich mohlo vystaviť alebo aspoň zabezpečiť ich vhodné skladovanie a reštaurovanie, podľa mnohých svedectiev preto veľká časť týchto cenných obrazov alebo historických kníh pomaly podlieha skaze. Pri rokovaniach s Putinom sa obidve strany dohodli o uzatvorení zmluvy o vyhľadaní a vzájomnom vrátení umeleckých predmetov, ktoré sa nachádzajú na území toho druhého štátu. "Z našej strany ide v podstate o gesto, na území Maďarska nie sú cennosti ulúpené zo Sovietskeho zväzu," hodnotil dohodu maďarský minister zahraničia László Kovács. Do roka by sa tak podľa Budapešti mohla do Maďarska vrátiť napríklad knižnica presláveného kalvínskeho kolégia v Sárospataku (Blatnom Potoku), v ktorom za svojho pobytu v Uhorsku tri roky učil aj Ján Ámos Komenský.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:37