StoryEditor

Referendum o osude prezidenta Cháveza

16.08.2004, 00:00
Vo Venezuele sa včera konalo referendum, v ktorom občania rozhodovali o osude prezidenta Huga Cháveza. Konkrétne o tom, či vo funkcii zostane až do konca roku 2006 alebo či bude musieť okamžite odstúpiť. Aj keď výsledky ľudového hlasovania v čase uzávierky ešte neboli známe, všetko nasvedčuje tomu, že Hugo Chávez sa o úrad nemusí báť.

Prvým dôvodom je jeho konštantná podpora ľavicovo orientovaných voličov, odhadovaná na 40 percent. Druhým sú šikovné triky, ktorými sťažil postavenie opozície. Sem možno zaradiť napríklad urýchlenú registráciu vyše dvoch miliónov nových voličov, ako aj "náhle" priznanie štátneho občianstva pol miliónu kolumbijských prisťahovalcov. Okrem toho, všetci voliči si po odovzdaní hlasu musia dať elektronicky registrovať odtlačok prstov, čo celý proces značne komplikuje. Oficiálne výsledky preto nebudú vyhlásené skôr ako vo štvrtok.
Dôležitú úlohu môže zohrať aj skutočnosť, že Chávezovi sa v poslednom období podarilo medzi obyvateľstvo rozdeliť dve miliardy dolárov sociálnej pomoci. Peniaze pochádzajú z príjmov štátnej ropnej spoločnosti PdVSA. Podľa odhadov pozorovateľov tým miera podpory prezidenta vzrástla až na 46 percent. Opozícia vraj môže rátať len so 40 percentami hlasov. Jej postaveniu neprospelo, že prakticky nemá nijaký spoločný program a že sa ani nezhodla na nejakom protikandidátovi, ktorý by mohol ohroziť Chávezovu pozíciu.
Ten už pre každý prípad oznámil, že v prípade prehratého referenda vyhlási do štyroch týždňov nové voľby, v ktorých opäť nastúpi ako kandidát. "Bizarná situácia," charakterizoval tento vývoj situácie Alberto Ramos z caracaskej pobočky banky Goldman Sachs. Pre podnikateľov však už medzitým nemusí byť rozhodujúce, kto vyhrá. V tomto roku totiž Venezuela očakáva rast hospodárstva o 10 - 12 percent, čo je najviac v Latinskej Amerike. (hn/gaf)

Hrdina chudobných
Päťdesiatročný Hugo Chávez je synom dedinského učiteľa. Ako veliteľ jednotky výsadkárov sa v roku 1989 pokúsil o vládny puč. Skončil však vo väzení. Prezidentom sa stal v roku 1998. Vlna protestov v apríli 2002 ho na 48 hodín z kresla zmietla, armáda sa však priklonila na jeho stranu. Úspešne prekonal aj vlaňajší generálny štrajk. Pre chudobné obyvateľstvo Venezuely je nositeľom nádejí. Veľkodušne rozdáva sociálnu pomoc, ale chudoba rastie napriek tomu. Jeho autoritársky štýl ľaká podnikateľov, odbory i cirkev. Jeho vzorom sú osloboditeľ Južnej Ameriky Simon Bolívar a Fidel Castro.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:41