Facebook
StoryEditor

Facebook čelí závažným obvineniam. K prominentom mal iný prístup, píše sa v uniknutom dokumente

25.09.2021, 08:05
Autor:
ČTKČTK
K zverejneniu interných dokumentov prispeli samotní zamestnanci spoločnosti.

Spoločnosť Facebook tento týždeň čelí viacerým obvineniam ohľadne svojho vnútorného fungovania. Ich prevažnú časť zverejnil denník The Wall Street Journal.

Obvinenia vychádzajú z interných dokumentov, čo znamená, že na ne upozornili a k ich zverejneniu prispeli zamestnanci Facebooku, napísal server BBC. Spoločnosť Facebook sa proti obvineniam ohradila a okrem iného uviedla, že dokumenty, ktoré denník použil, nie sú aktuálne.

Z dokumentov, na ktoré odkazuje okrem iného vyplýva, že mnoho celebrít, politikov a vysoko postavených užívateľov malo na sociálnej sieti facebook odlišné pravidlá ohľadom toho, aký obsah môžu zverejňovať.

Spoločnosť Facebook v tomto prípade pripustila, že výhrada ohľadom systému kontroly XCheck je relevantná. Obhajuje sa však tým, že tento systém bol navrhnutý tak, aby obsahoval ďalší krok, ak si zverejnený obsah žiadal hlbšie pochopenie.

Nekalé aktivity

Americký hospodársky plátok ďalej poukázal na to, že zamestnanci Facebooku pravidelne upozorňovali na aktivitu drogových kartelov a obchodníkov s ľuďmi na sociálnej sieti. Reakcia spoločnosti bola údajne "slabá".

V novembri 2019 napríklad odvysielal arabský kanál BBC reportáž o predaji pomocníkov v domácnosti prostredníctvom sociálnej siete Instagram. Z interných dokumentov Facebooku vyplýva, že spoločnosť už skôr o tomto probléme vedela.

Podľa Wall Street Journal zasiahla až vtedy, keď firma Apple pohrozila, že stiahne jej produkty zo svojho obchodu App Store. Kritici upozorňujú, že Facebook nemá prostriedky na to, aby moderoval všetok obsah na svojej platforme a chránil 2,8 miliardy užívateľov.

David Kirkpatrick, autor knihy The Facebook Effect, povedal v podcaste BBC Tech Tent, že podľa neho nemá Facebook motiváciu obsah mimo Spojených štátov regulovať.

Čo sa týka práce s dezinformáciami, tá sa vlani z 83 percent zameriavala na Spojené štáty, pripomenul Kirkpatrick štatistiku Wall Street Journal.

Facebook pritom z 90 percent pôsobí mimo USA, uviedol. A má podľa neho negatívny vplyv na politiku v krajinách ako Filipíny, Poľsko, Brazília, Maďarsko či Turecko.

Facebook tiež čelí žalobe skupiny svojich akcionárov. Tí okrem iného tvrdia, že platba Facebooku vo výške päť miliárd dolárov  americkej Federálnej obchodnej komisii za vyriešenie škandálu s dátami 87 miliónov užívateľov facebooku, ktoré neoprávnene získala spoločnosť Cambridge Analytica, bola tak vysoká preto, že mala ochrániť Marka Zuckerberga pred zodpovednosťou.

Problematický Instagram

Spoločnosť Facebook uviedla, že k prebiehajúcemu právnemu sporu nemá čo povedať. Denník The New York Times tento týždeň naznačil, že sa Facebook snaží do spravodajských kanálov užívateľov dostať obsah, ktorý je voči spoločnosti zhovievavý.

Noviny uviedli, že projekt Amplify bol navrhnutý tak, aby "ľuďom ukazoval pozitívne príbehy o sociálnej sieti". Facebook uviedol, že v jeho systémoch radenia správ nedošlo k žiadnym zmenám.

Ďalšiu kritiku si spoločnosť Facebook vyslúžila za to, že si bola vedomá toho, že Instagram je pre mnoho násťročných "toxickým" miestom.

Vyplynulo to z jej prieskumu, ktorého výsledky ale nezverejnila. Tridsaťdva percent dospievajúcich dievčat v ňom uviedlo, že keď sú nespokojné so svojím telom, Instagram tento pocit ešte umocňuje.

Televízia Fox News tento týždeň uviedla, že človek, ktorý stojí za únikom tohto dokumentu, odhalí svoju identitu a bude spolupracovať s Kongresom.

Na základe knihy The Contrarian o investorov Petrovi Thiele, podporovateľmi bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, médiá tento týždeň tiež informovali o dohode, ktorú v októbri 2019 pri večeri v Bielom dome dosiahli Zuckerberg a Trumpov zať Jared Kushner.

Zuckerberg údajne prisľúbil, že Facebook "sa bude naďalej vyhýbať účinnej kontrole politických výrokov". Trump sa mal na oplátku vyhnúť regulácii Facebooku.

01 - Modified: 2021-08-26 09:40:55 - Feat.: 0 - Title: Už poznajú muža, ktorý sa pokúsil znásilniť mladé dievča. Našli ho vďaka Facebooku 02 - Modified: 2021-08-30 18:23:16 - Feat.: 0 - Title: Messenger oslavuje desať rokov. Facebook mu preto pridelil nové funkcie 03 - Modified: 2021-09-15 15:59:54 - Feat.: 0 - Title: Instagram spôsobuje duševné problémy. Firma o tom roky vie, ale tají to 04 - Modified: 2021-09-16 10:27:30 - Feat.: 0 - Title: Technologická skupina FAANG silno rastie. Na pozíciu lídra má našliapnuté Apple 05 - Modified: 2021-09-17 12:30:01 - Feat.: 0 - Title: Pandémia na internete má vážne dôsledky. Ľudia konajú v strachu, varuje pre HN psychologička 06 - Modified: 2021-09-22 08:53:34 - Feat.: 0 - Title: Facebook reaguje na kauzu „Facebook Files“. Od roku 2016 investoval do bezpečnosti 13 miliárd dolárov
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 04 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 05 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:10