Youtube
StoryEditor

V Kolumbii sa potopila štvorposchodová výletná loď, utopilo sa najmenej deväť ľudí

26.06.2017, 07:32
Autor:
ČTKČTK
Podľa svedkov aj fotografií bola loď zrejme preťažená. Stále je nezvestných 28 osôb.

Na severozápade Kolumbie sa v nedeľu potopila výletná loď s asi 170 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Podľa miestnych úradov si nešťastie vyžiadalo najmenej deväť obetí a ďalších 28 osôb je nezvestných. Podľa prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorý dorazil na miesto nešťastia, je obetí zatiaľ šesť.

"Máme oficiálne deväť mŕtvych, 99 ľudí sme vytiahli z vody vzápätí po potopení lode a ďalších štyridsať sa zachránilo vlastnými silami. Evidujeme však 28 ľudí, ktoré ich príbuzní hľadajú," uviedla Margarita Moncadová z oddelenia pre núdzové situácie departementu Anioquia.

Štvorposchodová výletná loď Almirante sa potopila asi o druhej hodine popoludní miestneho času na jazere Guatapé, ktoré leží zhruba 70 kilometrov západne od Medellínu. Na videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach, je vidieť, ako sa loď potápa a okolo nej sa schádzajú malé loďky pasažierom na pomoc.

Kolumbijská tlač citovala krátko po nešťastí riaditeľa nemocnice v mestečku Guatapé Eduarda Riveru, podľa ktorého boli do jeho nemocnice privezená tri mŕtve telá.

Miestne úrady zatiaľ neuviedli informácie k prípadnej príčine nehody, podľa svedkov aj fotografií bola však loď zrejme preťažená.

"Povedali nám, nech sa presunieme na jednu stranu, potom zas na druhú a nakoniec dopredu, potom sa loď začala potápať," opísala situáciu jedna zo zachránených Nora Pérezová. Dodala, že loď sa potopila krátko potom, čo opustila mólo. Uviedla tiež, že kapitán opustil loď ako jeden z prvých.

Na videu zachytávajúcom potopenie lode je tiež vidieť, že pasažieri nemajú záchranné vesty. Podľa niekoľkých účastníkov osudnej plavby, ktorých citovala kolumbijský tlač, nedostali pasažieri pred cestou žiadne inštrukcie, čo majú v prípade núdze robiť.

"Moje deti plakali a ja som kričala: zachráňte mojej deti, zachráňte moje deti," povedala jedna z turistiek, ktorá mala šťastie, že sedela až na hornej palube. Najviac ľudí však bolo na prvom poschodí lodi.

01 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 02 - Modified: 2024-04-07 21:22:09 - Feat.: - Title: Pri pobreží Mozambiku stroskotala loď, o život prišlo vyše 90 ľudí 03 - Modified: 2024-04-03 07:00:00 - Feat.: - Title: Fenomén Titanic: Pokusov o zostrojenie repliky slávnej lode bolo mnoho. Tento sa však môže podariť, vypláva už čoskoro 04 - Modified: 2024-03-27 22:49:04 - Feat.: - Title: Kolumbijská armáda zadržala loď s rekordným množstvom kokaínu 05 - Modified: 2024-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:47