StoryEditor

Prvé výročie americko-britskej invázie do Iraku v znamení diskusie o oprávnenosti vojny

18.03.2004, 23:00
Americký prezident George W. Bush včera poďakoval vojakom za službu odvedenú "v krušných hodinách histórie slobody" pri príležitosti prvého výročia vojny v Iraku. Ďakujem vám za dobre odvedenú službu vlasti, povedal prezident. V reakcii na kritiku o oprávnenosti vojny v Iraku, vyhlásil, že "bude Ameriku brániť v každej chvíli".

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu prijala v stredu krátku štvorbodovú rezolúciu oceňujúcu amerických vojakov a obyvateľov Iraku pri príležitosti prvého výročia vojny v Iraku. Avšak až po ostrej debate o tom, či bola oprávnená a či je po nej svet bezpečnejším. Demokrati vyhlásili, že výlučne republikánmi pripravená rezolúcia má za cieľ odobriť defektnú politiku prezidenta Georgea W. Busha, kým republikáni uvádzali, že zosadenie Saddáma Husajna bolo jednoznačným víťazstvom v boji proti terorizmu. Pred Kapitolom medzitým odporcovia ofenzívy v Iraku, vrátane rodín vojakov, protestovali proti politike vlády.
Rok po začatí vojny sa pritom Irak nachádza v hlbokej neistote v súvislosti so svojou budúcnosťou, a to pre zlú bezpečnostnú situáciu, napätie medzi náboženskými skupinami a prekážky v politickom procese. Aspoň, že ekonomická situácia sa zlepšuje, uviedla z Bagdadu agentúra AFP.
Krvavý atentát v stredu večer v bagdadskom hoteli opäť ukázal, že po ročnej okupácii sa koaličným silám nepodarilo presadiť v krajine pokoj. Iračania, ktorí po páde režimu Saddáma Husajna dúfali v ukončenie násilia, sú sklamaní. Útoky proti irackým policajtom, ktorých už zahynulo vyše 600, alebo proti americkým vojakom (300), sú takmer každodenné a obyvatelia sa tiež stávajú obeťami.
Väčšina Iračanov je proti pokračujúcej okupácii zahraničnými silami a proti zasahovaniu okupantov do politického procesu.
V tejto dosť pochmúrnej situácii je nutné hľadať dobré signály v ekonomickej rovine. V Iraku sa objavujú náznaky oživenia, pričom krajina musí prekonávať ohromné hospodárske oneskorenie, ktoré vzniklo dlhoročným centralizmom a 13 rokmi medzinárodných sankcií. V posledných týždňoch sa podpísali prvé veľké zmluvy na obnovu krajiny, ktoré by podľa koalície mali znížiť nezamestnanosť a posilniť ekonomiku. Čoskoro by ťažba ropy mala dosiahnuť predvojnové objemy. Stabilizoval sa tiež kurz irackej meny. Napriek mnohým ťažkostiam sa zvyšuje u obyvateľov spotreba, najmä áut, televízorov, satelitných prijímačov a mobilov.

01 - Modified: 2002-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viktória Špidlová si na slávu nepotrpí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:43