Reuters
StoryEditor

Xenofóbia, strach a zastrašovanie. Putinovo Rusko je ako vystrihnuté z Orwellovho románu

01.07.2017, 00:00
Autor:
dlmdlm
Rusko študujem už 45 rokov a v máločom ma ešte dokáže šokovať. Avšak tento mesiac som sa naozaj zdesil.

Nie preto, že som sledoval, ako nevinných mladých ľudí na uliciach ruských miest zatýkali násilnícke poriadkové jednotky, nie preto, že mňa samotného zatkli a vypočúvali sedem hodín - hoci tieto incidenty tiež zohrali svoju rolu - ale v dôsledku toho, čo som zažil v štúdiu ruskej štátnej televízie, píše Angus Roxburgh pre britský portál The Guardian.

V "Deň Ruska", 12. júna, protestovali tisíce ľudí v centrálnej Moskve proti Vladimirovi Putinovi a jeho kleptokratickému režimu. Nasledujúce zatýkanie bolo úplne nelogické. "Národná garda" v čiernych uniformách náhodne zatýkala ľudí po päticiach. Mohli ste držať ruskú vlajku (v Deň Ruska!), mohli ste skandovať "Rusko bez Putina", mohli ste sa len prizerať, alebo ste mohli - v jednom prípade - vysvetľovať redaktorovi, prečo ste Putinovým stúpencom - nič vás neochránilo.

O týždeň neskôr som sa v provinčnom meste Nižnij Novgorod so skupinou turistov zúčastnil študijného zájazdu, v rámci ktorého som sa stretával s politikmi, expertmi, aktivistami. Mojou úlohou, ako experta na vnútorné vzťahy, bolo viesť diskusie a pomôcť účastníkom získať pocit z Putinovho Ruska. Čoskoro sa ukázalo, že o tom, že v Rusku vzniká policajný štát, sme ani nemuseli diskutovať.

Hovorili sme s predstaviteľom Putinovej vlastnej strany počas raňajok v hoteli, keď tam vrazila skupina tajných policajtov, sprevádzaných kameramanom, a odviedla nás na políciu. Tam ma držali sedem hodín a vypočúvali ma ohľadne toho, čo "v skutočnosti" v Rusku robím.

Môj vyšetrovateľ nedokázal pochopiť koncept "študijného zájazdu". Turisti by mali chodiť po Červenom námestí a navštíviť Boľšoj teatr, nie hovoriť s politikmi alebo navštíviť zóny ekologických katastrof či stretávať sa s dospievajúcimi priaznivcami Putinovho úhlavného nepriateľa Alexeja Navaľného.

Zdalo sa, že o mne vedeli všetko - aj to, že ma zo Sovietskeho zväzu v roku 1989 vyhostili. Prečo som predstieral, že som turista, keď som v skutočnosti novinár? Odmietli mi dať čokoľvek na jedenie aj na pitie. Po štyroch hodinách mi dovolili spojiť sa s britským veľvyslanectvom v Moskve, ktoré trvalo na tom, aby mi aspoň dali vodu a umožnili mi kontakt s právnikom. Nakoniec ma pustili s malou pokutou, ale nie skôr, než som bol donútený podpísať falošné vyhlásenie, že som "porušil podmienky svojho víza".

Späť v Moskve nás pozval Anatolij Kuzičev, moderátor politickej televíznej diskusnej relácie, aby sme sedeli v štúdiu počas živého vysielania prvého programu štátnej televízie. Témou mala byť diskusia o výročí Hitlerovej invázie do ZSSR - v skutočnosti to však bola hodinka nenávisti voči Ukrajine, Poľsku a komukoľvek, kto sa odvážil kritizovať Rusko.

V Orwellovom románe 1984 sa sa občania stretávajú na "Týždni nenávisti", počas ktorého sa na obrazovke objaví tvár najväčšieho štátneho nepriateľa a publikum na neho vykričí svoju nenávisť.

Tu, v ruskom štúdiu, sa na obrazovke objavila fotografia muža, zatknutého na Ukrajine za to, že niesol sovietsku vlajku, a ukrajinská "expertka" smela vysvetliť, prečo sú na Ukrajine zakázané komunistické symboly. Počas niekoľkých sekúnd ju prekričali dvaja agresívni muži, ktorí sa jej posmievali a označovali ukrajinskú vládu za nacistickú a rusofóbnu. Jej jedinou rolou, zdalo sa, bolo fungovať ako boxovacie vrece. Po vysielaní som sa jej opýtal, prečo sa necháva tak ponižovať. Mlčky sa ku mne obrátila chrbtom.

Jeden z moderátorov, Arťom Šejnin, veterán sovietskej vojny v Afganistane, pochodoval po štúdiu ako explodujúci balík arogantného primitivizmu a umelej nenávisti. Preklínal poľský parlament za to, že schválil odstránenie pamätníkov sovietskej okupácie ich krajiny. "Nebudem sa toho slova zdráhať," povedal, "tí ľudia sú kurvy, zvieratá ..." Pľul tie slová s dokrivenou perou do kamery.

Vedľa mňa sedela mladá produkčná, sotva dvadsaťročná, ktorej úlohou bolo organizovať potlesk. Kedykoľvek moderátor povedal niečo naozaj sprosté, tleskla - a dala tak signál publiku, aby začalo náruživo aplaudovať - ​​a potom asi po štyroch sekundách vydala signál, aby sa potlesk zmiernil a ustal. Videl som už v ruskej televízii podobné relácie a považoval som ich za odporné a primitívne, ale vidieť to naživo ma zanechalo v nemom úžase. Počas reklamnej pauzy som sa na ňu obrátil a opýtal sa jej, či čítala Georgea Orwella. V živote o ňom nepočula.

Ruský spisovateľ Nikolaj Gogoľ kedysi opísal Rusko ako trojku - koč ťahaný troma koňmi - ktorú počas rýchlej jazdy okolitý svet obdivuje. Kedysi sa Putin skutočne usiloval o obdiv. Keď som pracoval ako poradca Kremľa v prvých rokoch Putinovej vlády, pamätám sa, že som radil jeho hlavnému propagandistovi, že ak sa chcú naozaj usilovať o dobré vzťahy so Západom, mali by sa obrátiť chrbtom voči komunizmu a správať sa ústretovo voči krajinám, ktoré kedysi okupovali.

V dnešných dňoch sa uchádza Rusko o ústretovosť sveta ako gangster, nie ako milenec. Podľa toho, čo som videl, tiahnu dnes ruskú trojku tri staré kobyly: xenofóbia, strach a zastrašovanie. A trojka sa rúti späť do zdiskreditovanej minulosti.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:32