trump duda 2Reuters
StoryEditor

Budúcnosť Západu je v ohrození. Trump vo Varšave kritizoval Rusko a vyhrážal sa Kimovi

06.07.2017, 11:27
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump vo svojom popoludňajšom prejave vo Varšave povie, že budúcnosť Západu je v stávke, ak bude národom a ich občanom schádzať odhodlanie. Odsúdi "konštantnú zakrádajúcu sa vládnu byrokraciu" a vyzdvihne suverenitu národov. Vyplýva to podľa tlačových agentúr z úryvkov príhovoru, ktoré Biely dom zverejnil v predstihu.

"Skúsenosť Poľska nám pripomína, že obrana Západu spočíva nielen v prostriedkoch, ale aj vo vôli obyvateľov k nej," povie podľa agentúr Trump okolo 13:00 vo svojom prejave k obyvateľom na námestí Krasińských. Zhruba o hodinu neskôr odletí do Hamburgu na summit skupiny veľkých ekonomík G20.

Západ sa podľa Trumpa nestal významným "vďaka papierovaniu a predpisom", ale pretože ľudia mohli "uskutočňovať svoje sny" a snažiť sa o dosiahnutie svojich cieľov.

"Musíme spoločne čeliť silám, či už vychádzajú zvnútra alebo zvonku, ktoré sa snažia tieto hodnoty ohroziť a vymazať väzby týkajúce sa kultúry, viery a tradície. Tie nás robia tým, kým sme," uvedie šéf Bieleho domu. Zásadnou otázkou dneška podľa neho je, či má Západ vôľu prežiť.

Trump vo Varšave kritizoval Rusko za správanie, ktoré podľa neho vedie k destabilizácii. Na tlačovej konferencii po stretnutí s poľským prezidentom Andrzejom Dudom okrem iného tiež označil raketové testy Severnej Kórey za "hanebné" konanie a povedal, že USA kvôli tomu zvažujú "veľmi prísne veci".

Rozhovorom s Dudom odštartoval Trump program dnešnej návštevy Varšavy. Teraz sa v poľskej metropole zúčastňuje summitu 12 krajín strednej a východnej Európy, než odletí do Hamburgu na summit skupiny veľkých ekonomík G20.

Trump pred novinármi vyzdvihol príspevok Poľska v boji proti terorizmu nasadením svojich vojakov v Iraku a Afganistane, vrátane toho, že Poľsko ako jeden z mála členov NATO plní svoje finančné záväzky voči aliancii. Poukázal tiež na to, že Poľsko a USA spolupracujú s cieľom vyrovnať sa s "destabilizujúcim správaním Ruska".

V súvislosti s najnovším severokórejským raketovým testom, pri ktorom Pchjongjang zrejme vyskúšal medzikontinentálnu balistickú raketu, šéf Bieleho domu znovu vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo "veľmi, veľmi zlému správaniu" KĽDR. Zároveň povedal, že zvažuje "veľmi prísne veci" v reakcii na "hanebné" konanie Severokórejčanov. Hneď však poznamenal, že to neznamená, že tieto bližšie nespresnené kroky budú uplatnené.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:03