hamburg radikáliReuters
StoryEditor

Radikáli vyčíňali aj po skončení summitu. Starosta Hamburgu čelí ostrej kritike

09.07.2017, 08:55
Autor:
ČTKČTK
Ani koniec summitu krajín G20 nepriniesol do ulíc severonemeckého Hamburgu pokoj.

V noci na dnes ďalej pokračovali strety demonštrantov s políciou, ktorá okolo polnoci znovu nasadila aj vodné delá a slzný plyn, informovala agentúra DPA. Rozohnať sa protest niekoľkých stoviek ľudí policajti rozhodli údajne potom, čo na nich demonštranti začali hádzať fľaše a dlažobné kocky. Niekoľko ľudí polícia zadržala, niekoľko policajtov utrpelo zranenia. Nad ránom ale zavládol v meste pokoj.

Summit krajín G20, ktorý v Hamburgu začal v piatok a skončil v sobotu, sprevádzalo po celý čas násilie v uliciach. Ľavicoví radikáli, ktorí protestovali proti kapitalizmu a globalizácii, rabovali obchody, zapaľovali autá, útočili na policajtov a blokovali príjazdové cesty na miesto rokovania štátnikov. Priebeh záverečných demonštrácií v sobotu večer, na ktorých sa zúčastnilo asi 55 000 ľudí, bol ale ešte relatívne pokojný.

Situácia sa v štvrti Schanzenviertel opäť vyostrila až krátko pred polnocou, keď podľa polície začali demonštranti zasahujúcu policajtov napádať. Časť zo zhruba šesťsto prítomných bola tiež zahalená, zdôvodnila zásah polícia. Na miesto dorazila aj špeciálna jednotka, nakoniec sa ale stiahla a prácu prenechala radovým policajtom.

Polícia od začiatku protestov do dnešného rána zadržala v súvislosti s demonštráciami proti summitu G20 v Hamburgu celkom 188 osôb.

Pod tlak sa kvôli násilným protestom v uliciach dostal hamburský starosta Olaf Scholz, ktorý pred summitom obyvateľom druhého najväčšieho nemeckého mesta sľuboval, že si konajúci sa summit ani nevšimnú. Naposledy ho kritizoval napríklad predseda policajných odborov (DPG) Rainer Wendt. "Zosmiešňoval nás, keď sme varovali pred nepokojmi," uviedol. Scholz by sa podľa neho mal "porúčať".

Scholz už vyjadril poľutovanie, že sa nepodarilo dodržať sľub, ktorý dal občanom. Polícia podľa neho ale "robila, čo mohla". Situáciu úrady však nepodcenili, uviedol starosta. O pokoj v uliciach Hamburgu sa staralo viac ako 20 000 policajtov, zhruba dve stovky ich v uplynulých dňoch utrpeli zranenia.

"Skvelú prácu" nemecká polícia odviedla tiež podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa. "Všetci sa cítili úplne v bezpečí napriek anarchistom," napísal na twitteri pred odletom do USA.

Ku kritike protestujúcich, ktorí sa uchýlili k násiliu, sa v príspevku zverejnenom dnes v denníku Bild am Sonntag pripojil minister zahraničia. "Obraz Nemecka u medzinárodnej verejnosti udalosti v Hamburgu silne narušia," uviedol šéf diplomacie Sigmar Gabriel. Politický motív protestov bol podľa neho len zámienkou a páchateľom výtržností išlo len o násilie. "Páchatelia sa nijako nelíšia od neonacistov a ich podpaľačských útokov. S údajne 'ľavicovými motívmi' to nemá nič spoločné," dodal Gabriel.

01 - Modified: 2024-02-25 19:56:21 - Feat.: - Title: "Nemecko zostáva farebným." Desaťtisíce ľudí v Hamburgu demonštrovali proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-12-22 20:16:08 - Feat.: - Title: Severozápad Európy zasiahli lejaky a silný vietor, dvaja ľudia prišli o život 03 - Modified: 2023-12-03 13:04:50 - Feat.: - Title: Ľahká skupina pre Slovákov na Eure? Krotil by som prehnaný optimizmus, reaguje Greško po žrebe 04 - Modified: 2023-11-08 13:05:20 - Feat.: - Title: V škole v Hamburgu sa zabarikádovali dvaja ozbrojení, zasahuje polícia 05 - Modified: 2023-11-06 06:57:28 - Feat.: - Title: Letisko v Hamburgu po rukojemníckej dráme obnovilo normálnu prevádzku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:01