StoryEditor

Hmyz vo vašom byte: Ako sa ho môžete zbaviť

09.12.2017, 23:00
Vo vašom dome alebo byte môže spolu s vami žiť aj 50 druhov hmyzu a ani o tom neviete.

Je to hmyz, ktorý nepotrebuje ísť von, mnoho generácií žije iba s vami dnu, po nociach si z vás cicia krv alebo vyžiera vaše klobásky a určite je vám za ne vďačný. O tom, čo všetko môžeme mať doma, hovorí ĽUBOMÍR VIDLIČKA (55). Patrí medzi najvýraznejších entomológov, a nielen pre jeho výšku. Je odborník, ktorý opísal mnoho nových druhov hmyzu zo sveta, najmä švábov.

Téma

Skúmate hlavne šváby, nejaké chováte aj teraz v kancelárii v škatuľke. Máte niečo aj doma?
V záhrade. Vlani som prišiel z vonku zo záhrady a pozerám, že po košeli mi behá šváb. Chytil som ho a bol to nejaký druh, ktorý nepoznám! Nemalo by sa mi stať, aby som nepoznal druh, ktorý žije na Slovensku. Porovnal som ho so všetkými európskymi druhmi a zistil som, že nepochádza z Európy. Zaujalo ma, čo to mám v záhrade, ale mal som iba toho jediného jedinca. Už som sníval o jeho opise, ale z jedného exemplára som nechcel robiť ďalekosiahle závery, tak som čakal. Ideálne by bolo, keby bol párik – samček aj samička. Teraz po roku som chytil ďalšieho, znova u mňa v záhrade.

Takže to nebola náhoda?
Nebola. Prehľadal som záhradu a chytil som viacerých, našiel som priestor, kde žijú. Zatiaľ na jedinom mieste na troch štvorcových metroch. Nakoniec sa ukázalo, že je to druh opísaný z Maroka a Alžírska. Neviem, ako sa dostali zo severu Afriky práve do záhrady entomológa v Rači. Všetci sa mi smiali, že sa zaoberám švábmi a nájdem na Slovensku nového práve u mňa.

Nikdy ste v Maroku a v Alžírsku neboli?
Nebol, ja som ho určite odtiaľ domov nepriniesol. Ale jedna vec je doniesť si ho nechtiac v batožine, druhá vec je, že sa uchytí a prežije aj zimu. Keby sa uchytil každý druh hmyzu, ktorý sa s tovarom a v batožine prevezie na Slovensko, mali by sme tu každý rok stovky nových druhov. Ale nemáme, tak ma prekvapilo, že tento prežil.

Nechali ste si ho tam, v záhrade?
Nechal, potrebujem, aby ich bolo viac. Našiel som aj mladé, aj vajíčka, nechcel som ich veľmi narušiť. Takže za domom mám domácu výskumnú stanicu. Ukazuje sa, že to je invázny druh, už ho objavili aj v Nemecku a vo Francúzsku.

Šíria sa sem aj iné šváby, ktoré tu predtým neboli?
Pred štyrmi – piatimi rokmi mi kamarát doniesol švábov, ktoré sa mu veľmi rozmnožili v záhrade. Bol to druh, ktorý pochádza zo Stredomoria. Pôvodne bol rozšírený len po južné svahy Álp vo Švajčiarsku a po roku 1985 prenikol cez Alpy a začal sa šíriť po Európe smerom na sever a na východ. Došiel aj na Slovensko. Preniká aj do ľudských príbytkov, ale žije najmä v predzáhradkách. Mňa ako entomológa taká vec poteší, ľudí, ktorí ich doma majú, nepoteší.

Vy patríte medzi tých, ktorí objavujú nové druhy a aj im dávate mená. Koľko je na svete ľudí, ktorí sa venujú švábom a vedia opísať nové druhy?
Taxonómii recentných (klasifikovaním súčasných) švábov sa vo svete venuje asi desať ľudí. Takže spracúvam aj materiál o šváboch nachytaných inými entomológmi. Práve tento rok som opísal nový druh jaskynného švába, ktorého našli jaskyniari z parížskeho múzea v jaskyni vo Vietname. Teraz idem opisovať nové „svietiace“ šváby z Ekvádora.

Na svete sú množstvá druhov hmyzu. Ako viete, že ešte niektorý druh nebol opísaný?
Je to o praxi, človek sa v tom roky musí pohybovať, aby vedel, čo už bolo opísané a čo nebolo. Keď prídem na niečo potenciálne nové, zoženiem si všetku literatúru, ktorá bola publikovaná o rode, pozriem si databázy všetkých druhov, opisy a zistím, či sa dá určiť ...

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. december 2025 15:52