StoryEditor

Známy český fotograf Jan Saudek: Som zbabelec a podvodník. Žijem si ako prasa v žite

Keď hovoríte s osemdesiatdvaročným JANOM SAUDKOM o umení, o histórii, o politike a, samozrejme, o ženách, máte pocit, že má o polstoročie menej. Minimálne.

A to si už tento otec trojročnej dcérky ani nefarbí vlasy. Zato býva taký ironický, že nie je ľahké vždy poznať, čo myslí smrteľne vážne. Najviac mi vŕtalo hlavou, či svetoznámy fotograf naozaj tak veľmi túži po metáli od českého prezidenta. Asi áno.

Téma

Pijete, alebo ste na seba prísny?
No... Minule som sa o pol tretej v noci prebral na záhrade. To ešte bolo celkom teplo, ale už na mňa padala rosa. A tiež som prevrátil svietnik, ale pod svietnikom býva tma. A tiež je pravda, že kto sa veľa pýta, veľa sa dozvie. Jednej dievčiny som sa vypytoval, aký bol jej bývalý milenec, a ona mi povedala také veci, že som bol takýto maličký. Väčšina českých mužov sa domnieva, že sú skvelí šoféri a úžasní milenci. Ale nie je to tak. Mal som francúzske milenky, ktoré mi povedali, že najlepší milenci sú Juhoameričania. Že Francúzi stále pijú pivo a sú leniví. Toto počuť od rodenej Francúzky a navyše absolventky Sorbonny je zaujímavé. Všetky tri moje francúzske milenky Sorbonnu absolvovali, ale navzájom sa nepoznali. Všetky boli bezdetné.

Vy ale deti máte. Trinásť, ak sa nemýlim.
Na mojom živote však nie je vôbec nič zaujímavé. Už dvanásť rokov môžem jazdiť zadarmo, takže vleziem do električky a nejaká pani sa pýta: „Majstre, čo je nového?“ A ja: „Mám trojročnú dcéru a tá má šesťdesiatročnú sestru.“ A ona mi hovorí: „To je normálne.“ No je to normálne? Zisťoval som, či skutočne mal po osemdesiatke dieťa Charlie Chaplin, ale nebola to pravda. Ja ho mám. A to je dobré, nie?

Je.
Nie. Je to bezohľadné. Pretože až to dieťa pôjde na birmovku, tak tu, samozrejme, už nebudem.

Tak prečo ste si zaobstarali ďalšie dieťa?
Keby som mojej dáme neurobil dieťa, tak ma opustí. Vôbec najlepší spôsob, ako sa zoznámiť s dievčaťom, je spraviť jej dieťa. Vrelo odporúčam.

V osemdesiatke to asi všetkým nejde...
Všetkým asi nie. Ja tiež chodím medzi dedkov. Bývalí majstri republiky, gymnasti, vzpierači... ich jedinou témou je televízia: „Díval si sa včera? Bola tam tá... jej otec je tiež herec. Ten, no vieš kto?“ Navyše majú všetci načúvacie prístroje a skoro nič nepočujú. To je skľučujúce.

Športujete?
Tohto roku som ešte preplával Vltavu. Chodím na nuda pláž, ale tentoraz som si prezieravo vzal plavky. Je to vyše šesťdesiat metrov, plávalo sa mi dobre, trochu ma unášal prúd, ale keby som plával aj nazad, mohol by som sa potopiť a zomrieť, čo ešte nemám v úmysle. Späť som radšej išiel po moste a plavky sa hodili.

To bolo v zime?
Nie, v júli. Nie som otužilec. Som zbabelec. A podvodník.

O svojom strachu vo svojej novej knihe Dvaja píšete stále.
Pretože som naozaj zbabelec. Mám strach (Otáča sa na o 45 rokov mladšiu manželku Pavlínu). Dáma potvrdí, že nám do auta naskočilo dievča, ktoré chcel zavraždiť milenec. Doviezol som ju pred dom, kde si ju vyzdvihla matka, ale on už tam pribiehal a chcel im rozmlátiť dvere. Počítal som s tým, že ma môže zabiť, ale považoval som za povinnosť ju k tým dverám odprevadiť. Bol to mladý, rozzúrený chlapec, ktorý ma mohol skopať do guľata. Vtedy som sa bál, ale urobiť som to musel. Šoférovala Pavla, ktorá bola navyše tehotná. Teda ona je v skutočnosti Pavlína. Moja matka bola naopak Pavla a tvrdila, že je Pavlína.

Ste šťastný?
Mám mladú ženu, dedičky a je teda pre koho pracovať. Vlastne by som mal byť veľmi šťastný.

Ale?
Ale som... niečo ako spevák Neil Diamond. Žil krásne, mal skvelé deti, ktoré mu spievali zbory v pozadí, ale on stále spieval o bolesti a ako je sám. To je životný štýl. Inak mi nič nechýba. Žijem si ako prasa v žite.

A pri tom cítite smútok?
Aký smútok? Ožeriem sa a som šťastný. Od tých dedkov sa líšim v tom, že chcem ešte niečo ur...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 21:07