StoryEditor

Klíma mení všetko. Lyžovanie už nebude také masové

15.01.2018, 23:00
Dnešní šesťdesiatnici si ako deti mohli aj na nížinách každú zimu zalyžovať na svahoch pri dome.

Súčasné deti takú možnosť už zväčša nemajú, globálne otepľovanie spôsobilo, že snehu v nižších polohách je menej. Klimatológ prof. RNDr. MILAN LAPIN (69) hovorí, že v pomerne krátkom čase môžu mať problémy aj v niektorých lyžiarskych strediskách, vo výške pod 800 metrov sa do nich oplatí investovať čoraz menej. O klimatické štúdie sa preto zaujímajú už aj banky. Čo rozhodne o tom, či poskytnú podnikateľovi úver?

Čo bude so snehom a s lyžiarskymi strediskami na Slovensku o 20 – 30 rokov, ako sa budú vyvíjať slovenské zimy?
Priemerná teplota sa zvyšuje, ale to neznamená, že bude stále teplo. Bude premenlivé počasie, aj v budúcnosti sa vyskytnú také ochladenia, že sa bude dať lyžovať aj v nižšie postavených strediskách, no nie tak často ako v minulosti. Za mojich mladších rokov sme sa lyžovali v Bratislave na Kamzíku a nad Račou na slalomovej dráhe takmer každú zimu na prírodnom snehu. Lenže odvtedy sa oteplilo a dnes si tam už tak často nezalyžujete. Tak sme si zvykli a chodíme sa lyžovať vyššie do hôr.

Slovensko je stále určitým rajom pre lyžiarov, na 5,3 milióna obyvateľov je okolo 130 stredísk. V budúcnosti to tak nebude?
V súčasnosti sa naozaj môžeme považovať za jedných z naj z hľadiska počtu lyžiarskych stredísk na počet obyvateľov, ale v budúcnosti z tých 130 stredísk bude podľa mňa prosperovať možno polovica. Vo veľkej časti z nich nebudú v zime vždy dobré podmienky na prírodný sneh, ale sme vnútrozemská oblasť, v ktorej býva občas v zime poriadne chladno. Ak sa majitelia stredísk zabezpečia tak, aby mohli vyrobiť dostatočné množstvo technického snehu počas prechodných ochladení, budú fungovať.

Sú už dnes prognózy, kde sa ešte oplatí investovať do lyžiarskych stredísk a kde už nie?
Áno, aj nedávno sme spracovali štúdiu a jednoznačne odporúčame nadmorskú výšku nad 800 metrov nad morom. Rozdiel je, samozrejme, medzi západnou a východnou časťou Slovenska, na východe je približne o dva ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
25. apríl 2024 18:01