StoryEditor

40-tisíc kilometrov diaľnic za desať rokov. Čína nám ukazuje dlhý nos

22.02.2018, 13:14
Zatiaľ čo my sa hádame o kvótach pre migrantov, Čína ide dopredu obrovským tempom.

Európa sa v porovnaní s Čínou dostáva do závozu, varuje slovenský expert, profesor Peter Baláž, vedúci katedry medzinárodného obchodu na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity.

Číňania skupujú európske firmy, patenty, nápady, skupujú tiež ťažobné spoločnosti, aby mali suroviny. Mladých ľudí posiela vo veľkom do najlepších škôl, pritom len v samotnej Číne študuje na vysokých školách 26-miliónov ľudí. Téma

Pre porovnanie, na vzdelanie ide v Číne 2,5 percenta HDP, na Slovensku 0,5 percenta HDP. Najľudnatejšia krajina sveta vyhlásila tvrdý boj proti korupcii a ekonomiku má naštartovanú smerom do budúcnosti, čo sa Európe nedarí.

Okrem iného preto, že sú neustále niekde voľby, európski politici tak nechcú robiť tvrdé reformy, lebo by ich voliči nezvolili a európske krajiny sa na ničom dôležitom nevedia dohodnúť. Z pohľadu budúcnosti riešia ničotné interné problémy, ktoré hospodárstvo neposúvajú dopredu tak, ako ho posúva Čína.

Musí to skončiť, tvrdí profesor Baláž: „Svet sa iba pozerá, čo sa v Číne deje a zaoberá sa takými ekonomicky impotentnými témami ako ochrana disidentov a podobne. Európski politici si v zajatí vlastných volebných agend neuvedomujú čo sa v Ázii deje, a už vôbec nie sú schopní dohodnúť sa na protiopatreniach.“
Bude Čína skupovať aj Slovensko?

Celý rozhovor s profesorom Balážom si prečítate v najnovšom vydaní týždenníka Téma

menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
26. apríl 2024 18:23