StoryEditor

Alergia nás dobieha. Čo sa stane, keď sa nebudeme liečiť?

27.02.2018, 17:46
Prečo alergiami trpí čoraz viac ľudí? Dajú sa liečiť? Sú domáce testy na alergie spoľahlivé?

Poznáte francúzsku kreslenú rozprávku Bol raz jeden život? Presne na tú som si spomenula pri rozhovore s imunologičkou a alergologičkou MUDr. JAROSLAVOU OROSOVOU (35). Celý čas som si predstavovala tých malých statočných vojakov v mojom tele, ktorí odháňajú nepriateľov.

Vy ste imunologička a alergologička. Imunita a alergie teda spolu súvisia?
Určite spolu súvisia. Za alergie je zodpovedný náš imunitný systém.

hn

Prečo?
Hlavnú rolu v najbežnejších alergiách, teda v potravinových alebo inhalačných – to sú tie na peľ, roztoče a podobne, zohrávajú takzvané IgE protilátky. Sú jedny z hlavných štyroch druhov protilátok, ktorými disponuje náš imunitný systém. Zvyšné protilátky sa uplatňujú skôr v protiinfekčnej imunite, teda bojujú s infekciami. V protiinfekčnej imunite sa uplatňujú aj IgE protilátky, ale v boji proti parazitom. Náš imunitný systém je totiž ochranca. Buď bojuje proti infekciám, vtedy hovoríme o protiinfekčnej imunite, alebo proti niečomu, čo je vlastné nášmu prostrediu, vtedy hovoríme o alergii. Alergie sú teda súčasťou imunitného systému, a preto lekári venujúci sa tomuto odboru sú imunoalergológovia.

Spomínali ste inhalačné a potravinové alergie. Sú aj ďalšie?
Samozrejme, ešte existujú aj iné druhy. Napríklad kontaktné, ale za tie môže iná časť nášho imunitného systému. Sú to alergie na kovy, chemické látky... Tie však majú trochu iný priebeh. Ďalej sú alergie na bodavý hmyz a liekové alergie, prípadne alergické postihnutie priedušiek, keď hovoríme o alergickej bronchiálnej astme, alebo alergické postihnutie kože, keď hovoríme o alergickom ekzéme. A potom máme celý rad intolerancií.

Tie sa prejavujú rovnako?
Prejavy vyzerajú trochu inak ako pri alergiách. Napríklad ak netolerujeme bielkovinu kravského mlieka, pri alergii v pravom zmysle slova by sa po jeho požití prejavy dostavili veľmi rýchlo – výsev, hnačka, zvracanie, sťažené dýchanie, opuch, prípadne až anafylaktická reakcia, keď dochádza k zlyhaniu krvného obehu. Ale pokiaľ je to intolerancia, prejavy budú pomalšie, nastupovať môžu niekoľko dní, nebudú život ohrozujúce, človek nedostane anafylaktickú reakciu. Pri intolerancii sú ťažkosti skôr chronické, nie akútne.

Intolerancia je akoby slabší prejav alergie?
Nie. Je to celkom iný spôsob, akým imunitný systém bojuje a bráni sa. Spoločné majú, že imunitný systém niečo odmieta, ale odmietanie sa prejavuje rôznymi spôsobmi a predchádza im iný mechanizmus. Preto je medzi alergiou a intoleranciou rozdiel. Alergia môže byť aj z krátkodobého hľadiska nebezpečná až život ohrozujúca, intolerancia síce spôsobuje chronické ťažkosti, ale neohrozuje človeka na živote.

Hovorí sa, že alergií pribúda. Je dnes naozaj viac alergikov ako kedysi alebo je to mýtus?
Zdá sa, že to nie je mýtus. Údaje Európskej alergologickej spoločnosti (EAACI) hovoria, že kým v začiatkoch minulého storočia bol výskyt alergií v populácii do 5 percent, dnes sa odhaduje, že nejakým druhom alergie trpí len v Európe 150 miliónov ľudí, čo je okolo štyridsať percent. V priebehu 15 rokov to bude viac ako 50 % európskej populácie. Tu už hovoríme o pandémii. Určite zohráva rolu aj to, že máme lepšie diagnostické metódy, a teda vieme zdiagnostikovať viac ľudí. Isté však je, že alergií pribúda.

Vie sa, prečo to tak je?
Na to je niekoľko hypotéz. Prvou je takzvaná hygienická hypotéza. Ako som spomínala, náš imunitný systém používa na spustenie alergickej reakcie IgE protilátku. Tie pôvodne v našom imunitnom systéme bojovali s parazitmi. Lenže za posledn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
18. apríl 2024 21:06