StoryEditor

Investigatívec, ktorý písal o najväčšej krádeži Slovenska: Naša spoločnosť speje do väčšieho bordelu

Čo hovorí známy slovenský investigatívec Vladimír Donner na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky?

Hovoria mu bard slovenskej investigatívnej žurnalistiky. VLADIMÍR DONNER (71) písal o mnohých kriminálnych činoch, mnohé pre verejnosť odhalil, v polícii si vybudoval kontakty, aké má máloktorý novinár. Čo hovorí na vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky? Ako sa vyvíjala krajina, kým dospela do súčasného štádia? Ako si on budoval vzťahy s policajtmi?

Téma

Čo sa vo vás dialo po prvej informácii o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice?
Keď som sa v to ráno zobudil a dozvedel som sa, čo sa stalo, stiahlo mi žalúdok a hlavou mi preletelo, kde to vlastne žijem? Bol som zdesený, neviem to inak povedať, i keď to znie pateticky. Je to dôsledok bordelu v našej spoločnosti.

Čo myslíte tým bordelom v spoločnosti?
Spomínam si na stretnutie s človekom vo vysokej justičnej funkcii, ktorý mi opisoval, ako hneď po revolúcii v 1989 prišli do Prahy americkí experti, medzi nimi napríklad odborníci z FBI. Vysvetľovali našim politikom, sudcom, prokurátorom, čo všetko Česko-Slovensko po revolúcii čaká. Že nabehnú biele goliere, mafiáni, spustia sa pyramídové hry...

Zdá sa, že vedeli, o čom hovoria...
Vedeli presne. Vypracovali aj skriptá, prečítal som ich odpredu dozadu aj naopak. Dovtedy nikto nepočul o podvodoch postavených na Ponziho schéme (Carlo Ponzi podviedol v rámci pyramídovej hry v roku 1920 tisíce ľudí v USA, pozn. red.). Keď som potom na jednej tlačovke spomenul, že aj v prípade slovenských pyramídových podvodov ide o Ponziho schému, politickí predstavitelia na mňa pozerali, ako keby som spadol z mesiaca. Nikto nevedel reagovať.

Nakoniec sa aj stalo to, čo americkí experti hovorili?
Samozrejme. Keď v Košiciach vypukla jedna z prvých pyramídových hier, sedel som u vysokopostaveného policajného funkcionára a hovoril som mu, že je to starý podvod. Vysvetlil som mu presnú schému, napísal v novinách niekoľko komentárov a – nič sa nedialo. Policajti vyšetrovať nezačali, politici stále na mňa pozerali, že čo to táram. Aj kolegovia novinári sa ma pýtali – aký Carlo Ponzi? Aký premyslený podvod?

Čo mafia prichádzajúca zo zahraničia, odkedy sa tu začala rozpínať?
Už v 90. rokoch chytili na Slovensku talianskeho mafiána, ktorý sa prezradil tým, že telefonoval domov a talianski policajti počuli v pozadí zvonkohru. Mafián telefonoval z bratislavského Prioru a zvonkohra práve vtedy zazvonila. Prišli na to, kde je, a chytili ho v spolupráci so slovenskými policajtmi. Vo vrecku mal 60-tisíc korún, bol to nejaký vysokopostavený mafián, čo mi potvrdil bývalý šéf Interpolu na Slovensku. To bol znak, že mafia sem preniká a to museli politici aj polícia vedieť.

Čo si myslíte o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice?
Som v rozpakoch, vyšetrovanie sa od začiatku uberalo smiešnym smerom – kam niekto ukázal prstom, tam utekali špičkoví policajti. A po týždni policajné prezídium vyzvalo, aby si ľudia, ktorí išli autami okolo Veľkej Mače, odložili záznamy z kamier z áut a doručili ich policajtom. Po týždni! Veď záznamy už dávno majú šoféri premazané. To mali urobiť okamžite, prvý deň po nájdení obetí.

Hovoríte, že idú tam, kam niekto ukáže prstom. To je tak naozaj alebo to tak interpretujú médiá?
Policajti majú aj vlastné informácie a idú po horúcich stopách, ale aký má význam po štyroch dňoch zatknúť nejakých Talianov, veď by museli byť mentálne retardovaní, keby za sebou aj po toľkých dňoch nechali nejaké stopy. Nakoniec ich po ani nie 48 hodinách pustili. Policajti majú zatýkať tých ľudí, o ktorý...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
19. apríl 2024 12:55